Jön a baba? Ezek járnak minden pécsinek!

A gyermek megszületése után a család anyagi mozgástere is szűkösebbé válik, ezért érdemes tudni a legfontosabbakat és felkészülni a következő pár hónapra. Horváthné Radics Mónika pécsi táppénz, csed, gyed szaktanácsadó segítségével szedtük csokorba a legfontosabb információkat a csecsemőgondozási díjról, és a plusz támogatásokról, melyeket a kismama igénybe vehet rögtön a baba születése után. 

hirdetés

Csecsemőgondozási díj

Az kaphatja, aki a baba születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás tartama alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szült. A csed, vagyis a csecsemőgondozási díj a szülési szabadság alatt jár, ami a napi átlagkereset 70 százaléka. Összegét úgy számítják, hogy a csed kezdő napját megelőző három hónapot leszámítva állapítják meg, hogy volt-e 180 napi jövedelem, illetve mennyi volt annak a mértéke.

Ha ebben az időszakban plusz kiegészítést, vagy jutalmat kapunk, az szintén beleszámít a csedbe, olyannyira, hogy akár három vagy négyszerese is lehet a csecsemőgondozási díj az alapjövedelmünknek.

– A szülési szabadság öt és fél hónap. A kismamának lehetősége van arra, hogy a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyik napján már igénybe vegye, de legkésőbb a szülés napjától követően mindenképpen indul a szülési szabadság – mondja Horváthné Radics Mónika pécsi táppénz, csed, gyed szaktanácsadó.

Kevesebbet adózunk!

Azért is magasabb lehet a csed mint az alapjövedelmünk, mert a csecsemőgondozási díjból kevesebbet adózunk; a csedből csak 15 százaléknyi személyi jövedelemadót vonnak le, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot nem. A csed összege egyébként nincs maximalizálva, így bármekkora lehet ez az összeg!

A munkáltatónknál érdeklődhetünk a részletekről, hiszen a bérszámfejtő naprakész információkkal tud szolgálni, ám tanácsos könyvelőt, vagy tb szakértőt is felkeresni. – Gyakori, hogy nem tud a munkáltató bérszámfejtője kellő információval szolgálni, a kismamák sokszor tájékozatlanok, ezért mindenképpen javaslom a könyvelővel való konzultációt – mondja Horváthné Radics Mónika. Fontos, hogy tudjuk mennyi az annyi, mert a rossz tájékoztatás két éves ellátásunkat teheti tönkre.

Hogyan igényelhetem?

Igénylése viszonylag egyszerű, a szülőnek ki kell tölteni a “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” című nyomtatványt. Ha egyéni vállalkozók, őstermelők vagy önfoglalkoztatók vagyunk, akkor az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nyomtatványt kell kitöltenünk – ezeket  INNEN tölthetjük le.

Ne felejtsük el az anyasági támogatást sem!

Az egyszeri, 64 125 forint – ikergyermekek esetén 85 500 forint – összeget ne felejtsük el, ugyanis minden olyan anya igényelheti a pici születését követő 6 hónapon belül, aki legalább négy terhesgondozáson vett részt. Erről igazolást az orvostól, vagy a védőnőtől kérhetünk.