Így vegyél vissza a cukorból!

Ahogy korábbi cikkünkben már felhívtuk rá a figyelmet, a túlzott diéta és az egészséges életmód hajszolása könnyedén beteges méreteket ölthet. Ugyanakkor vannak dolgok, amikre érdemes odafigyelni táplálkozásunk tekintetében. Ilyen például a cukorbevitel is. És bár egyeseknek ez egyáltalán nem jelent problémát, sokaknak komoly nehézségeket okoz az édes ízekről való lemondás. 

hirdetés

1. Kezdjük a reggeli kávéval!

Rutinszerűen két-három kanál cukorral iszod a tejeskávét ? Hát, próbáld meg egyik reggel, hogy csak egyet, vagy egy felet teszel bele. Eleinte biztosan szokatlan lesz, de maximum egy hét kérdése, és hozzászoksz a kevésbé édes ízhez. Cukor helyett inkább házi vagy magasabb zsírtartalmú tejjel fokozd az élvezeteket, ha pedig különleges ízre vágysz, helyettesítsd a cukor egy részét fahéjjal vagy kardamommal, mindkettő jól megy a kávé ízéhez.

kávé

2. Ha szomjas vagy, igyál vizet

Ez persze nem azt jelenti, hogy néha napján nem lehet meginni valamilyen szénsavas üdítőitalt, vagy gyümölcslevet, de a napi 2-3 liter folyadékot ne ezek a löttyök tegyék ki. Egy félliteres Fanta narancsban például 66 g, 18,2 db kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, míg az 500 ml-es citromos Nesteába 10,6 db kockacukornyi kerül. Elrettentő számok. Rossz hír továbbá, hogy a helyzetet a diétás üdítőitalok sem javítják. Hogy miért? Erről ITT írtunk bővebben.

3. Egyél valami egészségeset, mielőtt bevásárolni mész!

A Cornell University kutatói egy vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy ha vásárlás előtt közvetlenül elfogyasztunk valamilyen egészséges nassolni valót, mondjuk egy almát, akkor ez arra késztet bennünket, hogy 25%-kal több zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, mint általában. Hogy ez valóban így van-e, nem tudjuk, az mindenesetre tény, hogy éhgyomorral egyébként nem érdemes bevásárolni, mert nagyon hamar a péksüteményes pult előtt találhatjuk magunkat.

4. Kerüld el a csábítást!

A menekülés a legtöbb élethelyzetben nem megoldás, ám ez esetben megfontolandó tanács lehet. Nagyon egyszerű az egész: ha vásárolni mész, próbáld kikerülni az édességekkel és rágcsálnivalókkal telerakott polcokat, mert ha meglátod a csábosan feléd kacsingató Nutellát, biztosan haza akar majd menni veled.

joghurt

5. Jó reggelt, natúr joghurt!

Hiába hisszük, hogy nagyon egészségesen táplálkozunk, ha a napot zabpelyhes joghurttal indítjuk, mert sajnos ez csak abban az esetben felel meg a valóságnak, ha az a bizonyos joghurt nem “gyümölcsös”. Egészen elrettentő, de a 125 grammos Danone könnyű és finom, erdei gyümölcsízű joghurt 14,75 g cukrot tartalmaz, vagyis olyan, mintha abba a pici pohárba négy kockacukrot dobnánk bele, majd kevernénk fel. Tényleg nem nehéz, néhány nap alatt könnyen át lehet állni a natúr változatra, főleg, ha némi házi lekvárral és gyümölccsel is felturbózzuk.

6. Egyél friss gyümölcsöt!

Nyáron talán keveseknek okoz gondot, úgyhogy ez a tanács inkább azokra vonatkozik, akik valamiért rajonganak az aszalt gyümölcsökért. Nekik rossz hír – bár biztosan tisztában vannak vele -, hogy rengeteg cukrot tartalmaz ez a csemege. Csak hogy érzékeltessük: egy csésze szőlő 15 g cukrot, és körülbelül 60 kalóriát tartalmaz, ezzel szemben egy csésze mazsola 98 gramm cukrot és majdnem 500 kalóriát.

7. Készíts házi salátaöntetet!

Bármennyire is gyors megoldásnak tűnik lekapni a boltok polcairól az üveges, vagy a tasakos salátaönteteket, nem ez a legjobb választás, legalábbis ha az a cél, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk. Pikk-pakk össze lehet dobni házilag valami salátára valót, és legalább az összetevőkkel is tisztában leszünk.

[note note_color=”#cfe8e1″]

Plusz tipp: Ne töröld ki teljesen a cukrot az étrendedből

A legtöbb ember számára a teljes cukormentesség nem valósítható meg, és azt gondoljuk, erre nincs is szükség. Fontos, hogy néha engedjünk a csábításnak és legyenek olyan napok, amikor eggyel több kanál cukrot teszünk abba a tejeskávéba, esetleg a reggeli joghurtot nutellás kenyérre cseréljük. A lényeg, hogy hosszú távon megvalósítható legyen a kevesebb cukorfogyasztás.[/note]