Ingyenes mentorprogram indul a koraszülötteknek!

A születendő gyermekek közel 10 százaléka korán látja meg a napvilágot, mely évente több mint nyolcezer babát jelent. A koraszülés teremtette nehéz élethelyzet azonban nem egyszerű, a baba egészséges fejlődéséért sokat kell tenni, de legalább annyira fontos a szülők pszichés és szakmai felkészítése. Ezzel a céllal jött létre a Koraszülött Mentor Program, melyben januártól ingyenesen vehet részt minden 2010 után született koraszülött gyermek és szülei Pécsett.

2016-ban több mint 93 ezer baba született, közülük több mint nyolcezren koraszülöttként jöttek a világra. A 2500 grammnál könnyebb, illetve a 36. hét előtt világra jött újszülötteket tekintjük koraszülöttnek, de ma már az a baba is életben marad, aki mindössze 500 grammal születik – súlya nem több, mint egy fél literes ásványvizes palacké.

Az újszülött babákat természetesen ápolják és gondozzák a pécsi klinikán, de ha a csecsemő egészségügyi állapota már nem indokolja, és meghaladja súlya a 2500 grammot, akkor a szülők hazavihetik.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés

A dél-dunántúli régióban 1995 óta szállítja a koraszülötteket a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány. A mentőszolgálat felismerte az igényt egy olyan mentorprogram létrehozására, mely segíti a nehéz helyzetbe került szülőket, ugyanis a munkatársak szinte mindennapos problémának élték meg, hogy a koraszülött gyermekek szülei nem tudják kihez forduljanak, kinek tegyék fel kérdéseiket.

Dr. Nagy Éva, a Koraszülött Mentor Program projektvezetője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikával karöltve egy pályázat keretein belül tudják megvalósítani a kezdeményezést.

Mint mondta, a munka gyakorlatilag már elkezdődött, a program az első fázisában tart, húsz védőnőt képeznek ki az érzékenyítő szakértők, a mentorálást pedig januártól kezdik meg.

A program pécsi “székhelye” a Pécsi Gyermekklinika könyvtára lesz, ez a helyiség a Koraszülött Mentor Program mentorházává avanzsál januárig, és leginkább a szülőknek szánt foglalkozásokat, tréningeket tartják majd itt a mentorok.

Széles spektrumú segítséget nyújtanak

Dr. Nagy Éva elmondta, hogy az érzékenyítő program keretében a szülők különböző előadásokat hallgathatnak és képzéseken vehetnek részt, ilyen például a csecsemő-újraélesztési tanfolyam is.

Kiemelte, ez azért is fontos, mert a koraszülött babák esetében sokkal gyakoribb a bölcsőhalál veszélye, ám sok szülő nem tudja, mit kellene tennie, ha leáll a baba légzése. Számukra erősen ajánlott a légzésfigyelő beszerzése.

A mentorok segítenek továbbá a kapcsolattartásban a szülők és az egészségügyi intézmények dolgozói között, korai fejlesztő játékokat tanulhatnak, a pici gyerekek lovas- és zeneterápián vehetnek részt, de a rászoruló családok még légzésfigyelőt és csecsemőmérleget is kölcsönözhetnek a programnak köszönhetően egészen a baba négy-hat hónapos koráig.

A mentorok segítenek a baba etetésének elsajátításában, mivel a kórházban a koraszülött csecsemő egy csövön keresztül táplálkozik, a szülőt is és a babát is meg kell tanítani tehát arra, hogyan kell enni és etetni. A mentorprogram nemcsak az újszülöttek, de még a 4-5 éves gyermekek képzésére is kitér, számukra például speciális mozgásfejlesztő gyakorlatokat, játékokat, tréningeket kínálnak.

Ki vehet részt a programban?

A programra jelentkezni kell, tehát automatikusan nem minden koraszülött vesz részt a három éves mentorálásban, és az azt követő öt éves fenntartási periódusban. Azok kérhetnek segítséget, akiknek a babája 2010 január elseje után született és koraszülöttként látta meg a napvilágot.

hirdetés

Hirdetés