Így dobhatjuk fel karácsonyra az otthonunk!

Visszafordíthatatlanul száguld felénk a karácsony. A bevásárlóközpontok, utcák, kirakatok már mind-mind ünnepi hangulatot sugároznak. Miért legyen ez másként épp az otthonunkkal? Ha az adventi naptár és a koszorú már kész, jöhet a többi! Íme, néhány saját kezűleg elkészíthető dekorációs tipp a pécsi Szitakötő kreatívsulitól!

hirdetés

Egyszerű, de nagyszerű – rapid megoldások

Ha kevés a szabadidőnk vagy a nagy hajtásban későn eszméltünk az ünnep közeledtére, esetleg kézügyességünk nem emel minket művészi magasságokba, akkor se csüggedjünk! A most következő két ötlet könnyű és gyors mókát ígér, és arra is jó alkalom, hogy átválogassuk a karácsonyfadíszeinket.

Kapjunk elő egy vázát vagy egy szép nagy üvegtálat és tegyünk bele egy fényfüzért. Lehet fehér vagy színes fényű, rövid, hosszú, teljesen mindegy. A korábban haszontalannak vélt, hiányos égősorok kifejezetten alkalmasak erre a célra, hiszen nem kell, hogy az összes égő világítson rajta.

Ezután válasszunk ki néhány kisebb-nagyobb színpompás, akár csillogó gömböt a gyűjteményünkből, és szépen pakoljuk az égők közé.

A kevés dísszel rendelkezőknek jó megoldás lehet a saját kezűleg készített csillag girland. Nem kell más hozzá, mint fehér kartonpapír, papírragasztó, valamint fehér cérna vagy fonal. Először készítsük el a sablont, ehhez vágjunk ki keményebb papírból vagy dobozból más-más méretű csillagformákat, majd rajzoljunk rá a kartonra annyit, amilyen hosszú illetve sűrű girlandot szeretnénk.

Itt a minél több, annál jobb elve érvényesül. A fonalra kötözzünk rá további hosszúságú zsinegeket függőlegesen, így lesz füzérünk vízesés jellegű. Ha kész az alap, ragasztóval a függőleges zsinegekre erősíthetjük a csillagokat. Még különlegesebb lehet a végeredmény, ha befestjük a mintákat arany vagy ezüst festékkel, esetleg körömlakkal.

karácsonyi dekor

Kül- és beltéri varázslatok

A lakás belső terének dekorálása mellett karácsonykor érdemes a falakon kívüli területekre is gondolni. Léteznek pofonegyszerű megoldások a terasz, erkély, folyosó díszítésére. Itt van mindjárt egy: hajlítsunk meg két erős drótszárat csúcsosan középen és helyezzük őket egymásra. Ezután tekerjük köré kültéri izzósorunkat, amit rögzítésképp egy-egy vékonyabb dróttal kötözzünk meg itt-ott. Amennyiben van kedvünk, meg is bolondíthatjuk házi készítésű udvari fánkat, ehhez elég az alapot adó huzalt spirálszerűen formázni és így erősíteni hozzá a fényforrást.

A gyakorlottabb dekorálók szeme most felcsillanhat az ajándékként is hasznosítható dísz láttán. Alapként megteszi egy hímzőrámára vagy egy használaton kívüli asztali fényképkeretre feszített vászon, de akár készen is vehetünk festővásznat. Ragasztópisztollyal applikáljunk rá ágakat, szaloncukrot, egy-egy led lámpácskát vagy füzért, ami csak eszünkbe jut. A szabály az, hogy nincs szabály! Csak arra figyeljünk, hogy a végeredmény ízléses legyen és fenyőformát adjon ki.

karácsonyi dekor2

Az alkotás szerelmeseinek

A cikk végére hagytuk igazi nagy durranásunkat, a mostanság méltán kedvelt zsineggömböket. Világhódító útján megannyi variációban, kivitelezési formában köszönt vissza ez a pepecselős, de annál hétköznapibb technika. Lufi, zsineg, ecset, tapétaragasztó mindenképp legyen a listánkon. Az ipari mennyiségben gyártani szándékozók a sütőlaphoz használatos olajspray-t se felejtsék ki.

Fújjuk föl a lufit, majd le a spray-vel végül töröljük szárazra. Jöhet a kötözés: a lufi bogával ellentétes oldalon kenjük be a ballon egyharmadát a ragasztóval, a zsineget a végénél csomózzuk a lufihoz, majd tekerjük köré keresztbe kasul olyan hosszan, amilyen szellős gömböt szeretnénk. Kenjük át a ragasztóval és hagyjuk megszáradni. Ha megkeményedett, kipukkaszthatjuk a lufit, amit egy tű segítségével húzhatunk ki a rácsos szerkezeten. A díszítést illetően minden meg van engedve. Befújhatjuk csillámos sprayvel, esetleg lefesthetjük a csillag girland készítéséből megmaradt körömlakkal. Jó tanácsok: a felfújt lufi nagyságával tudjuk szabályozni a gömbök méretét, továbbá tartósabbá tehetjük, ha a végeredményre hajlakkot fújunk.

gömb dekor montázs