Kisokos a helyi madarakhoz

A tavasz hírnökeit, a madarakat mindenki kedveli. Kellemes időtöltés, szép szórakozás megfigyelni őket. Magyarországon több mint háromszáz madárfaj él, jellegzetes tollazatuk és énekük alapján könnyedén felismerhetőek. Bemutatjuk azokat a tollas kisállatokat, akikkel a leggyakrabban találkozhatunk városunkban, vagy épp a Mecseket járva.

hirdetés

Kakukk

Keve András madarász szerint a legérdekesebb tulajdonsága a védett és vonuló kakukknak, hogy tojásait más madarakkal költeti ki – így a madárvilág potyautasa. Magyarországon főleg a nádirigóhoz “társul”, de berakja tojásait más odúlakókhoz is. A kikelt fióka semmi és senki mást nem tűr meg a fészekben, nagy termete miatt könnyedén kidobja a fészekből a nem kívánt tojást és fiókákat. A hím hangja közismert, a vöröses színezetű tojó nevetésszerű hangot ad.

Kakuk

——————————————————————————————————————————————–

Dolmányos varjú

Ezek a magányosan fészkelő állatok kirepülés után tömörülnek csapatokba. Tavasszal nagy károkat tud tenni a madárfészkekben, elkapja a kisnyulakat, rovarokat, egereket. A dolmányos varjú nem védett, akár lakott területen is széthordhatja a szemetet – mivel szívesen jár dögre. Ez a pimasz fészekrabló rendkívül káros, vadgazdasági kártevő. Könnyedén elriasztható madárijesztővel, ám rendkívül okosak, ezért a felügyelet nélkül hagyott madárriasztók kis időn belül hatástalanná válhatnak.

Varjú

——————————————————————————————————————————————–

Nádirigó

„Kara-kara-kit-kit” éneke tavasszal csendül fel, és éjjel-nappal szól. Ahogy fentebb említettük, a kakukk elsődleges „áldozata”, ami a költést illeti. Ez a védett madárfaj vándorló. Ha a tavaszi idényben ellátogatunk Orfűre, a nádirigók kánonszerű énekével találkozhatunk, sőt ha szemfülesek vagyunk, részesei lehetünk a kakukk és a nádirigó harcának is.

Nádirigó

——————————————————————————————————————————————–

Molnárfecske

Ez az elvárosiasodott madár Keve András szerint házak külső falára, tető alá, esőtől védett helyekre fészkel, méghozzá sárból. Nagy bosszúság lehet a házak tulajdonosainak, hiszen a lehulló sárból és ürülékből a fészek alatti házrész is részesül. A molnárfecske tápláléka a repülő rovar, légy és szúnyog, ezért rendkívül hasznos állat.

Fecske

——————————————————————————————————————————————–

Fülemüle

A szakemberek szerint a fülemüle az éneklés mestere, tavasszal éjt nappallá téve hallhatjuk csodálatos dalát. Fészkét sűrű bozótokba rakja. Vándormadár, őszi átvonulása augusztusban kezdődik. Ez a védett madárfaj az éneklés idejét kivéve nagyon rejtetten él.

Fülemüle

——————————————————————————————————————————————–

Vörösbegy

A Mecsek egyik jellegzetes madara, lágy éneke az alkonyati órákban is hallható. Kemény teleken a házak mellett él, ahova cinkegolyóval, magokkal és főtt sárgarépával könnyedén oda lehet szoktatni. Ez a védett állat nagyon szép látványt nyújt, és ha egyszer odaszoktatjuk egy biztos élelmet adó helyre, hosszú ideig vissza fog járni.

Vörösbegy

——————————————————————————————————————————————–

Őszapó

Az őszapó csodálatos, buksi fejével és hosszú farkával kiválik a madarak sorából. Mohából épített golyó alakú fészke már-már művészi látványt nyújt. Ez az apró védett madár költés után csapatokban jár. Ha egyszer találkozunk egy ilyen madárkával, becsüljük meg, látványa lenyűgöző.

Őszapó

——————————————————————————————————————————————–

Széncinege

A madárbarátok és kertgazdák közkedvelt madara, szorgalmasan tisztogatják a fákat a kártevőktől, így a biológiai védettségben igen nagy a szerepük. Ezt a madárfajt is könnyedén oda lehet szoktatni etetéssel a kertünkbe, ám a tavasz beköszöntével nem szabad folytatni, hiszen a fiókáknak rovarra van szükségük, az öregek pedig képesek a könnyebben elérhető táplálékot választani – intenek óva a szakemberek.

Széncinege

——————————————————————————————————————————————–

[box title=”Mit nem szabad a madárral tenni?” box_color=”#ed9878″]
  • A fiókákat kézzel ne fogjuk meg!
  • Ne etessük őket április után!
  • Ha ablaknak ütközött madarat találunk, ne zavarjuk, nagy eséllyel csak elkábult.
  • Ha sérült madarat találunk, befogadás helyett forduljunk szakemberhez.[/box]