Kullancsveszély: nem szabad elbagatellizálnunk!

Kutyasimogatással jön a gyereknap

Az áprilisban támadó apró vérszívók jelenlétét nem szabad elbagatellizálnunk! A kullancsok ugyanis számos betegséget, kórokozót hordoznak, ezek ellen csakis megelőzéssel védekezhetünk. Szakembert kérdeztünk, hogy miként tudjuk kezelni, megelőzni a csípést, ha magunkon, esetleg a gyermeken találunk egy káros kisállatot.

hirdetés

A magas kockázatú területek elsősorban a Duna-menti területeken, az ország nyugati felében találhatóak. Tévhit, hogy a kullancsok csak a fákról leesve támadják meg az embereket, ugyanis ügyesen fel tudnak mászni a cipőkön és a nadrágokon is, kedvenc élőhelyeik pedig a dús aljnövényzetű, magas páratartalmú kertek, erdők. Mivel mindezeknek a feltételeknek Pécs és a város környéke tökéletesen megfelel, ezért érdemes kiemelten odafigyelnünk!

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője, Dr. Kiss Gabriella szerint a vérszívók nagy számban különösen áprilisban, májusban, júniusban és szeptemberben fordulnak elő, de kora tavasztól késő őszig számítani kell a jelenlétükre, ezért már áprilisban gondolnunk kell a megelőzésre.

Kullancs

Miért is veszélyes?

A kullancs két veszélyes kórokozót hordoz, a Borrelia burgdorferi nevű baktériumot, amely a Lyme-kórt okozza és a kullancsencephalitist – más néven agyvelőgyulladást – előidéző vírust. A Lyme-kórt okozó baktérium a kullancsok 50 százalékában megtalálható, az agyvelőgyulladást kiváltó vírus minden ezredik kullancsban lehet jelen. Utóbbi ellen a védőoltás a megelőzés módja, mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

Hogyan védekezhetünk?

A legjobb megoldás a megelőzés. A járványügyi osztályvezető elmondja, hogy a kirándulást, kiskerti munkát, játékot követően nagyon fontos az önvizsgálat! A kullancs szereti a hajlatokat, vagyis a térd-, könyök- és ágyéki hajlatot, valamint a has, comb és felkar belső felületét és a fülek mögötti részt. Ezért a vizsgálat során ezeket a területeket alaposan át kell nézni.

kirándulás

A kullancs az erdőkben, erdei tisztásokon, bokros, bozótos, nyirkos helyeken él, száraz időben a nedves avar alá húzódik. Mivel az aljnövényzeten, a bokrok és fák levelein – legfeljebb 1,5 m magasságban – hátsó lábaival megkapaszkodva, lógva várja a táplálkozási alkalmat, további fontos megelőzési intézkedés, hogy kirándulás alkalmával megfelelő ruházatot viseljünk. A zárt ruházaton kívül a kullancsriasztó szerekkel védekezhetünk a leghatékonyabban. A világos színű ruházat – főleg nadrág – viselése azért jó, mert könnyen észrevehető rajta a sötét színű apró kullancs.

Az irtószerek esetében a használati utasítást figyelmesen olvassuk el, mit lehet ruhára és bőrfelületre alkalmazni, ami főleg a gyermekek esetében fontos. Mivel a háziállatok is közvetítik a kullancsokat – így juthatnak be a kártevők a kiskertekbe is -, kullancsriasztó nyakörvet mindenképpen tegyünk fel a kutyusunkra, a szőrét pedig folyamatosan vizsgáljuk.

Kullancsencephalitis ellen létezik védőoltás. Összesen 3 oltás kell az alapvédelemhez, amelyet télen kell elkezdeni, lehetőleg kullancsmentes időszakban, majd 3 és 5 évente ismételnünk kell.

kullancs eltáv

Ha mégis eljött a baj

A szakember elmondja, hogy a kullancs a kórokozóval fertőzött nyálát a vérszívást követően, körülbelül 4-6 óra múlva juttatja az emberbe, ezért igen fontos, hogy minél előbb felfedezzük és a bőrből eltávolítsuk. A kullancsot leghatékonyabban szemöldökcsipesszel téphetjük ki a fejnél megfogva, hogy a béltartalmát ne préseljük bele. Szükség esetén két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulatokkal is kihúzhatjuk. Ha a manőver közben mégis leszakad a fej, a bőrben maradva idegentestként viselkedik és rövid időn belül kilökődik, de emiatt ne aggódjunk, bajt nem fog okozni! Fontos, hogy figyeljük a Lyme-kór bőrtüneteit, amely legkésőbb 3-5 nap múlva jelenik meg, és úgy néz ki, mintha a csípés helye körül növekvő bőrpír jelenne meg. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz!

További információért látogassunk el a Kullacsveszély.hu oldalra!