Veszélyes kattintások – így védd ki!

Lopott jegyek, rablások és számtalan csalás – ezt mind meg tudnánk előzni, ha óvatosabban kattintgatnánk. Nem kell sok, csak egy-két fortély a közösségi oldalakon, illetve az online vásárlási felületeken, és máris biztonságosabban élünk. Íme néhány trükk, mielőtt még bekövetkezne a baj.

hirdetés

Fesztiváljegy-vásárlás után egy lány boldogan posztolta ki a nagy értékű hetijeggyel készült szelfijét. Hetek múlva, a fesztivál bejárata előtt nagy csalódás érte, hisz az ő jegyével már valaki bent bulizott. Igen, megtörténhet! A furfangos csaló ismerősnek jelölte, majd miután már az egész adatlapot látta, a kiposztolt képet kinyomtatta, a jegy vonalkódját hamisította. Egyszóval, a csalók igen furfangosak.

Lévai Richárd, a pécsi RG Stúdió közösségi marketing specialistája óva int: ne higgyük azt, hogy a rémtörténetek csak másokkal eshetnek meg. Legyünk óvatosak, és fogadjuk meg a jó tanácsokat.

Biztonságos internet 2

Hogy az anyós ne lássa a bulizós képeket

– Van egy opció, amivel a posztunk publikálása előtt ki tudjuk választani, kik láthatják a képeinket. Itt nem ‘Csak az ismerőseim’ és a ‘Mindenki’ lehetőséget választhatjuk, hanem úgynevezett listákat is készíthetünk – így a szakember. Néhány egyszerű gombnyomással szét tudjuk választani a barátainkat, a munkatársainak és a családunkat. Ezzel a megoldással kivédhetjük azt, hogy a szüleink vagy a főnökünk lássa a hétvégi sörözős fotókat.

Mielőtt eljönne a baj

Van visszaút akkor is, ha már valaki betört a profilunkba. Lévai Richárd elmondja, hogy ha az okostelefonunkra letöltjük a Facebook alkalmazást és regisztráljuk profilunkon a telefonszámunk, akkor máshonnan nem tudnak belépni fiókunkba. Ekkor ugyanis egy biztonsági kód megadását fogja kérni az oldal, melyet mi tudunk megadni a mobilunkon. Ez természetesen akkor, ha ellopták a telefonunkat is, nem működik.

A webkamera mindig lát?

Összeesküvés-elméletek szólnak arról, miszerint a webkamerával rendelkező laptopok lekövethetőek oly módon, hogy távolról rácsatlakoznak a csalók a kameránkra. A szakember szerint ez rémtörténet, azonban vannak már olyan szolgáltatások, melyek az ellopott számítógép megtalálását segítik úgy, hogy távolról bekapcsolják a webkamerát, ezzel lekövetve, ki használja éppen. Ám ebből kiindulva az ellenkezője is hihető lenne. Ha mindezt komolyan vesszük, a kamera leragasztása az egyetlen megoldás.

Biztonságos internet

Online vásárlásnál is figyeljünk jobban

Internetes vásárlásnál pedig ha tehetjük, hozzunk létre még egy számlát. Ne a takarékszámlánkról vásároljunk közvetlenül, hiszen ha azoknak az adatai kitudódnak, már nem tudunk mit tenni. A biztonsági számlán mindig csak annyi pénzt tartsunk, amennyit az online shoppingra szánunk. Így a csalók nem juthatnak hozzá tartalékainkhoz. Jellemző továbbá, hogy mindenre OK-ot nyomunk, nem akarunk felesleges szöveget olvasni vagy időt pazarolni, lerendezzük egy gyors kattintással.

– Egy gombnyomás azonban rengeteg csapdát rejthet magában. Ennek mindig járjunk utána, mindent olvassunk el és mérlegeljünk, mielőtt kattintunk – mondja a közösségi marketing specialista.

[note note_color=”#7754d4″]

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, nyugodtan forduljunk szakemberhez, nem szégyen segítséget kérni. Mint már korábban említettük, ne higgyük, hogy a baj csak mással fordulhat elő![/note]