Így szanálj a nagytakarítás alatt!

A tavaszi nagytakarítás során nemcsak az a kérdés, hogy miként vágjunk bele, hanem hogy miket is szanáljunk ki pontosan. A lakás alapos tisztítása során ugyanis előkerülhetnek olyan tárgyak, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni vagy hova rakni. Kreutzné Gróf Krisztina, a Tisztalak.hu háziasszonya segítségével adunk néhány tippet a selejtezéshez!

Korábban már adtunk tippeket a tavaszi nagytakarításra, lépésről lépésre részleteztük a különböző helyiségekre vonatkozó „aranyszabályokat”. Ennél a műveletnél azonban nagy kérdés, hogy mi mehet a kukába, mi nem, és ami nem, az mégis hova kerüljön? Eláruljuk.

Használt gyermek- és felnőttruhák

Korábbi cikkünkben csokorba szedtük, hogy hová tudunk ruhákat adományozni. Például a pécsi gyermekhospice házat működtető Szemem Fénye Alapítvány egész évben nyitott a jótékonysági felajánlásokra, amelyeket a Dóri Házban lévő beteg gyerekek ellátására fordítanak. Adományozhatunk továbbá a Mosolymanó Egyesületnek, a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítványnak, a Magyar Vöröskeresztnek, a Baptista Szeretetszolgálatnak is. Részletekről az adott egyesület honlapján értesülhetünk.

Ha azonban szeretnénk egy kis pénzt is viszontlátni a kinőtt ruháinkból, akkor jó megoldás a Vatera.hu-ra, Olx.hu-ra, Jófogás.hu-ra, esetleg a „used stuff for sale in Pécs”, vagy az „adok-veszek Pécs” Facebook-csoportba feltölteni ruhadarabjainkat.

ruhák

A Pécsimami oldalán folyamatosan találunk meghirdetett börzéket, a legközelebbi a Tavaszindító Nők és Csajok Ruhabörze lesz március 21-én, de lesz Baba-, gyerek,- felnőttruha- és játékbörze a Vásárcsarnokban április 12-én.

Gyermekjátékok

Gróf Krisztina elmondja, hogy bár a porontyok játékaiból az évek során végtelennek tűnő mennyiség fel tud gyülemleni, ezeket sose szanáljuk ki. Már csak azért se, mert a börzék alkalmával elcserélhetjük őket, vagy továbbadhatjuk ismerőseink gyermekeinek. A legjobb megoldás addig is a megfelelő tárolás, a legideálisabb tárolóeszközök pedig a műanyag ládák. A játékokat érdemes úgy rendszereznünk, hogy életkornak megfelelően címkézzük fel, hogy később tudjuk, a láda tartalma 2-3 vagy 6-8 éves gyermekeknek szánt apróságokkal van-e tele.

Tárolás 3

Készítsünk emlékdobozt

A használt tárgyak között akad rendesen azokból a darabokból, amelyeket túl értékesnek tartunk ahhoz, hogy kidobjuk. Ezeket érdemes összegyűjtenünk, és egy emlékdoboznak felcímkézett tárolóban tartanunk. Ha van apróság a családban, biztosan ő is tartogat értéktelennek tűnő, de számára fontos tárgyakat, ezeket is az ő segítségével válogassuk ki és címkézzük fel: „Ádámka emlékei /2005-2015/”.

Ne halmozzunk fel feleslegesen!

Biztos tapasztaltuk, hogy hajlamosak vagyunk bizonyos tárgyakat felhalmozni. Ilyen az újságpapír, a magazinok, a befőttes üvegek, a palackok vagy a konzervdobozok. Az újságpapír újrahasznosítására ITT, a lekváros üvegek újrahasznosítására pedig ITT találunk fantasztikus tippeket. A befőttes üvegeket használhatjuk továbbá házi lekvár tárolására, ha ez ránk nem jellemző, adjuk tovább ismerőseinknek, akik készítenek otthon a finomságokból. Amiről pedig tudjuk, hogy soha nem fogjuk újra használni, mehet a kukába!

Ne dobd ki az újságpapírt 2
Az újságpapírt is könnyen újrahasznosíthatjuk!

Veszélyes hulladék

A veszélyes hulladékokat se tartogassuk, a Biokom Nonprofit Kft. minden évben veszélyeshulladék-gyűjtési akció során szervezi meg a háztartásokban keletkezett veszélyes hulladékok térítés nélküli átvételét és ártalmatlanítását; idén előreláthatóan áprilisban lesz az akció. Ide tartozik az elhasznált étolaj, akkumulátor, festékek, hígítók, lakkok, ragasztók, illetve ezek szennyezett göngyölegei és a növényvédő szerek.