Idén tököljünk egy kicsit másként!

Nem kell megijedni, a tökfaragás csillaga egyáltalán nincs leáldozóban, sőt a mindenszentek környéki lámpáskészítés kifejezetten nagy népszerűségnek örvend Magyarországon is. Pusztán csak arra gondoltunk, idén ősszel újra lehetne gondolni a lakásdekorálást, legalábbis, ami a tököket illeti. Megmutatjuk, mi hogyan csinálnánk!

hirdetés

A töklámpás-faragás természetesen az egyik legszórakoztatóbb dolog, amit az évnek ebben a szakában csinálhatunk. Felvidítja a szó szerint vett szürke hétköznapokat. Ugyanakkor néha félretehetjük a szobrászkodáshoz használatos célszerszámokat és ecsetet ragadhatunk. Másként fogalmazva: használjuk a növényt úgy, mint egy gömb alakú vásznat és a lakás stílusához mérten fessünk rá különféle mintázatokat, formákat vagy akár szövegeket. Türelmünktől és a felhasználni kívánt festékmennyiségtől függően válasszunk ki kisebb-nagyobb (sütő)tököket a zöldségesnél, és engedjük el a fantáziánkat.

Ahogy a képeken is látszik, nem muszáj az egész felületet színesre festeni, nagyon jól mutat az is, ha csíkozással, vagy cikk-cakk mintázattal, a termés egy részét kipingáljuk. A színekkel sem kell óvatoskodni, elmehetünk a sütőtök alapszínétől teljesen eltérő irányba, de az őszi hangulatot idéző fénylő, csillogó arany felületekkel, a barnával, feketével, naranccsal, illetve a fehérrel biztosan nem lövünk mellé.

Érdemes továbbá szem előtt tartani, hogy amíg a faragott lámpás egymagában is jól mutat, addig a festéssel dekorált tökök esetében látványosabb a végeredmény, ha legalább kettő-három növényt egymással harmonizáló módon megfestünk, és egy kupacba halmozunk. A kisebb példányok szuperül mutatnak a komódon, míg a nagyobb darabok mehetnek az ajtó elé vagy az erkélyre.

sütőtök montazs

A gyerekek biztosan nagyon jól szórakoznak lámpásfaragás közben, ám idén velük is érdemes megpróbálni a festést. Valószínűleg nem lesz kifogásuk az ecsetek ellen, főleg, ha velük a játékosabb oldaláról közelítjük meg a dolgot, és kedvelt figuráikból csinálunk valódi tökfejet. Az őszi növény szinte kínálja magát erre, hiszen némi fantáziával szinte bármelyik mesehős belelátható a sokszor teljesen szabályos gömb alakú termésbe.

A Szörny Rt. hősein kívül az Angry Birds madarait, a Tini nidzsa teknőcöket, sőt, akár a mostanában oly népszerű minyonokat is felkenhetjük a tökökre. Ez utóbbi figurákhoz érdemes hosszúkásabb formájú növényt választani.

Ha a kicsik kedvére szeretnénk tenni, nagy eséllyel több festékre lesz szükségünk, ám ha például a tökdenevérek mellett döntünk, akkor némi ragasztással, és egy alkoholos filccel megúszhatjuk a dekorálást.

töklámpás montazs2

sütőtök

És akkor végül, de egyáltalán nem utolsósorban jöjjenek az egyéb módon díszített tökök. Használhatunk csipkét, vagy éppen szép, őszi színekben pompázó leveleket, amelyeket dekupázs ragasztóval erősíthetünk a növény felületére. A kárpit-, illetve rajzszegekkel megtűzdelt sütőtökök pedig kifejezetten vagány és különleges látványt nyújtanak a lakásban.

sütőtök montazs3