Kiderült: így és ennyit alszanak a pécsiek!

Kialvatlanok a pécsiek, legalábbis többségük már reggel fáradtan ébred, főleg a nők – derül ki egy friss felmérésből. Nem is véletlen, hiszen a megkérdezettek csaknem 45 százaléka csupán 5-6 órát alszik.

A Matracman szakblog készített egy felmérést május közepén arról, hogyan is alszanak a pécsiek. Összesen 1549 embert kérdeztek meg, s bár a felmérés nem reprezentatív, mégis sokatmondó, ráadásul a minta elég nagy, nagyjából minden századik pécsi válaszolt.

hirdetés
Bárhol, bárkivel – szükségünk van az alvásra

Pécs abban nem tér el az országos átlagtól, hogy az itt élők is gyakran panaszkodnak kialvatlanságra, és már a reggeli felkeléskor fáradtnak érzik magukat – a férfiak 45, míg a nők 55 százaléka vallotta ezt be. A hölgyek átlagosan is kevesebbet alszanak, a válaszok szerint többek között azért, mert reggel ők kelnek fel előbb, felkészítik a gyerekeket az óvodába, iskolába indulásra.

Az, hogy a pécsiek fáradtak, amiatt sem meglepő, mert mintegy 45 százalékuk csak 5-6 órát tölt pihenéssel. A szakemberek szerint ugyan az emberek alvásigénye személyenként eltérő, de 5 óra alvás csak a lakosság töredékének elegendő. Öt vagy annál kevesebb órányi alvás után csak a megkérdezettek alig több mint húsz százaléka érezte magát kipihentnek, míg 8 óra alvás után már 60 százalék fölé kúszott ez az arány.

Ráadásul az sem mindegy, mit csinálunk lefekvés előtt. Korábban már írtunk arról, milyen trükkökkel segíthetjük az elalvást. A tévézés, telefonozás, laptopozás biztosan nincs ezek között, ellenben csaknem minden második pécsi nyilatkozó a lefekvés előtti 30-60 percben tévét néz, míg 36 százalékuk telefont, laptopot, számítógépet nyomogat, így pedig nem engedi “pihenőmódba kapcsolni” az agyát. A szakemberek szerint az esti zenehallgatás vagy olvasás sokkal jobb ráhangolódást biztosítana az elalváshoz.

hirdetés
Hirdetés