Ilyenek a családbarát cégek Pécsen

Otthonról melózni lehet, csak nem több százezres fizetésért

A rugalmas munkarend nem elegendő ahhoz, hogy a kisgyermekes anyák gond nélkül visszatérjenek a munkahelyükre – derült ki egy, a Budapesti Corvinus Egyetem által végzett kutatásból. De akkor milyen egy igazi családbarát munkahely? Pécsi cégeknél kérdezősködtünk. 

hirdetés

A Szociális és Családügyi Minisztérium az ezredfordulón német példa alapján megalapította a Családbarát Munkahely-díjat. Az elismerést bizonyos feltételek teljesülése esetén, pályázat útján lehet elnyerni, amely során megvizsgálják például, hogy miként alakul a nők aránya a hierarchiában, vannak-e részmunkaidősök a vállalatnál, de lényeges kritérium a rugalmas munkavégzés lehetősége, a képzési lehetőségek és a gyermekfelügyelet biztosítása is – magyarázza Nemeskéri Zsolt, a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési kar dékánja.

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, gyes, gyed

A cím elnyeréséhez tehát több feltételnek is teljesülnie kell, ám pályázni senkinek sem kötelező, így nyilván működnek olyan vállalatok, cégek is, akiknek a nevük mellett bár nem virít ott a Családbarát Munkahely címke, mégis figyelembe veszik a munkavállalók magánéletét, és kellő rugalmassággal állnak dolgozóikhoz.

Pécsen a német központú Buw Hungary Kft.-nél többféle típusú részmunkaidős beosztásban dolgozhatnak a kollégák. Az ügyfélszolgálattal foglalkozó cégnél az otthoni munkavégzés ugyan nem megoldható, de a heti maximum harmincöt órát rugalmasan, mindenki maga oszthatja be – ismerteti a struktúrát Kántor Zita személyzeti referens.

A vezetőség rugalmas ezen kívül a hirtelen jött családi problémák, esetleg a gyermekek betegsége esetén is. Ami pedig külön pozitívum, hogy a nyári szünet idejére idén hét héten keresztül biztosítottak családi napközit a dolgozók csemetéinek.

[note note_color=”#c6f38b”]

Fissítve: Családbarát Vállalat lett egy pécsi cég

Éppen cikkünk megjelenésének másnapján Családbarát Vállalat címet kapott egy pécsi cég, a Webstar Csoport. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által kiírt országos pályázatot négy kategóriában – nagyvállalati, közepes méretű vállalat, kisvállalati és különdíj –  hirdették meg. A kisvállalatok közül pedig a pécsi cég nyerte el ez elismerést. A majd két évtizede szoftverfejlesztéssel foglalkozó csapat neve talán nem ismeretlen a pécsieknek, hiszen többek között egy többszörösen díjazott e-mesekönyvet is a magukénak tudhatnak. [/note]

gyerek a munkahelyen

A pécsi székhelyű MarkCon Kft. reklámügynökségnél szintén hasonló a hozzáállás, ők elsősorban a rugalmas munkaidőre és a toleranciára helyezték a hangsúlyt. A kollégáknak nincsen szigorú, nyolctól négyig tartó időbeosztása, a lényeg inkább az, hogy a feladat el legyen végezve – ez pedig jóval könnyebb akkor, ha az alkalmazott nem azon idegeskedik, hogy mi van otthon. Éppen ezért, ha szükséges, a kollégák akár az irodába is bevihetik gyerkőceiket.

A Corvinus Egyetem kutatása alapján úgy tűnik, mindkét pécsi vállalat rátapintott a lényegre, a vizsgálatból ugyanis kiderült, a legfontosabb, hogy a munkarend segítsen a munkahelyi és az otthoni feladatok összeegyeztetésében. A kisgyermekes anyák akkor érezték igazán jól magukat, ha a munkahelyi vezetőjük megértette a problémáikat, és segített egyéni megoldást keresni azokra.

Talán a legtöbb cégvezető nem is gondolná, de a nők esetében sokat jelent például a kapcsolattartás a gyermekneveléssel otthon töltött időszak alatt, nevezetesen a vállalati rendezvényekre való meghívás, vállalati információk eljuttatása, esetleg továbbképzéseken való részvétel biztosítása. A rugalmas munkaidőrendszerek alkalmazása és a gyermekfelügyelet pedig szintén az elsők között szerepel a listán.

családbarát munkahely, beteg gyerek, anya

Mindezen feltételek teljesülése pedig nemcsak az alkalmazottaknak, de a cég számára is kifizetődők.

– Fontos a családi kötelezettségek figyelembe vétele a munkaszervezésben, az, hogy szorongás nélkül lehessen elmenni szülői értekezletre, otthon maradni a beteg gyerekkel. Ez az egyensúly egyébként a munkáltató számára is megtérül, nem bonyolult: kevesebb stressz, jobb munkateljesítmény – mondja Nemeskéri Zsolt.

Magyarországon egyelőre nincsenek tömegével családbarát cégek, de azért fel-felbukkannak olyanok,  akik felismerik a téma fontosságát. Hozzá kell azonban tenni, hogy a munkáltató számára még a kedvezményekkel együtt is viszonylag magasak a részmunkaidős foglalkoztatás költségei, a munkavállalók pedig azért félnek ettől a megoldástól, mert alacsony bérrel jár és általában rosszabbak a részmunkaidőben dolgozók karrierkilátásai is – hangsúlyozza a szakember.