Megéri magunkra varrni?

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy százat fordult a próbafülkében, mire talált egy elfogadható fazonú és árú nadrágot a virgácsira. Az ilyen tortúrák alkalmával ha kívánhatnánk, biztosan azt kérnénk a Jótündér keresztanyától, hogy ajándékozzon meg minket a varrás tudományával. Az ötlet nem rossz, de vajon megéri magunkra szabni a ruhát, vagy olcsóbb, ha megvesszük a boltban a konfekciót? Utánajártunk.

hirdetés

Kinek érdemes elkezdeni?

Akinek van egy kis kreativitása és kézügyessége, illetve igénye arra, hogy egyedi stílusban öltözködjön. A minőségi ruhadarabokért több 10 ezer forintokat is elkérnek az üzletékekben, ha pedig valamit magunknak készítünk el, akkor “csak” az alapanyagárat kell kifizetni.

– Sokan azért szeretnének megtanulni varrni, hogy a turkálókból beszerzett holmikat átalakítsák, méretre igazítsák. Hosszútávon ez jóval kifizetődőbb, mint minden alkalommal varrónőhöz vinni a ruhákat – így Juhászné Vilmos Éva, szabó-varró mester.

Motiváció lehet az is, ha valaki bizonyos alkati sajátosságok miatt nehezen talál ruhát magára. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy hiába a méretezés, minden testalkat más és más, mindenki máshol gömbölyödik, és más területeket érdemes hangsúlyozni, illetve elrejteni.

Bizonyos esetekben a spórolás is szempont, ha ugyanis kedvező áron vesszük az alapanyagokat, akkor összességében jobban járhatunk a saját készítésű holmikkal.

ruha

Az első öltésektől az utolsóig 

Pécsett tanfolyamokat is szerveznek, de a varrónőket felkeresve sokan magánórákat is adnak a lelkes érdeklődőknek. A Klubban például május 23-án,  pénteken  indul egy hathetes tanfolyam, de a Szitakötő kreatívsuliban is folyamatosan szerveznek csoportokat.

Egyes varrónők szerint bár ezek a rövid tanfolyamok sem feleslegesek, a huzamosabb ideig vett magánórákkal jobban járhatunk, így ugyanis sokkal több apró fogást, technikát el lehet sajátítani, és sietni sem kell.

Véleményünk szerint mindkét típusú megoldásnak vannak előnyei, illetve hátrányai, de aki a gomb felvarrásától indul, annak tulajdonképpen mindegy, hogy hol és hogyan kezdi el a tanulást, a lényeg, hogy varrógép közelébe kerüljön. A készség és a kézügyesség úgyis dönt majd a továbbiakról.

varrás
Az egyszerűbb szabásvonalakkal viszonylag gyorsan boldogulhatunk

Olcsóbb vagy drágább?

Ez persze sok mindentől függ, elsősorban az anyag méterárától, aztán a ruha típusától, fazonjától, nem utolsósorban pedig az illető személy alkatától.

Tény, hogy a textíliák drágák, 6-7 ezer forintba is kerülhet egy-egy igazán minőségi anyag, ám ha felfedezzük a lelőhelyeket (egy több éve dolgozó varrónőnek biztosan vannak “titkos” beszerzőhelyei), akár pár száz forintért is vásárolhatunk méterárut.

A szabás-varrás elsajátításához azért is érdemes mesterember segítségét  kérni, mert ő megtanít minket arra, hogy melyikből mit lehet elkészíteni, mely anyagtípusokat lehet összepárosítani, hogyan lehet gazdaságosan dolgozni a megvásárolt textíliából.

– Én azt mondom, hogy alapdarabokat, nadrágokat, szoknyákat, egyszerűbb felsőket érdemes magunknak elkészíteni. Ezeket nem teljesen kezdők két-három nap alatt el tudják készíteni és biztosan olyan lesz, amilyet szeretnének. Ha valaki alacsonyabb és nem rendelkezik túl nagy méretekkel, akár 1-1,2 méter anyagból kijön.

textíl, méterárú
A maradék anyagvégek méteréhez pár száz forintért is hozzájuthatunk

Költségek

A tanfolyam, illetve magánórák költsége változó, de egy hat alkalmas kurzus 20-30 ezer forint körül mozog. Ha valakinek még nincs saját varrógépe, akkor azt is vásárolni kell, de egy alap gépet már 15-20 ezer forintért beszerezhetünk, használtan vagy újonnan. Ami még jól jöhet, az egy interlockozó gép, amivel szebben és könnyebben el lehet tisztázni az anyag széleit. A modernebb, drágább gépekbe ez már bele van építve, de van, aki a külön masinára esküszik. Ez utóbbi újonnan 60-70 ezerbe kerül, de természetesen 130 ezerért is lehet kapni.

[note note_color=”#c2b5d9″]Összegzés

Végeredményben úgy látjuk, ha valaki szívesen “kreatívkodik” otthon, érdemes beiratkoznia egy tanfolyamra vagy magánórákat vennie egy szakembertől. Télikabátot vagy komplett kosztümöt varrni persze korántsem egyszerű feladat, ehhez több éves gyakorlat és nem kevés anyag szükséges. A nadrágok, szoknyák és felsők készítését azonban aránylag gyorsan (néhány hónap alatt) és könnyen el lehet sajátítani, ha pedig ismerjük az olcsóbb méteráruüzleteket, akkor az alapanyag sem kerül sokba. [/note]

Hirdetés