Isteni szilvás édességek

Legszívesebben nem is ennénk mást ebben a rekkenő hőségben, csak gyümölcsöt. Na jó, azért a gyümölcsből készült édességeket sem vetjük meg, igaz? Jöjjön most három szuper szilvás desszert!

hirdetés

[box title=”Szilvás clafoutis” box_color=”#f1c6e3″ title_color=”#0a0707″]

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 125 g liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dkg szilva

Elkészítés:

A szilvát mossuk, szárítsuk meg, és magozzuk ki. Ha kész, vágjuk félbe a gyümölcsöket és szórjuk meg 5 dkg cukorral, majd legalább félórán keresztül hagyjuk állni, Közben szitáljuk át a lisztet és keverjük el a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáönthetjük a tejet.

Vajazzunk ki egy sütőformát, majd öntsük bele a szilvát, és végül mehet rá a sűrű palacsintatészta.  Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig.[/box]

szilva

[box title=”Szilvás rakott túró” box_color=”#fddfaf” title_color=”#121010″]

Hozzávalók: 

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg szilva
  • 1 citrom leve
  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

A szilvákat a szokásos tisztogatás után felezzük el, és magozzuk ki. A cukrot karamellizáljuk a serpenyőben, majd facsarjuk rá a citrom levét, adjuk hozzá a szilvát, majd pár perc alatt főzzük össze. Ha megvan, vegyük le a tűzről, és öntsük le a levét. Ez utóbbit tegyük félre egy kis időre. A tojásokat válasszuk szét,a  sárgákat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd a túróval és a csipetnyi sóval simára keverjük.

Az étkezési keményítőt keverjük össze a sütőporral, majd adagoljuk a túrós masszához, végül a habbá vert tojásfehérjével is tegyük ugyanezt. A habos túró felét tegyük kivajazott, zsemlemorzsával szórt tepsibe, oszlassuk el rajta a szilvát, és fedjük be a maradék krémmel. Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.  A sütőből kivéve, a félretett szilvalével locsoljuk meg, mielőtt tálaljuk. [/box]

szilva

[box title=”Szilvás cobbler ” box_color=”#93eb99″ title_color=”#000000″]

Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva
  • 2 ek és 5 dkg barnacukor
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 0.5 csomag sütőpor

Elkészítés:

Magozzuk ki a szilvákat, majd a 2 evőkanál cukorral és fahéjjal keverjük össze. A hideg vajat kockázzuk fel, és morzsoljuk össze a liszttel, ezután mehet bele a cukor, meg a csipet só. A tojást keverjük össze a tejszínnel és azt is öntsük a liszthez. Dolgozzuk alaposan össze és adjuk hozzá a sütőport is.

A szilvát sorakoztassuk egy jénai tál aljára, a tésztából pedig formázzunk kisebb gombócokat és pakoljuk őket a szilva tetejére. Nem kell túl szorosra, mert sütés közben megnőnek. A tetejét szórjuk meg 2 evőkanál barna cukorral. Süssük előmelegített sütőben  170 fokon kb. 40-45 percet. Akkor jó, ha kívül ropogós, belül krémes a tésztája.[/box]

szilva