Így spórolhatsz otthon

Minden hónapban a kiadásokkal küzdesz? Elfolyik a konyhapénz és nem is tudod, mire? Pedig ha jobban odafigyelsz, sok pénzt megspórolhatsz magadnak, miközben a Föld erőforrásaival is takarékoskodsz. Lettner Gabi, a Pécsi Zöld Kör elnökének segítségével összeszedtünk néhány jó tanácsot, amiket érdemes betartani.

hirdetés

Alapszabály: csak annyit használj, amennyi szükséges!

A háztartás minden területén fontos, hogy ne pazaroljunk, igyekezzünk átgondoltan felhasználni az energiát, a vegyszereket és a vizet. Az olyan alapszabályokon felül, mint a „fogmosás közben ne engedd a vizet” és a „kapcsold ki a standby üzemmódot”, további takarékos eljárások is léteznek, ezeket mutatjuk be tematikusan Lettner Gabi segítségével.

Fűtés-hűtés

Télen a lehető legtöbb nyílászárót tágra nyitva engedjük be a friss levegőt, 5-10 perc időtartamra, nem szabad kicsire nyitva hagyni egész nap az ablakot. Nyáron éjszaka hagyjuk nyitva a nyílászárókat, de reggel minél hamarabb csukjuk be őket.

Télen a hűvös levegő miatt a függönyök, redőnyök mindenképpen legyenek behúzva éjszaka; nyáron pedig az első közvetlenül beérkező napsugaraktól való védelem érdekében. Ezek használatával akár 10 fokkal is csökkenthetjük a hőmérsékletet!

Ha nem tartózkodsz otthon, vedd minimumra a fűtést!

Ha nem tartózkodunk otthon, 18 foknál ne állítsunk be magasabb hőmérsékletet (ha van lehetőségünk azt szabályozni). Alváshoz egy hűvösebb szoba, meleg takaróval jobb pihenést biztosít.

Ha huzatot észlelünk a nyílászáróknál nézzük meg, hogy a zár megfelelően működik-e. Bármilyen huzatfogó (előre gyártott szigetelőprofil, saját készítésű ablakszigetelő párna) csökkenti az elszökő hőt és a hőérzetet is javítja.

Világítás

Ha új izzókat vásárolunk, válasszuk az energiatakarékost, de ügyeljünk arra, hogy okosan használjuk, hiszen ezekkel csak akkor takaríthatunk meg igazán energiát, ha nem 1-2 percenként kapcsolgatjuk.

Alkalmazzunk helyi világítást: ha csak olvasunk egy olvasólámpa is elegendő.

Lámpa vásárlásánál ne csak az esztétikumra figyeljünk, hanem a majdani funkcióra is, hiszen egy rosszul kiválasztott lámpatest nem a megfelelő világítást nyújtja (pl. kisebb megvilágítást ad, amit később újabb lámpával kell kiegészíteni).

Csak ott égesd a lámpát, ahol épp tartózkodsz, nem kell díszkivilágítás az egész lakásban!

Elektromos áram

Felesleges minden elektromos ketyerét megvásárolni (elektromos kézi kés, morzsaszívó), mert a legtöbbet nem fogjuk kihasználni, és felesleges távolról jött energiát használni kézi erővel is elvégezhető házimunkákra.

A mosó- és mosogatógépet teljesen megtöltve, vagy a fél programmal használjuk (ha nem súlybeállítós).

A vasaló hőmérsékletét mindig a megfelelő ruhához állítsuk, érdemes szépen teregetni, hogy minél kevesebb munkánk legyen a vasalásnál. Először az alacsonyabb vasalási hőmérsékletet igénylő textilekkel kezdjünk!

Tisztítószerek

A tisztítószerek nagy része ammóniát tartalmaz, ami gyakran okoz allergiás kiütéseket, légzési nehézséget. Maró és ivóvízszennyező hatása miatt pedig veszélyt jelent környezetünkre.

A lakás nem feltétlenül a vegyszerektől lesz tiszta. Sokszor a langyos, meleg víz és egy rongy használata is elegendő. A vegyszerekből mindig csak a használati utasítás szerinti mennyiségben használjunk!

A citrom többek között a vízkőoldót is helyettesíti

Vannak univerzális és egyben környezetkímélő szerek: citromsav (tisztítás, vízkőoldás), szódabikarbóna (sokoldalú tisztítás, szagtalanítás), ecet (tisztítás, öblítés, színfixálás), mosószóda (mosás, mosogatás), vadgesztenye (mosás), szappan (mosás, folyékony szappan), melyekkel a legtöbb újdonság, flakonos csodatermék kiváltható.

Ne halmozzuk a tisztítószereket! Mielőtt újabb darabot vennél, nézz körül otthon.

Víz

Figyeljünk a csöpögő csapokra, ezeket mielőbb javíttassuk meg! Ha azt vesszük, hogy percenként 10 csepp víz hagyja el a csapot, az 170 liter víz egy hónapban és 2000 liter egy évben!

Szereltessünk fel víztakarékos WC-tartályt, nem is gondolnánk, hogy ezzel mennyit spórolunk. Ha minden használat után kiürül a tartály teljes tartalma, azzal egy négytagú család napi 100-300 liter használ el csak a WC-ben! Ezzel szemben a takarékos megoldás esetén csak annyi vizet engedünk, amennyire szükség van.

Nem ismételjük el az összes szabályt, a lényeg, hogy ne pazaroljunk, ne engedjünk felesleges vizet mosogatás, fürdés, fogmosás, kézmosás stb. közben.

Ne engedd feleslegesen a vizet, zuhanyzás közben is zárd el, mialatt a tusfürdőt használod!

Hirdetés