Ízfokozó helyett ízletes zöldségek

Amikor gyorsan össze akarunk dobni valami ehetőt, de nincs időnk a fűszerezéssel kísérletezni, hajlamosak vagyunk egyből a leveskocka vagy vegeta után nyúlni. Nincs is ezzel semmi baj, ha odafigyelünk a fűszerespolcon sorakozó készítmények minőségére. Dobjuk el az ízfokozókat tartalmazó készítményeket, és nézzünk körül a natúr piacon! Íme, egy kis segítség a pécsieknek!

hirdetés

Veszélyes vagy veszélytelen?

A nátrium-glutamát számos készételben, így konzervekben, levesporokban és -kockákban, salátaöntetekben, húsos és halas termékekben megtalálható. A fehér, kicsit sós, de leginkább íztelen kristályos anyagnak (angol rövidítése MSG, másként: E621) az a különlegessége, hogy nem az ételekre van hatással, hanem magára az ízlelőbimbókra. Az étel alaparomáját fokozza azáltal, hogy a nyelv ízlelőbimbóit serkenti.

Az MSG-t számos betegséggel kapcsolatba hozták már. Egyes vélemények szerint hozzájárulhat az agytumor, a Parkinson- és az Alzheimer-kór megjelenéséhez, serkentheti a rákos daganatok növekedését, szerepe lehet a depresszió, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásában is. Ám ezek csupán feltételezések, kutatási eredmények nem támasztják alá egyértelműen.

hamburger

[note note_color=”#a2d4f1″]Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala az elmúlt negyven évben több független szakértő jelentése alapján biztonságosnak minősítette az MSG-t. A hazai szabályozásban sem vonatkoznak különleges kitételek a nátrium-glutamát fogyasztására. A Magyar Élelmiszerkönyv 10 g/kg-ban határozza meg az MSG maximális szintjét az élelmiszerekben.[/note]

Bizonyos esetekben azonban előfordulhat túlzott érzékenység a nátrium-glutamátra, a tünetek: fejfájás, bőrpír és álmosság, zsibbadás és szívdobogás. Továbbá a fokozott ízélményéhez könnyedén hozzá lehet szokni, ami függőséget okozhat. A gyors és kínai éttermekben például előszeretettel alkalmaznak ízfokozót, ezért van az, hogyha elsétálunk egy ilyen egység mellett, szabályosan összefut a nyál a szánkban.

És hogy ez miért baj? Aki hozzászokott az erőteljes ízekhez, azokat tekinti normálisnak és az enyhén fűszerezett ételeket íztelennek fogja érezni. Pedig épp fordítva kellene lennie, a túlízesített ételeket kellene kerülni és a természeteseket élvezni.

Gondolkodjunk natúrban!

Az alább bemutatott nátrium-glutamát állandó adalékanyaga szinte az összes szupermarketben kapható leveskockának, illetve ételízesítőnek. Aki pedig nem nagy mágus a konyhában, az egyszerűen felturbózhatja az ételt valamelyik koncentrált aromabombával, hiszen így a són és a borson kívül nem kell bajlódni a fűszerek kombinálásával.

Pedig mindezt megtehetjük úgy is, hogy kihagyjuk belőle az MSG-t. Megnéztük néhány pécsi üzlet természetes ételízesítő kínálatát.

[box title=”Grano (Ferencesek utcája)” box_color=”#d3e7bb” title_color=”#100f0f”] Az üzletben egyféle fűszerkeveréket találtunk, a szentendrei Fűszerész termékcsalád Leves lelke elnevezésű zöldségkeverékét. A készítmény a szokásos szárított zöldségek mellett  pritaminpaprikát is  tartalmaz, só- és tartósítószermentes. 20 g-os kiszerelésben kapható, 300-400 Ft az ára. [/box]fűszerész

[box title=”Ízes Magyar Csemege (Széchenyi tér)” box_color=”#d37985″]A magyar termékeket áruló boltban kétféle márka kapható. Az egyik a kalocsai Eccofood natúr ételízesítője, ez 250g-os, illetve a Szárika üveges, 220 g-os fűszerkeverékei közül háromféle: vadhúshoz, halhoz és sertéshúshoz való. Mindkét márka terméke só nélkül készül, előbbi 800 Ft utóbbi, 1000 Ft körül mozog. [/box]

fűszer

[box title=”DM drogéria” box_color=”#f8e07d” title_color=”#0e0707″] A drogériában két-három polcot is szentelnek a különféle egészséges ételeknek. Fűszerkeverékből csak az Eccofood termékét találtuk, de pár száz forinttal drágábban, mint az előző pécsi üzletben, itt 999 Ft-ba kerül.[/box] [box title=”HerbaHáz (Farkas István utca)” box_color=”#8abc9d”]Egészséges ételekből, hozzávalókból természetesen itt a legnagyobb a kínálat. Fűszerkeverékből is ezerfélét találtunk. Nem sorolnánk fel az összeset, de ha az árat és a mennyiséget vesszük figyelembe, akkor talán a Rapunzel márkájú leveskocka érheti meg a legjobban, ez 500-600 forint körül mozog és 8 darab van benne. Az Ataisz fűszerkeverékei vannak még egészen jó áron, 150-200 gramm 400-500 forint. Ám az abszolút nyertes, a Dénes Natura. A magyar gyártó többféle fűszerkeveréket is kínál: létezik sós, sózatlan és kímélő összetételű is. 500 gramm 800-900 forintba kerül. [/box]

herbaház