Kiteregetjük a szennyest

Azon túl, hogy sokaknak az is fejtörést okoz, mit mivel moshatnak együtt, még egyéb “rejtélyek” is felmerülhetnek a ruhák tisztításával kapcsolatban. Ott vannak például azok a fránya címkék, amik néha meglepően szigorú utasításokat adnak egy-egy ruhadarabra vonatkozóan, ráadásul azt is nehéz eldönteni, hogy a reklámokból ismert rengeteg csodaszer közül melyiket vegyük le a polcról. És akkor a hőfokkal kapcsolatos rémhírekről még nem is beszéltünk. Utánajártunk egy-két mosással kapcsolatos kérdésnek.

hirdetés

Hőfok-pánik

Miközben a reklámok folyamatosan azt sugallják, hogy a mosószerek alacsony, akár 30 fokos mosási hőmérsékleten is hatékonyak, sőt, a legújabb mosógépeket is így fejlesztik ki, újabb és újabb hírek röppennek fel arról, hogy a hideg vizes mosás mennyire egészségtelen. Megkérdeztük a PTE Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetét arról, ők mit gondolnak arról a vélekedésről, miszerint alacsony hőfokon történő mosás esetén elszaporodnak a baktériumok a textíliákon és a mosógépben egyaránt?

– A mindennapos ruhamosásnál nem kell számolni a ruhaneműn magas csíraszámban előforduló kórokozó jelenlétével. Az emberi megbetegedéseket okozó baktériumok érthetően testhőmérsékletünkhöz legközelebbi, 37 Celsius-fokon szaporodnak legjobban. Ha csökken a hőmérséklet, drámaian csökken a szaporodás képessége. De a 30 fok messze nem optimális a szaporodásukhoz, a 60-80 fok pedig már jelentős csíraszám csökkenéssel jár – mondta Szekeres Júlia professzor asszony, az intézet vezetője.

Vagyis nyugodjunk meg, a 30 fok ideális hőfok a ruháink tisztításához.

[box title=”Ne akarjunk mindent fertőtleníteni!” box_color=”#ff0189″]Alacsony csíraszámban a kórokozókkal való gyakori találkozás nem káros, inkább előnyös, mert lehetővé teszi, hogy anélkül, hogy megbetegednénk, immunológiai védettség alakuljon ki ezen kórokozókkal szemben. A ma oly gyakori allergiás kórképek kialakulásában szerepet játszhat a túlságosan csíramentes, tiszta gyermekkori környezet – figyelmeztet Szekeres Júlia.[/box]

A szennyezettségtől függ

Nyisztor Árpád, a Rózsi mosodája elnevezésű nyilvános pécsi mosoda képviselője azt mondta a hőfok-kérdéssel kapcsolatban, hogy szerinte ez elsősorban a szennyezettség mértékétől függ: komolyabb szennyeződésekhez magasabb hőfok ajánlott, mert ezeket a reklámmal ellentétben semmilyen csodaszer nem hozza ki. Kevésbé piszkos holmikat természetesen nem szükséges 40 foknál magasabb hőmérsékleten mosni.

gép

A vízlágyító

Vajon tényleg “tovább él” vele a mosógép? Igen – mondták a mosodában: vízlágyítóval egyrészt hosszabbá lehet tenni a gépek élettartamát, másrészt a ruhák is sokkal finomabbak lesznek. Érdemes tehát erre áldozni pár ezer forintot, mert hasznos szolgálatot tesznek a mosás során.

Szárítógép: igen vagy nem?

A szárítógéppel kevésbé gyűrött, puhább lesz a ruha. Nem mindenhol fér el a ruhaszárító, sokan, akik albérletben laknak, nem tudnak hová teregetni – mondja Nyisztor Árpád. Vagyis adott esetben praktikus megoldás lehet, olyan helyeken is, ahol gyakran kell mosni – például, mert kisgyerek van a háznál – és a ruháknak nincs idejük megszáradni. A belső térben való teregetéstől akár penész is kialakulhat. Ellenérv, hogy eléggé költséges és nem is igazán természetbarát megoldás a szárítógép, hiszen ezzel is csak a villanyszámlát duzzasztjuk és villanyenergiát használunk fel.

Tényleg csak kézzel?

Úgy véltük, a ruhák címkéi sokszor túlságosan finom kezelést írnak elő, amit – meglátásunk szerint – maga a textília sokszor nem indokol. A Rózsi mosodája képviselője szerint a textilszabályzatot érdemes betartani, ugyanakkor egy kicsit el lehet térni tőle: például ha csak kézi mosás van megadva, akkor jobb mosógéppel 30 fokot még elbír. Vannak olyan gépek, amik kézi, kímélő programokkal is rendelkeznek, ezeket bátran használhatjuk.

cimke

[box title=”Amire nem kaptunk választ…” box_color=”#f515aa”] Nem sikerült kiderítenünk, mi lehet az oka annak, hogy olyan üzletekben, ahol gyermek- és felnőtt ruhák egyaránt kaphatók, mást ír elő a cédula előbbire, mint utóbbira, még akkor is, ha ad abszurdum ugyanabból az anyagból készültek a holmik.[/box]