Így élheti túl nyaralásunkat a növényünk!

Ha ismerős az a szituáció, hogy egy-két hét távollét után a családtagként szeretett fikuszkáink és az évek óta dédelgetett orchideánk a kukában landolnak, akkor ez az összeállítás most jól fog jönni. Ez után már nem kell a nagyit vagy a szülőket megkérni, hogy locsolgassák a növényeinket addig, míg távol vagyunk.

hirdetés

A trükköket és praktikákat mindenek előtt érdemes úgy bevetnünk, hogy először jól megvizsgáljuk a növényeinket. Tudnunk kell ugyanis, hogy:

  • mekkora a vízigényük?
  • mekkora a fényigényük?
  • bírják-e a fülledt levegőt, azaz a nagy meleget?

Ha ezekre tudjuk a választ, akkor nyert ügyünk van, pár otthon is megtalálható holmival ki tudjuk váltani a gondoskodást.

PET-palackos öntöző
A műanyag flakonunk kupakjára fúrjunk egy kisebb lyukat (kalapács és szög segítségével), az 1-1,5 literes palackunkat töltsük fel vízzel, majd csavarjuk vissza rá a már kilyukasztott kupakot. Ezután óvatosan nyomjuk a virágföldbe. Így ez a kis locsolórendszer folyamatosan adagolja a vizet.

Gyorsan kész, ha mindig van otthon felesleges palack
Gyorsan kész, ha mindig van otthon felesleges palack

Műanyag lavór vagy gyerekkád
Ez az egyik legnépszerűbb és talán legegyszerűbb módja annak, hogyan tartsuk nedvesen a virágunk földjét. Engedjünk egy kevés vizet a lavórba, majd tegyünk bele téglákat, rá pedig a növényeket. Ez nemcsak az öntözésükhöz jó, hanem a megfelelő párásításra is alkalmas.

Ha van nagyobb kaspónk, akkor egy cipőfűzővel és egy darab kővel ezt is kivitelezhetjük
Ha van nagyobb kaspónk, akkor egy cipőfűzővel és egy darab kővel ezt is kivitelezhetjük

Agyaggranulátum
A föld nedvesen tartásához lehet külön kapni agyaggranulátumot. Ez ugyanúgy képes adagolni a vizet, mint a kádba tett téglák.

Jó hír, hogyha megfelelő hőmérsékletű marad a lakásunk és nem tűz a nap a növényeinkre, amíg távol vagyunk, akkor a megfelelő minőségű földbe ültetett virágok akár egy hétig is kibírják locsolás nélkül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy távozáskor alaposan öntözzük meg őket.

Otthoni öntözőrendszer
Ehhez a technikához kicsit nagyobb tér szükséges, de végtelenül egyszerű a kivitelezése. A lényege, hogy egy vízzel teli lavórt magasabban helyezzünk el a virágainknál. Majd tegyük körbe a növényeinkkel és ezután vastag gyapjúfonalat vagy valami vizet is vezető anyagot (cipőfűzőt) helyezzünk el úgy, hogy eljusson a szobanövények talajáig. Így a magasabban fekvő vizes tálból folyamatosan szivárog a víz a lejjebb található növényekhez.

Ez egy korszerűbb változata a csöpögtetésnek
Ez egy korszerűbb változata a csöpögtetésnek

Önöntöző virágtartó
Lehet kapni olyan virágtartót, aminek az aljában mindig marad egy kis plusz víz. Ezzel kibírják a virágok a pár napot.

Önöntözős virágtartó
Önöntözős virágtartó

Mi a helyzet a kerti virágokkal?

Külön kell venni a balkonon vagy kertben tartott virágokat. Abban az esetben, ha szabad földben van a gyökér, akkor tovább bírja a szárazságot a növény. Ha viszont a kertben is kaspóban van, akkor érdemes ezeket egy helyre pakolni és a kert olyan sarkába tolni, ami árnyékosabb, hűvösebb. A szép gyepnél pedig nyaralás előtt érdemes fűnyírót ragadni és a levágott füvet a növények köré szórni, mivel az lassítja a párolgást.