Így védekezz a hőség ellen!

Fontos a hidratálás

A héten újra beköszönt az elviselhetetlen meleg. Ez rendben is van, ha éppen a Balaton partján hűsölünk, de ha nem tehetjük meg, hét közben pedig hív a munka, akkor érdemes hőségtaszító praktikákhoz fordulni, hogy könnyebben elviseljük a nagy meleget. Íme néhány jó tanács!

Nagy melegben az embernek nincs kedve mozogni, sportolni, fáradt, ingerült és álmoskás. Ezek mind a nyár negatív hatásai, amit egy tengerparti nyaralással könnyedén kivédhetünk. Erre azonban keveseknek van kapacitása és jellemzően csak egyszer egy szezon alatt, így előfordul, hogy egy-egy hétvégén a nagyvárosban ragadunk. Léteznek azonban egyszerű megoldások arra, hogyan tudjuk magunkat hűsíteni a förtelmes hőségben.

hirdetés

Víz, víz, víz

A meleg miatt a testünk párologtat, többet izzadunk, könnyebben kiszáradhatunk. Ezért fontos, hogy napi minimum 3 liter folyadékot fogyasszunk, ez a közérzetünkön is dobhat egy nagyot. Ilyenkor próbáljuk kerülni az alkoholt dehidratáló hatása miatt és ha tehetjük, a cukros, szénsavas üdítőket cseréljük le ásványvízre – ez ugyanis a leghatékonyabb szomjoltó.

Dinnye 2

Pagonyi Gabriella, a házi praktikák szakértője elmondja, hogy ilyenkor próbáljunk még egészségesebben táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Igyunk meg naponta egy pohár forró menta teát, mely karban tartja az izzadásunkat. Együnk kovászos uborkát, cibere levest – mely tulajdonképpen savanyított gabonakorpából készül – vagy egyéb savanyított leveseket, ezek az ételek ugyanis mind hűtik a testünk. A szezonálisan legjobb megoldás pedig a vízben gazdag dinnye.

A gonosz klíma

Természetesen kellemesebb egy hűs helyiségben dolgozni, mint egy tűzforró irodában. Emiatt sok helyen használnak légkondicionálót, ám pár dologra érdemes odafigyelnünk, hiszen a klíma sem ártalmatlan. Sokaknak szem-, orr-, torokszárazságot okoz, mások allergiás tüneteket, fej-, és fogfájást produkálnak a hűs levegő hatására. Ráadásul a lehűtött légtérbe hirtelen belépve meg is fázhatunk. Arra érdemes figyelni, hogy a kinti levegőnél maximum 5-6 fokkal legyen csak hűvösebb odabent.

Hűtsd az otthonod

Ha lakásod lassan szauna, nem árt pár trükköt bevetned. Ha teheted, napközben teljesen sötétíts be, hazaérkezés után pedig csinálj kereszthuzatot. Ha van ventillátorod, tegyél elé egy teljesen lefagyasztott palack vizet, és máris hideg levegőt kapsz!

Plusz tipp: Régi, bevált módszer az alufólia az ablaküvegre. A fémréteg teljesen visszaveri a fényt, közben egyáltalán nem melegszik fel. Így napközben könnyen elkerülheted, hogy lakásod üvegházzá változzon.

Ventillátor

Ha már minden kötél szakad…

Pagonyi Gabriella szerint a reggeli forró fürdő vagy zuhany jó megoldás, hisz így a kinti hőség a testednek nem lesz többé meleg. Rögtönzött megoldás lehet, ha már nem bírod tovább, hogy a csuklódat, bokádat, tarkódat hideg vízzel hűsíted. Ez bár ideiglenesen, de megoldja a problémát. A laza, könnyű, szellős öltözet nagyon fontos és az is, hogy a ruháink természetes anyagból készüljenek. Ilyen melegben nem ciki vizes borogatást tartani a tarkónkon vagy a homlokunkon. Ha nem bírjuk már és minden kötél szakad, akkor forduljunk nyugodtan ehhez a megoldáshoz.

[box title=”Amit ne tegyél!” box_color=”#fa7f7f”]
  • Ne igyál jéghideg vizet, ha kimelegedtél, ugyanis könnyen megfázhat a torkod.
  • Ne ülj közel a légkondihoz, az arra érzékenyeknek ízületi gyulladást, fájdalmakat is okozhat.
  • Ne állj neki sportolni, nehezebb fizikai munkát végezni a hőség idejében, ha teheted reggel vagy kora este mozogj.
  • Ne igyál alkoholt, kávét és ne egyél nehéz ételeket.
  • Ne hanyagold el a vizet, fontos, hogy rengeteget igyál ebben az időszakban.[/box]

Hirdetés