Lisztkérdés: az egészség a tét?

Mostanában egyre többször találkozni a boltok polcain különféle reformlisztekkel. Az egyik internetes oldalon 14 félét számoltunk össze. Mivel ezek meglehetősen drágák, fél kiló minimum 700-800, de olykor akár 1000 forintba kerül, így az ember nem szívesen vásárol csak ÚGY belőle. Épp ezért utánanéztünk három – receptekben viszonylag gyakran előforduló – fajtának. 

hirdetés

[note note_color=”#ff8866″]Gesztenyeliszt

Bár Magyarországon reformélelmiszernek számít – és ehhez mérten aranyárban mérik -, Olaszországban több száz éve ismerik, már a középkorban a búzaliszt konkurense volt. Franciaországban a péksütemények közkedvelt hozzávalója.

Jellemzői: A gesztenyeliszt nagyon kellemes, jó illatú és sűrű. Sok benne az esszenciális aminosav, rosttartalma megegyezik a búzalisztével. Megtalálható benne néhány B-vitamin, valamint némi vas, kálium, foszfor és folsav is.

Kinek ajánlott? Mivel erőteljes az aromája, így főleg azoknak javasolják,  akik egyébként is szeretik a gesztenye ízét. Lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén, de a paleolit étrend követői és fogyókúrázók illetve cukorbetegek is használják – mondja Csák István, dietetikus. A diófélékre allergiások vigyázzanak vele!

Felhasználás: Édes és sós ételekhez egyaránt használható. Teljesen kiváltható vele a búzaliszt, de könnyebben süthetünk vele, ha csupán az összes lisztmennyiség felét cseréljük le gesztenyelisztre. Különböző bloggerek oldalain azonban azt olvasni, hogy a  gesztenyelisztet nyugodtan  használhatjuk ugyanolyan arányban, mint a finomított fehér lisztet, mivel hasonlóan viselkedik. Nagyon jó alap például palacsintákhoz.

Mire vigyázzunk? Mivel a gesztenyelisztnek van zsírtartalma, így hamarabb meg is avasodhat. Vagyis annyit érdemes vásárolni belőle, amennyit a közeljövőben el is akarunk fogyasztani. Amenyiben mégis hosszabb ideig tároljuk, tegyük hűtőbe. Ha van egy kis savanykás szaga, az azt jeleni, megromlott.[/note]

gesztenye

[note note_color=”#f7a55a”]Mandulaliszt

Jellemzői: Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, vas, foszfor, mangán, szelén és cink. Jelentős a mandulaliszt telítetlen zsírsavtartalma is, ez a szív és az érrendszer megfelelő működése miatt fontos. A mandulában található E-vitamin megköti a szabadgyököket, ezáltal véd azok káros hatásai ellen.

Kinek ajánlott? Gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek, a paleolit étrend híveinek és fogyókúrázóknak.  A diófélékre allergiások kerüljék.

Felhasználás: Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. Készíthetünk belőle kenyeret, péksüteményt, de akár muffint is. Krémek készítéséhez is kiváló. Ha csak mandulaliszttel helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiségét, eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept ír.

Mire vigyázzunk? A mandulalisztet felbontás után tároljuk hűtőben.

Pocak panna oldaláról: “Süteményekbe tökéletesen helyettesíti a lisztet. Állagra puha, nagyon könnyű, vizes piskótaként például szinte habszerű tésztát kapunk vele. Folyadékot nem vesz fel, mivel a mandula olajos mag, így még hozzá is “ad” a piskótákhoz. Ha nem édesítjük a piskótát, akkor is kellemes, kissé édeskés, illatos tésztát kapunk. Az egyik kedvencem.”[/note]

mandula

[note note_color=”#ffd066″]Kókuszliszt

Friss kókuszhúsból készül, melyet előtte szárítottak és zsírtalanítottak, majd finomra őrölték. Állaga nagyon hasonló a búzaliszthez, és egyáltalán nem azonos a ledarált kókuszreszelékkel.

Jellemzői: A kókuszliszt rosttartalma nagyon magas, 38,5 %, ami a legnagyobb arányú más lisztekhez képest. Sok vízfogyasztás mellett jótékonyan hat a bélrendszer működésére, és enyhíti a székrekedéses tüneteket is – mondja a szakember. Mindezek mellett az elfogyasztott rost hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer védelméhez, elősegíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását, fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, a koleszterinszintre is jótékonyan hat. Cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlatos a használata, mert a rost lassítja a glükóz felszívódását.

Kinek ajánlott? Beilleszthető bármilyen diétába vagy akármelyik testsúlycsökkentő programba. Magas fehérjetartalma a búzalisztével vetekszik, emiatt a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kifejezetten ajánlott. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Felhasználás: Bár számos receptben például a muffinoknál, süteményeknél és a palacsintáknál teljes mértékben helyettesítheti a búzalisztet, de legtöbb esetben érdemes más lisztekkel (például szőlőmag-, gesztenye-, lenmag-, szezám- vagy mákliszttel) keverve használni. Ha 100%-ban szeretnénk kókuszlisztet használni, adjunk egy tojással többet a receptben szereplő mennyiséghez képest, így a sütemény kevésbé morzsálódik. Mellette szól még, hogy édes ízének köszönhetően az ételeink kevesebb cukrot vagy édesítőt igényelnek majd.

Figyelem! Ha teljes mértékben kókuszlisztet használunk, a búzaliszttel összehasonlítva rövidebb ideig kell sütni. Használhatjuk ezen kívül levesek, szószok ízesítésére, sűrítésére, sőt, vízben elkeverve ízletes, magas fehérje- és rosttartalmú italt kapunk.[/note]

kókusz

[box title=”És még néhány…” box_color=”#ea5f20″]

Feketeribiszke-liszt: Laktózérzékenyeknek és a paleolit táplálkozást követőiknek ajánlják. Használatával jelentősen növelhetjük ételeink beltartalmi értékét, a ribiszkeliszt ugyanis rendelkezik az alapanyagként használt gyümölcs minden élettanilag pozitív hatásával, de gyakorlatilag nulla a cukortartalma. Emellett nagyon finom, intenzív ízt is kölcsönöz a belőle készült ételeknek. Gyümölcsös krémek, sütemények és töltelékek ízletes kiegészítője lehet.

Kendermagliszt: Elsősorban azt fontos kiemelni, hogy a kendermag nem kábító hatású. A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag ezzel szemben kifejezetten egészséges, nagymértékben tartalmazza a szervezetünk számára elengedhetetlen esszenciális aminosavakat, valamint magas a telítetlen zsírsav- és rosttartalma.

Amarántliszt: Az amaránt számos értékes tápanyagot hordoz. A hagyományos gabonafélékkel összehasonlítva szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje-, zsír- és rosttartalma azonban jóval magasabb. A benne található lizin egy esszenciális aminosav, amely öregedés gátló, plusz jótékonyan hat az anyagcserére, fokozza az erőnlétet, valamint szerepet játszik a zsírégetésben is. Az amaránt emellett kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás.[/box]