Kajak-kenu: az úszó múlt előnyt jelent

A vízi sportok közül a kajak-kenu az egyik ág, amelyben Magyarország világszinten is kiemelkedő teljesítményt mutat. Pécsett és Orfűn jó utánpótlást képeznek.

hirdetés

Biztos úszástudással bármelyik 8-10 éves gyermek elkezdhet evezni a Pécsi Kajak-Kenu Clubnál. Bár nagyon fontos szempont a hosszútávon sportolóknál, hogy jó monotóniatűrő képességgel rendelkezzenek, hisz ciklikus sportágról van szó. Az azonban biztos, hogy a kamaszoknál oly fontos kortárs kapcsolatok szempontjából meghatározó és jó társaságot kap az, aki ezt a sportágat űzi.

Kiknek ajánlott, hogyan fejleszt?

A Clubban jelenleg mindenféle habitusú tag megtalálható. A csendes és visszahúzódó gyerekeken kívül edzenek agilis, mindig a középpontban lévők, tisztelettudók és szemtelenek egyaránt.

Bálint kisgyermekként igen kényelmes és egy kicsit pocakos fiú volt – legalábbis ezt mondja róla édesapja, Gábor. Ma, 13 évesen azonban minden nap kemény kajakos edzéseken vesz részt, sőt, annak ellenére, hogy a tanulásra fordítható ideje csökkent, tanulmányi eredményei javultak.

– A gyerekeket 8-10 éves kortól fogadjuk. Előnyt élvez, ha pár évet úszóként töltött el a csemete, mert ez esetben erős alapokkal érkezik hozzánk, koordináltan, megfelelő alap állóképességgel, hajszálérhálózattal, melyeket tovább tudunk fejleszteni – tájékoztat ifj. Csaba András, a Pécsi Kajak-Kenu Club edzője, egyben elnöke. A legfontosabb hozadéka a sportágnak az, hogy elkerülhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések. – Egész évben, a monotóniából való kiszakadás és a játékos fejlesztések végett szerepet kapnak a labdajátékok. Focizunk, kosarazunk. Legalább öt sportot űzünk folyamatosan, így az ügyesség- és koordinációfejlesztés kap hangsúlyt, túl saját sportágunk hozadékain.

Eredményesség

Minden fiú és lány, aki kajak-kenu sportágat választ, 8 és 16 éves kora között kezdheti el az edzéseket. Korosztálytól függetlenül az újonnan érkezők a kezdő csoportban kapnak helyet. Elsőként az alapokat kell elsajátítani: hogyan kell megülni, illetve megtérdelni a hajót, miként történik a ciklikus evezőmozgás.

– Később, ahogy fejlődnek a sportolók, tudás, illetve sebesség függvényében van egyfajta átjárhatóság a csoportok között, mert korosztálytól függetlenül akkor lehet megfelelő edzéseket tartani, ha a gyerekek együtt képesek haladni – ismerteti a Club elnöke.

Bálint a tavalyi vidékbajnokságon 5. helyezést ért el, országos bajnokságon 3. helyezett lett, 200 méteres váltó számban két társával együtt, az idei diákolimpián pedig 500 méteres távon 5. helyen végzett. Az édesapa hozzáteszi, hogy igen erős a mezőny, és Bálint csak 11 évesen kezdett kajakozni. Akik fiatalabb korukban látogatnak ki a tópartra, hamarabb érhetnek el eredményeket.

A szakosztály sportolói egyébként 14 éves korukig a Club számára több téren támogatást nyújtó Pécsi Sport Nonprofit Kft. tagjai is.

Anyagi és időbeli ráfordítások

A pécsi klubnál minden évszakban 8000 forint havi tagdíjat kell fizetni, amely tartalmazza a kajak vagy kenu, a lapát és a létesítmény használatát. Az orfűi buszutat a szülők finanszírozzák. A szakosztály tavaly egyenruha-szettet készíttetett sportolóinak, amelybe melegítő, póló, valamint speciális anyagból készített evezős póló került. Ez az egyszeri kiadás 10000 Ft-os nagyságrendű volt. Ezt a felszerelést a versenyeken használják a gyerekek, az edzéseken megteszi a testnevelésórán megszokott póló-rövidnadrág összeállítás. Az úszásedzésekhez szükség van fürdőnadrágra, fürdőruhára, a futáshoz egy jó minőségű sportcipőre. Aki később komolyan szeretné űzni a kajakozást, kenuzást, saját eszközöket is beszerezhet – a saját evező újonnan 30.000 forintot kóstál, de olcsóbban korábbi versenyzők használt felszerelése is megvásárolható.

– Minden hétköznap délután és szombat délelőtt van edzés, ehhez jön hozzá, hogy a téli időszakban heti két alkalommal az iskola előtt úsznak versenyzőink. Nyáron reggeltől késő délutánig vagyunk a sportolókkal, de a szülőknek ez nem plusz program – mondja ifj. Csaba András.

Versenyek hétvégente, 2 napos elfoglaltságot jelentenek, ahol a szállás és étkezés díját kell állnia a családnak.