Kötelező gyógyszerek nyaralásra

Külföldi vakációra  készülve érdemes többször átgondolni, hogy mit viszünk magunkkal, és bár gyógyszertár jellemzően minden kisebb-nagyobb településen van, mégis érdemes némi szabad helyet hagyni a különféle, jól bevált medicináknak. Összeszedtük, mit érdemes bepakolni a bőröndbe.  

hirdetés

Hasmenés ellen

Ha ismeretlen országba utazunk, akkor előfordulhat, hogy a helyi specialistásokra nem a legjobban reagál a gyomrunk. A kirándulásokat és strandolást pedig igencsak keresztülhúzhatja egy viszonylag sima lefolyású gyomorrontás is. Épp ezért nem árt ha indulás előtt beszerzünk egy doboz tablettát, és ha van még hely a bőröndben, valamilyen probiotikus készítményt is becsúsztatunk a csomagunkba. Utóbbi hasmenés után hasznos, ugyanis helyreállítja a bélflórát.

Émelygés ellen

A buszos utazás kötelező gyógyszere valamilyen hányinger elleni tabletta. Aki notórius émelygő, az úgysem indul el nélküle, de azért annak sem felesleges elcsomagolnia egy doboz B6-ot, aki egyébként nem szokott rosszul lenni. Egy jó kis szerpentines kirándulás ugyanis bárkit megtréfálhat. A hányinger elleni gyógyszerek pedig egy durvább buli után is jól jöhetnek.

hányinger, rosszullét, hasfájás

Fájdalomra 

Mindenféle utazáshoz hasznos kellék, de a bandázós és a kisgyerekes nyaralás két súlyozottan problémás szituáció. Első esetben az elfogyasztott alkoholmennyiség miatt, a másodikban pedig azért, mert a csemetékkel úgyis mindig történik valami apró baleset. Válasszunk olyan készítményt, ami többféle fájdalmat is csillapít.

Lázra

A betegség általában váratlanul csap le az emberre, és bár nyáron talán kisebb eséllyel, de előfordulhat, hogy utazás előtt vagy alatt dönt le a lábunkról valamilyen kór. A lázcsillapító tehát fontos gyógyszer, kisgyerekes családokban pedig főleg.

fejfájás

Rovarcsípések  esetén

Egy doboz kalcium pezsgőtabletta akkor is jó szolgálatot tehet, ha nem vagyunk érzékenyek a méh vagy darázscsípésre. Ezen kívül célszerű még magunkkal vinni valamilyen hűsítő gélt, amit a rovarcsípésekre utólag kenhetünk.

Elsősegély “láda”

Bár a szó szoros értelmében nem gyógyszer, de mindenképpen fontos, hogy legyen nálunk, kötszer, ragtapasz és valamilyen fertőtlenítőszer (jód, stb.), kisebb balesetek, például tengeri sünbe lépések esetére.

[note note_color=”#ffc866″]

A gyógyszereken nem érdemes spórolni, hiszen ezeket a nyaralásról hazaérve betehetjük az otthoni elsősegély dobozba, a szavatosságuk úgysem jár le egyhamar. [/note]