Ha unod a sonkát, dobd fel a húsvéti menüt

A húsvéti menü összeállításánál ritkán térünk el a sonka, tojás, kalács hármasától. Valójában azonban nincs is szükség, hogy lekerüljön az ünnepi étlapról, elég csak új, változatos formában alkalmazni az elhagyhatatlan alapanyagokat.

hirdetés

Töltött kalács

A húsvéti házi kalács sonkával, tojással a legfinomabb, és ezeket a kedvelt hozzávalókat akár bele is süthetjük a kelt tésztába. Az új íz mellett igazán inspiráló, hogy az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A dagasztott, megkelt tésztába kinyújtás után hosszában kell rétegezni a hozzávalókat, úgy, hogy két oldalán maradjon hely a csíkokra bevágott tésztát szépen ráhajtogatni a rétegek tetejére. Vékonyan tormával is megkenhetjük a tésztát a rétegezés előtt, majd arra kerülhet a sonka, a tojás, végül a szeletekre vágott kolbászok

Újhullámos torma

Fel sem merül bennünk, milyen változatos formában használható a torma. A legtöbbször csak főtt változatban, vagy mártásként kerül az ünnepi asztalra, pedig akár a főzelék és a szósz is ízletes körete a főtt sonkának. Érdemes új recepteket is kipróbálni, hiszen többségükkel fél óra alatt új ízeket próbálhat ki a család.

torma

Tojásos bárány

A tojás természetesen elengedhetetlen, de nem csak főtten érdemes fogyasztani. Itthon ritkábban került bele az ünnepi menübe az erdélyi finomság, aminek legfontosabb feltétele, hogy csak bárányból készíthető, legnagyobb előnye pedig az, hogy a tojáson, petrezselymen és olajon kívül nincs is szükség más hozzávalóra. Az étel pár lépést végigkövetve egy óra alatt már tálalható is. Mellé puliszkát esznek és sóska-, vagy salátalevest kanalaznak.

tojasosbarany

Ki mondta, hogy a mézeskalács karácsonyra való?

A már unalomig begyakorolt receptet húsvétkor is érdemes elővenni a fiókból, és néhány ünnepi – nyuszi-, csibe-, virág- vagy répa- – formával kiegészíteni a karácsonyi szetteket. Ha erre már plusz összeget nem áldoznánk, késsel könnyen vághatunk tojás alakot is. Miután elkészült és kihűlt az összes forma, kezdődhet a díszítés. A kreatív mókához a gyerkőcöket is segítségül hívhatjuk, biztos nagyon fogják élvezni.

diply_com