Itt a tél: ápold a kezed!

Az időjárás-előrejelzések alapján nem számíthatunk túl sok jóra a héten. Hiába öltözünk fel melegen, a kezünk és az arcunk sokszor így is ki van téve a jeges szélnek. Épp ezért nem elég, ha kesztyűt húzunk, ápolnunk is kell a bőrünket! Íme, a főbb szabályok. 

hirdetés

A szervezet télen kevesebb zsírt termel, ezért szárazabb, védtelenebb lesz a bőr. A hideg hatására az erek összehúzódnak, így még kevesebb vér kerül a kezekbe, bőrünknek tehát a védelem mellett élénkítésre is szüksége van.

Kezünkön pedig (arcunkhoz hasonlóan) különösen vékony és érzékeny a bőr. Nem megfelelő gondoskodás mellett hamar ráncosodik, az idő előtt öregedő bőr pedig visszafordíthatatlan állapotba kerülhet. Ezt azért sem érdemes megvárni, mert nagyjából ez az egyetlen emberi testrész, amit nem lehet plasztikázni. Nem véletlenül járnak az idős hölgyek selyemkesztyűben.

kézápolás

Töröld szárazra!

Az egyik legfontosabb kézápolási tanács: ne menjünk vizes kézzel a szabad levegőre! Nagy hidegben a kéz bőrének kis pórusaiban maradt víz pillanatok alatt megfagy és roncsolja a bőrt.

A zsírosabb jobb!

Télen hanyagoljuk a vizes krémeket, inkább a zsírosabb készítményeket részesítsük előnyben. Ezek nem szívódnak fel teljesen, így védőréteget képeznek a bőrön. A legmegfelelőbb egy glicerintartalmú, A- és E-vitaminos, esetleg gyógynövénykivonatos (aloe verát vagy kamillát tartalmazó) hidratáló krém. Télen egyébként nemcsak a hideg időjárás ellen kell védenünk kezeinket. A fűtés is szárítja a bőrt.

Selymes tapintás

A krémek mellett bőrradírral is felfrissíthetjük kezünk érzékeny bőrét. Az arcunkra használt bőrradír a kezünkre is jó, de egyszerűen és gyorsan készíthetünk házilag is. Keverjünk össze finomabb szemcséjű cukrot, egy fél citrom levét, két kanál olajat, majd a masszával dörzsöljük át alaposan a bőrt, mintha kezet mosnánk.

kesztyű

Pakolást a kezekre!

Egyszer egy héten érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egyik leginkább igénybe vett testrészünkre. Ugyanúgy, ahogyan az arcunknak, kezünknek is jár a pakolás. Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető recept otthonra!

Hozzávalók:

– fél avokádó

– olívaolaj

Az avokádót és az olajat turmixold össze, majd vidd fel a megmosott, leradírozott kézre vastag rétegben. Hagyd fent a pakolást akár fél óráig is, de akkor másfél órát is a bőrödön lehet. Langyos vízzel mosd le, és alaposan krémezd be, húzhatsz rá cérnakesztyűt is, hogy ne törölje le a takaró a kézápolót.

Húzz kesztyűt!

Utolsó  jó tanácsunk talán nem szorul magyarázatra. Lehet, hogy néha idegesítő, hogy lakásból ki, boltba be, vagy telefonnyomkodás előtt fel-le kell húzni a kézről, de hosszú távon megóvhatjuk kézfejünket az idő előtti ráncosodástól.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Kiváló cikk, nagy hasznát fogom venni, ha egyszer ismét lesznek karjaim.

Comments are closed.