Iszol elég vizet?

Nem csak édesanyánk, hanem akár az orvosunk is nekünk szegezheti ezt a kérdést. Noha tanulmányok egész sora szól a víz jótékony hatásairól, mégis sokszor csak a szédülés vagy az égető szomjúság emlékeztet minket arra, hogy alig nyúltunk a poharunkhoz. A hőség egyébként is extrém megterhelést jelent szervezetünk számára, így még nagyobb figyelmet kellene szentelni a megfelelő folyadékbevitelnek. Összeszedtünk hát pár tippet, hogy ne okozzon problémát a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

hirdetés
Uránia Mozi

Másfél évvel ezelőtt itt, az Abszolút Nő rovatban is írtunk arról az angol újságírónőről, aki megdöbbentő változáson ment keresztül a tudatos és megfelelő vízfogyasztásának köszönhetően, nemrégiben pedig a Loughborough Egyetem tudósainak kutatása hívta fel a nagyközönség figyelmét a napi vízszükséglet kielégítésének fontosságára.

Elméletben persze mindenki tudja, hogy minél többet kell belőle inni, sokunknak mégis nehezére esik a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges 2-3 liter felkortyolgatása.

Összegyűjtöttünk hét praktikát, amivel ösztönözheted magad a rendszeres vízfogyasztásra!

víz, ivás, iszik

1. Ne engedj az üdítő csábításának!

Ameddig nem ittál meg 2-3 pohár vizet, ne csillapítsd a szomjadat cukros, buborékos italokkal. Ha fontos számodra, hogy íze legyen a folyadéknak, tegyél bele citromot, narancsot vagy egy kis mentalevelet.

2. Legyen egy üveg víz mindig szem előtt!

Ha csak karnyújtásnyira van tőled, többször, akár csak pótcselekvés gyanánt is érte fogsz nyúlni, ráadásul így folyamatosan láthatod, hogy még mennyi hiányzik a napi „kötelezőből”.

3. Használj szívószálat!

Talán nem is gondolnád, de szívószállal, sokkal többet iszunk, mivel így nagyobb kortyokat nyelünk le. Vegyél párat otthonra és a munkahelyedre, így észrevétlenül gyorsabban fogynak a deciliterek.

4. Állíts be figyelmeztetést!

Ha a kihelyezett post-it papírok nem segítenek, telefonod is emlékeztethet óránként az éppen aktuális mennyiségre. Ma már számos okostelefonra letölthető alkalmazás létezik, amely segíti a tudatosabb vízivást. A Water Your Body, a Waterlogged vagy Daily water sokat segít a rendszeres fogyasztás betartásában.

víz, iszik, ivás, szívószál

5. Legyen mindig egy üveggel a táskádban!

Mindig legyen nálad egy flakon, így amikor a buszmegállóban, bankban vagy a postán várakozol, egy gyorsat kortyolhatsz is belőle. Érdemes utánanézni a vízszűrős kulacsoknak, így bármelyik csapból újratöltheted.

6. Építsd be a napi rutinfeladatok közé!

Kösd rendszeres feladataidhoz, például mosogatás előtt, főzés közben vagy fürdés után igyál egyet. Érdemes az elején akár egy táblázatban vezetni folyamatosan a kiürített poharak számát. Erre egy pár hetet követően már nem is lesz szükség.

7. Igyál evés előtt!

Több szempontból is jótékony hatással van a szervezetre, hiszen az elfogyasztott ételt így könnyebben megemészted, ráadásul mivel eltelít, kevesebbet fogsz enni.