Ingatlant vásárolna? Íme a buktatók!

A hozzá nem értő, gyanútlan lakásvásárlókra ezernyi veszély leselkedik. Az élelmes eladók néha vissza is élnek az érdeklődők tudatlanságával, de a vevők is lehetnek ügyetlenek. Ha nem fegyverkezik fel kellően a vásárló a kritikus helyzetekkel szemben, akár olyan csapdákba is belefuthat, amiket még évekig bánni fog. Pécsi szakértővel emeljük ki a legfontosabb szempontokat.

hirdetés
Nem annyi pénzünk van, amennyi a bankszámlán díszeleg

Evidensnek tűnhet, mégis fordítsunk kellő időt anyagi korlátaink felmérésére. A lakás vételárával ugyanis még nem érnek véget a költségek, hiszen kell illetéket, ügyvédi díjat fizetni, és még ezerféle kiadás felmerülhet lakásvásárlás során.

Egy apró hiba a legnagyobb bajok forrása lehet

Egy repedés, egy kis beázás, vagy penész a sarokban nagy gondokat jelenthet. Porth Gábor, a Duna House pécsi értékesítője szerint ha felújítást igényel az ingatlan, érdemes felmérni pontosan, mibe is vágunk bele, mert a végén könnyen túlköltekezhetünk. Ha tehetjük, építésszel vagy statikussal is nézessük meg a házat, aki olyan hibákat is megláthat, amiket a laikus szem nem.

Általánosságban elmondható, hogy egy különálló ház esetében több rejtett hiba lehet, mint egy lakásnál – tehát jobban kell figyelnünk. Természetesen, ha látunk vizesedésre utaló jeleket, plafonon, falakon, akkor mindenképpen kérdezzünk rá, mivel lehet szó csőtörésről, vagy a szomszéd áztatta el a lakást, de komolyabb baj is lehet – amit érdemes tisztáznunk. Még akkor is, hogyha egy társasházi lakás esetében ott vannak a házbiztosítások, közös képviselők is.

pexels-photo-9058

Statikust is csak a végén hívjunk!

A ház esetében a szakember szerint minden esetben javasolt a statikus bevonása a váráslás folyamatába.  Erre akkor kell sort keríteni, ha már minden egyéb szempontból megfelel a ház az elvárásoknak, különben felesleges pénzkidobás lehet a statikai szakvélemény – mondja a pécsi szakember. Hozzáteszi, hogy a vizesedés okozhatja az egyik legnagyobb problémát, vagy éppen az el bagetelizált repedések, mert ezek később akár megoldhatatlan nehézséget is okozhatnak.

Ne szóban kössünk szerződést!

Bármilyen pénzösszeg átadásáról is legyen szó (foglaló, letét vagy vételárrészlet), független attól, hogy már megállapodunk ügyvéd előtt, vagy megtörtént az adásvételi szerződés, mindig, minden legyen írásba foglalva. Rengeteg kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat. Az sem baj, hogy ha legapróbb részletekig beleírjuk a feltételeket a megállapodásba.

Ha hitelezünk, először nézzünk körbe!

Ez is alapvető tanács lehet, mégis sokan az első adandó alkalommal elköteleződnek egy bank iránt. A szakember szerint érdemes több ajánlatot is megnézni, mert komoly eltérések lehetnek a kedvező feltételek tekintetében – ami végül akár több százezer forintos megtakarítást is hozhat nekünk.

pexels-photo-279607

Teher van? Nincs?

Ajánlatos rákérdeznünk, hogy van-e teher az ingatlanon. Az esetek nagy százalékában ez nem jelent gondot, mert az ügyvédek, ingatlanközvetítők segítenek a gyors megoldásban, azonban előfordulhat, hogy végrehajtás alatt áll az ingatlan, vagy hogy a házon lévő banki teher magasabb mint a vételár. Ezek az esetek nagyon megbonyolíthatják a dolgokat, vagyis érdemes körüljárni ezt a témát is.

Papír nélkül pénzt sose!

Pénzt sose adjunk át aláírt megállapodás nélkül és lehetőleg ügyvéd jelenlétében fizessünk.
– Érdemes egyszerre több ingatlant megnézni egymás után, mert a friss élménnyel könnyebben összehasonlíthatjuk a kiszemelteket. Készítsünk kisebb-nagyobb feljegyzéseket, később ezek is segítenek a döntésben. Végül, de nem utolsó sorban igyekezzünk mindig világosban nézni a lakásokat/házakat, mert a fényviszonyok fontosak, illetve jobban is látni mindent – zárja Porth Gábor.