Így nyaraltassuk növényeinket!

Azt mondják, ha beszélünk a virágainkhoz, akkor szebbek lesznek és gyorsabban nőnek. De mi a helyzet, ha nyaralni megyünk? Magányukban hogyan élhetik túl azt a pár napot vagy akár két hetet? Hoztunk pár trükkös tippet, hogy a nyaralás ne bosszankodással és lekonyult növényekkel érjen véget.

hirdetés

 

Először is fontos tudni, hogy növényünk, amit még a születésnapunkra vagy akár nőnapra szívélyesen nekünk ajándékoztak, mekkora vízigénnyel rendelkezik. Ha nem kaptunk semmilyen használati utasítást ehhez és még mindig él és virul a korallvirágunk vagy az orchideánk, akkor valamit jól csinálunk. De ha mégsem és a sokadik virágtól veszünk könnyes búcsút, akkor elképzelhető, hogy vagy nem jó helyre tettük le a cserepet vagy nem kap elegendő vizet. Szóval íme néhány nagyon egyszerű, ám végtelenül hasznos információ a növények vízigényéről:

A levelek és a kaspó mérete

Egy növény levele árulkodik arról, hogy mennyi vízre és törődésre van szüksége. Minél vastagabb, annál kevesebb víz kell neki, míg vékony levelű társaikat sűrűbben, akár minden másnap locsolni kell. Emellett az is árulkodik a szomjúságuk mértékéről, hogy mekkora földben van a gyökérzet. Minél kevesebb a föld, annál nagyobb esélyük van a kiszáradásra.

Ha van nagyobb kaspónk, akkor egy cipőfűzővel és egy darab kővel ezt is kivitelezhetjük
Ha van nagyobb kaspónk, akkor egy cipőfűzővel és egy darab kővel ezt is kivitelezhetjük

Nyaralni megy a család! És a növényekkel mi lesz?
A fent leírtak tudatában kell meghatározni és csoportosítani a növényeinket. Jó hír, hogyha megfelelő hőmérsékletű marad a lakásunk és nem tűz a nap a növényeinkre, amíg távol vagyunk, akkor a megfelelő minőségű földbe ültetett virágok akár egy hétig is kibírják locsolás nélkül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy távozáskor jó alaposan öntözzük meg őket.

PET-palackos öntöző
A műanyag flakonunk kupakjára fúrjunk egy kisebb lyukat (kalapács és szög segítségével), az 1-1,5 literes palackunkat töltsük fel vízzel, majd csavarjuk vissza rá a már kilyukasztott kupakot. Ezután óvatosan nyomjuk a virágföldbe. Így ez a kis locsolórendszer folyamatosan adagolja majd a vizet.

Gyorsan kész, ha mindig van otthon felesleges palack
Gyorsan kész, ha mindig van otthon felesleges palack

Műanyag lavór vagy gyerekkád
Ez az egyik legnépszerűbb és talán legegyszerűbb módja annak, hogyan tartsuk nedvesen a virágunk földjét. Engedjünk egy kevés vizet a lavórba, majd tegyünk bele téglákat, a növényeket pedig helyezzük közvetlenül a téglára. Természetesen a kaspókból ki kell venni a virágot, hogy a cserepeken keresztül fel tudja szívni a vizet. Ez nemcsak az öntözésükhöz jó, hanem a megfelelő párásításra is alkalmas.

Agyaggranulátum
A föld nedvesen tartásához lehet külön kapni agyaggranulátumot. Ez akkor is segítségünkre szolgálhat, ha elutazunk, hiszen ha ezeket a kis golyócskákat egy tepsibe vagy egy nagyobb tálcára szórjuk és feltöltjük vízzel, akkor ugyanúgy adagolja majd a vizet, akár a tégla.

Otthoni öntözőrendszer
Ehhez a technikához kicsit nagyobb tér szükséges, de végtelenül egyszerű a kivitelezése. Helyezzünk egy nagyobb lábast fejjel lefelé az asztal közepére, erre az edényre aztán tegyünk vízzel teli edényt. Majd tegyük körbe a növényeinkkel az asztalt, úgy, hogy a vízzel teli edény magasabban legyen. Ezután vastag gyapjúfonalat vagy valami vizet is vezető anyagot (cipőfűző) helyezzünk el úgy, hogy eljusson a szobanövények talajáig. Így a magasabban fekvő vizes tálból folyamatosan szivárog majd a víz a lejjebb található növényekhez.

Ez egy korszerűbb változata a csöpögtetésnek
Ez egy korszerűbb változata a csöpögtetésnek

Önöntöző virágtartó
Lehet kapni olyan virágtartót, aminek az aljában mindig marad egy kis plusz víz. Ezzel pedig kibírják a virágok a pár napot.

Önöntözős virágtartó
Önöntözős virágtartó

Külön kell venni a balkonon vagy kertben tartott virágokat. Abban az esetben, ha szabad földben van a gyökér, akkor tovább bírja a szárazságot a növény. Ha viszont a kertben is kaspóban van, akkor érdemes ezeket egy helyre pakolni és a kert olyan sarkába tolni, ami árnyékosabb, hűvösebb. A szép gyepnél pedig nyaralás előtt érdemes fűnyírót ragadni és a levágott füvet a növények köré szórni, mivel az lassítja a párolgást. Abban az esetben pedig, ha valamelyik szomszéd szívesen locsolja a kertünket és emellett még időmilliomos is, akkor kérjük meg, hogy inkább hajnalban vagy reggel tegye azt, mivel a korai locsolás segíti a növényeket a déli-délutáni hőségben is.