Menetel az Anyabarát cím felé a pécsi klinika

Bár a Bababarát Kórház minősítés elnyeréséhez a WHO-UNICEF 10 pontból álló kritériumrendszerének kell megfelelni, leginkább hozzáállás és szemléletmód kérdése, hogy egy kórház bababarát vagy sem. A PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája régóta az, innen már csak egy lépés az Anyabarát Kórház cím, amiért a pécsi klinika mindent megtesz. Pozitív tendenciát mutat, hogy a 24 órás hazaengedés bevezetését is tervezik már a közeljövőben.

hirdetés

A Bababarát Kórház minősítés nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód kérdése. Vezető szempont, hogy a szoptatás korai megkezdését maximálisan támogassa, nem csupán elviekben, hanem a gyakorlatban is. Eggyel magasabb szint az Anyabarát Kórház minősítés, melynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya és a baba igényeihez, nem pedig fordítva.

Ahhoz, hogy egy intézmény elnyerje ezt a címet, a WHO-UNICEF 10 pontból álló kritériumrendszerének kell megfelelni. Többek között meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára, az újszülöttek mellre tételét már életük első órájában elő kell segíteni, de biztosítani kell az úgynevezett rooming in szolgáltatást is. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az anyát és a babát a nap 24 órájában együtt helyezzék el, hogy az első pillanattól kezdve egymásra tudjanak hangolódni. Az intézet dolgozói ezalatt maximálisan az újdonsült anyuka segítségére vannak szakmailag.

Legújabb terv: már másnap hazaengedhetik a kismamát

A pécsi klinika legújabb tervei között szerepel, hogy bevezessék a 24 órás hazaengedést, vagyis azt, hogy a szülést követő egy napban a kismama hazamehessen csecsemőjével. Komplikáció nélküli terhesség és szülés esetén bizonyos országokban ez már bevett szokás, pécsi bevezetéséhez azonban számos feltételnek kell teljesülnie.

– Ez a lehetőség nem azt jelenti, hogy a gyermekágyasnak már másnap kötelezően el kell hagynia a klinikát, hanem azt, hogy az a kismama, akinek igénye van rá, korábban hazamehet a kötelezően előírt benntartózkodási idő helyett, nevezetesen 24 órával a szülés után – mondja dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. Hozzáteszi, hogy ehhez új finanszírozási rendszert kell kiépíteni, mivel ebben az esetben meg kell szervezni többek között azon szűrővizsgálatok elvégzését, melyek egyébként a klinikán a harmadik vagy negyedik napon kerülnek sorra. Ennek értelmében a szűrővizsgálatok és az oltások házon kívül történnének, ami komoly szervezést igényel.

Az első pár napban a klinikán ugyanis minden apróságra figyelnek az egészségügyi dolgozók, a baba és az édesanya igényeit is szem előtt tartják, kellő hangsúlyt fektetnek a kényelemre, az egészséges kötődés kialakítására, valamint a helyes szoptatásra és a baba megfelelő táplálására, például ha az édesanya emlője begyullad, és nehezen tudja etetni az újszülöttet. A kismama minden kérését megpróbálják figyelembe venni: segítik mindenben, tájékoztatják őt, ezért az első baba születésénél a legtöbb anyuka nem valószínű, hogy haza szeretne menni már másnap. Mégis mindenképpen előrelépést jelentene a lehetőség megteremtése.

Dr. Veszprémi Béla hozzáteszi, hogy a korai hazaengedéssel csak akkor élhet a gyermekágyas, ha teljesen zavartalan a terhesség, a szülés, és a gyermek is teljesen egészséges. Ha komplikáció adódik a terhesség során vagy a szülésnél, és emiatt megfigyelést igényel a kismama a gyermekágyas időszak alatt, a 24 órás hazamenetel nem javasolt.

A hivatalos ügyintézés megkezdődött, így várhatóan a közeljövőben sikerül bevezetni az új rendszert – de ahogy azt korábban is írtuk, nem a klinikán múlik a változás.