Így viseld a kontaktlencsét!

Szuper praktikus és jóval kényelmesebb a szemüvegnél, ám ha nem figyelünk oda eléggé veszélyeztethetjük szemünk egészségét. A látás hónapja alkalmából összeszedtünk néhány dolgot, amit még az évek óta kontaktlencsét viselők sem biztosan tudnak. 

hirdetés

1. A lencse tárolókat – a kontaktlencsékhez hasonlóan – rendszeresen cserélni kell. A folyadékok mellé többnyire már csomagolnak is egy-egy tárolót, így a legjobb, ha az új folyadék felnyitásával kidobjuk a régi dobozkát.

2. A kontaktlencse viselését érdemes korlátok közé szorítani. Még panaszmentesség esetén is kerülni kell a napi 16 órát meghaladó viselést, de a szemészorvosok még ennyit sem javasolnak egyhuzamban. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége ugyanis már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat. A hosszú távú kontaktlencse viselet záloga az időszakos szemüveg viselet – legalább hétvégeken.

kontaklencse

3. A szokásos viselési időt le kell rövidíteni, ha huzamosabb ideig nem viseltük a lencsét, vagy hosszabb időn át poros, száraz meleg helyen tartózkodunk.

4. Betegség alatt sosem ajánlott a lencse viselete. Ez elsősorban a szem és/vagy a szem környékének elváltozásaikor igaz. Másodsorban  ha a szervezetben zajlik egy betegség mely hőemelkedéssel, rossz közérzettel jár, influenza, vagy gócos jellegű (fog, mandula, arcüreg-gyulladás) átmenetileg érdemes felfüggeszteni a kontaktlencse viselését, mert ilyenkor megváltozik a könnytermelés mennyisége és minősége.

kontaktlencse

5. Minden, ami bennünk zajlik, az emésztéstől a lelki problémákig kihat a látásunkra. Például hirtelen táplálkozási szokások változtatása átmeneti nehézségeket okozhat, sőt még a hormonháztartás megváltozása, mondjuk egy új fogamzásgátló miatt, is ellehetetlenítheti a kontaktlencse viselést.

6. Elméletileg a kontaktlencse a legtöbb hétköznapi tevékenység során hordható, úszásnál azonban két ok miatt nem ajánlott a viselése. Egyrészt könnyen kiúszik a szemből, másrészt a fertőzésveszély miatt. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet vízben is kontaktlencse viselésre ilyenkor a napi lencse ajánlott, mely a vízi tevékenység után eldobható, így a fertőzésveszély megszüntethető.

[box title=”Készül az okoslencse” box_color=”#bdf9e9″ title_color=”#024a44″]

Együttműködésbe kezdett idén nyáron a Google és az egyik gyógyszeripari cég. A cél, az okoskontaktlencse fejlesztése. A megálmodott technológia óriási előrelépés lehet, mivel a szemen keresztül a test belsejéből lehetne felderíteni és megelőzni egyes betegségeket. A lencsékbe mikrochipeket és szenzorokat ültetnek majd be, amik például a könny összetételén keresztül folyamatosan mérhetnék a cukorbetegek vércukor-szintjét, majd a kapott adatokat a telefonjukra továbbítaná. A lencse természetesen továbbra is alkalmas lenne a látás javítására, sőt ezen a területen is jelentős fejlesztések várhatóak. [/box]

okoslencse