Lehet, hogy ön is függő – csak nem tud róla!

Sokkal többen függünk az orrcseppektől, mint gondolnánk. Mind az orrcseppek, orrspray-k komoly addikciót tudnak okozni, a gyanútlan beteg meg csak használja azokat. Megmondjuk, hogy miért vigyázzunk ezekkel a termékekkel.

hirdetés

Valamennyi orrcsepp és orrspray ugyanazon a mechanizmuson alapul, vagyis orrdugulás esetén összehúzza az ereket az orrban, ezáltal lelohasztja a nyálkahártyát,így újra tudunk lélegezni. Dr. Romvári Zsófia pécsi gyógyszerész szerint amikor megfázunk, akkor az orrnyálkahártyánk beduzzad, vagyis fizikailag kevesebb hely lesz az orrunkban – ezért nem kapunk levegőt.

A gyógyszerész szerint a függőség gyakoribb, mint ahogy az emberek gondolnák, és sokkal nehezebben engedjük el ezeknek a termékeknek a használatát, hiszen sok esetben nem is tudunk arról, hogy rákattantunk a készítményre.

Minél többet használjuk, annál kevésbé hat

A gyógyszergyárak azonban nem titkolják ezt, hiszen a függőséget okozó hatásra az orrcseppek és orrspray-k betegtájékoztatóján is felhívják a figyelmet, ahogy arra is, hogy 7-10 napnál tovább ne alkalmazzuk a termékeket. Egyrészt azért, mert igen addiktívak, másrészt pedig azért, mert az úgynevezett rebound effektusnak köszönhetően a visszájára sül el a termék hatásmechanizmusa, a folyamat gátlásának feloldása után még inkább felerősödik a tünet. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb ideig hat a termék, egyre jobban hozzászokik a szervezetünk, egy idő után pedig pont a szer használata miatt fog bedugulni az orrunk. Ez aztán a csapda!

beteg

Ha túllépjük azt a bizonyos 7-10 napot, akkor észre fogjuk venni, hogy nem 8 óránként cseppentünk, hanem majdhogynem óránként a tubushoz nyúlunk. Ezzel nem is az a legnagyobb baj, hogy a termék újra visszaduzzasztja az orrnyálkahártyát, hanem az orrban található, tisztító csillószőröket is tönkreteszi. Az orrcseppekben továbbá a hatóanyagon kívül tartósítószer is található, ami természetes ellensége az orrunkban található csillószőröknek. Nézzük is, hogy milyen termékeket mikor és meddig alkalmazhatunk, hogy ne nyírjuk ki szegény orrunkat.

Orrcseppek

Az orrcsepp használatakor akár 8-12 órára is kitisztulhat az orrunk, viszont ahogy korábban említettük, 7-10 napon túl nem ajánlott a használata. Az inhaláló stiftekkel együtt alkalmazva azonban kímélhetjük az orrunkat.

Inhaláló stiftek

A Nózi és a Nátika inhaláló stiftek mentol-, eukaliptusz- és kámfor illóolajokat tartalmaznak. A legjobb, ha ezeket a termékeket orrcsepp után használjuk, tehát először az orrcsepp kitisztítja az orrunkat, a mentolos rudacska pedig tisztán tartja a természetes illóolajoknak köszönhetően. Ezeknek a stifteknek az esetében nem áll fenn a hozzászokás veszélye, persze nem is annyira hatékonyak, mint az orrcseppek.

closeup on young woman using nose drops

Tengervizes orrspray-k

A tengervizes orrspray tökéletes alternatíva az eldugult orrok okozta kellemetlenségek elhárítására. Többek között megkönnyíti a sűrű, tapadós váladék feloldását és kiürülését. Mivel természetes összetételű, így nincsenek mellékhatások, biztonságos a szervezet és az orrnyálkahártya számára, de ami a legfontosabb, nem szokhatunk hozzá, így akár napi rendszerességgel is használhatjuk.

Mentolos orrkenőcsök

Vannak ezen kívül mentolos orrkenőcsök, amelyek jó alternatívák az orrcseppről való leszokásra, de sajnos kevésbé ismertek, mivel kevésbé hatékonyak, mégis természetesek.

Ha nagyon be van dugulva

Ha komolyabban megfáztunk, és már az alvás sem megy orrcsepp nélkül, akkor érdemes meglátogatni a háziorvosunkat, és szteroidos orrspray-k után érdeklődni. Ezek a termékek nem hatnak hirtelen, de sokkal kíméletesebbek, ezért használják az allergiások is.