Megesz a penész!

Ahogy a fűtési szezon elindul, felbukkan a lakásban egy visszatérő vendég, a háziasszonyok réme, a zöld színű szörny: a penész. Megjelenik a falsarkakban, a fürdőszobában, az ablakpárkányon, sőt olykor olyan helyeken is, ahol nem vesszük észre. Ám a penészgomba elsősorban nem esztétikai probléma. Több klinikai tanulmány kimutatta, hogy a lakáson belül található penészgombák kiválthatnak allergiás, illetve asztmás tüneteket, de fertőzést, irritációt és toxikus reakciót is okozhatnak szervezetünkben.

hirdetés

A penészgombák a földi élővilág szükséges részét alkotják, s fontos szerepet töltenek be a szerves anyagok lebontásában, az elemek körforgásában. Gondoljunk csak a boros pincék falán lévő nemes penészre, a téliszalámi fehéres színű külső burkára, vagy a sajtfélék különleges zamatát adó penészre.

Ám amíg a fentebb felsoroltaknak kifejezetten jótékony hatásuk van, addig a lakásban megtelepedő penészgombának egyáltalán nincs, sőt kifejezetten károsak az egészségre.

Miért alakul ki? 

Ahhoz, hogy egy gomba megtelepedjen, három dologra van szükség: nedvességre, penészgombaspórára és tápanyagra, ami a gombák növekedését biztosítja. A spórák szinte mindenhol ott vannak, a gombák tápanyagot minden lakásban találnak, a nedvesség pedig a legtöbb otthonban adott. Az épületek jó része ugyanis rosszul van szigetelve, illetve amikor műanyag nyílászárókat szerelnek be, a belső tér szellőzése megszűnik. Ennek köszönhetően a bent termelődött pára nem távozik a levegőből, hanem lecsapódik a felületeken és ott a penész megtelepedik.

A gombák általában nem rejtőzködő típusok, telepeik szabad szemmel is jól láthatók. A zuhanyfülke, a fürdőszobai csempe elszíneződött fugája, a falszegletek tenyérnyi méretű, átnedvesedett, penésztől feketéllő foltjai jól észrevehetőek.

penész

Nem mindig látható

A nedves, párás közeg még ideálisabb feltételt jelent a gombák megjelenéséhez olyan helyeken, amelyek nem szellőznek megfelelően. Ilyen zugokban fordulnak elő az úgynevezett rejtett telepek is, melyek szabad szemmel nem láthatók.

A rejtett penész egyik legjellemzőbb megjelenési helyét a belső burkolatok, illetve belső szigetelés mögött található felületek jelentik, ahol ugyanúgy kialakulhat páralecsapódás, mint a lakás többi részén.

Szintén problémát jelenthetnek a konyhákban, fürdőkben gyakori álmennyezetek – melyek mögött a penész szaporodását kiváltó beázásokat is nehéz észrevenni -, csakúgy, mint a szoba falaira és padlójára tett különféle, vékonyabb burkolatok,  például a szőnyeg és a falvédő.

köhögés

Veszélyes lehet

A penészgombák egészségünkre kifejtett káros hatásait vizsgáló számos tanulmány közvetlen összefüggést állapít meg a belső terek gombásodása és a légúti, illetve allergiás megbetegedések között. A mikroorganizmusok ugyanis nem maradnak meg életterük színhelyén. A szaporodást biztosító spóráik – melyek szabad szemmel már egyáltalán nem fedezhetők fel – tömegesen kerülnek a helyiség légterébe. Egyes penészgomba fajok spórái pedig mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek – az ún. mikotoxinok – belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek vagy különféle allergiás tüneteket okozhatnak. A gyakrabban előforduló fajok akár szénanáthát, asztmát, vagy különböző tüdőbetegségeket idézhetnek elő, de megbetegíthetik a külső hallójáratot, az orrüregeket, szaruhártyát, illetve bőrgyulladást is okozhatnak.

Nagyon ritkán, – elsősorban a csecsemőnél, idős embereknél, valamint a sérült immunrendszerrel rendelkezőknél – jelentkezhet a mikózis nevű kór, mely megtámadja a tüdőt, a szemet, az orrot, és az emésztőszerveket is.  A terápiás lehetőségek korlátozottak, elsősorban sebészeti úton történő teljes eltávolítás, vagy kemoterápiás kezelés jöhet szóba.

szellőztet

[note note_color=”#c0ff66″]Mi a teendő?

A nyirkos, meleg levegő kedvez a penészgomba szaporodásának, ezért kerülni kell a lakáson belüli ruhaszárítást.

A gáztüzelő berendezések (konyhai gáztűzhely, „cirko” gázkazán, gázbojler) az égés során jelentős mennyiségű párát juttatnak a légtérbe. A veszélyeztetett helyiségeket (például a fürdőszobát zuhanyozás után) alaposan ki kell szellőztetni.  A konyhában nagyon fontos lenne az ablaknyitás és a páraelszívó beszerelése, illetve rendszeres használata.

A szekrényeket nem szabad a falhoz szorosan odatolni, legyen hely a levegő áramlásának.

Csökkentsük a lakásban a virágok mennyiségét.

A folyamatos beázás, esetleg a falban lévő szivárgó cső felderítése, a probléma megszüntetése.[/note]

  • gozeva@freemail.hu

    A biztosító miért nem fizet, ha penészedik a fal a lakásban?