Miért kerül egy vagyonba a kreativitás?

Csaknem háromszáz forint egy darab A4-es papírért, közel hétszáz egy selyemfényű kartonlapért, ötven forint egy szem tobozért és kilencszáz egy pici üveg csillámporért. Csak néhány alapanyag, amire szüksége lehet az ember lányának, ha saját készítésű dekorációt szeretne készíteni a lakásába. Na de miért kerül mindez egy vagyonba? 

hirdetés

Aranyárban mérik a csillámport

Ha valaki szeretne kreatívabb lenni annál az embertípusnál, aki egy lakberendezési boltba vagy eurós üzletbe besétálva készen szerez be mindenféle ünnepi dekorációt, annak sajnos  mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Na de mennyire? Kipróbáltuk.

A képen látható alapanyagok:

 • arany színű krepp papír: 210 Ft/tekercs
 • A4-es barna csillámos karton 240 Ft/db
 • A4-es filc 170Ft/db
 • dekupázs ragasztó 800 Ft
 • lehúzható ezüst üvegfesték 300 Ft/20 ml

alapanyagok

A képen látható alapanyagok:

 • zacskós műhó: 300 Ft/csomag
 • arany flitter: 500 Ft/üveg
 • arany csillámpor: 850 Ft(!)/üveg
 • A4-es filc: 170 Ft/db
 • ezüst, arany szalag: 690 Ft/db
 • hungarocell golyó: 50 Ft/db
 • nagyobb gyöngy: 800 Ft/csomag
 • apró piros gyöngy: 130 Ft/csomag
 • csillámos bogyók: 20 Ft/db
 • piros masnik: 30 Ft/db
 • piros-arany szalag: 480 Ft/db

alapanyagok3

A képen látható alapanyagok:

 • A2-es selyemfényű karton: 690 Ft/db
 • A2-es hullámkarton: 590 Ft/db

alapanyag4

Több ezret hagytunk ott

A végösszeg pontosan 7980 forint, és hozzá kell tennünk, ez csupán töredéke a végül felhasznált alapanyagoknak, mivel mindenkinek volt otthon néhány hozzávalója és eszköze (üveg, kartonpapír, ragasztópisztoly stb.), amit bedobott a közösbe. Plusz: a narancskarikákat saját, külön bejáratú radiátorunkon szárítottuk és nem a boltban vettük meg készen, több száz forintért.

Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy az alábbi alapanyagokból elég sokféle díszt vagy apró ajándékot készíthetünk. A műhó, az ezüst vagy arany spray, a csillámpor, illetve az üvegfesték nem egy karácsonyra szól (kivéve, ha az egész lakást feldíszítjük). Ugyanakkor, ha valaki rendszeresen, vagy legalábbis évente többször leül alkotni, elég hamar kifogyhat a készlete.

Jobb előre tervezni…

Valamivel kevesebből is kijöhetünk, ha már jóval a karácsonyi őrület előtt eltervezzük, mit és miből szeretnénk készíteni. Érdemes megpróbálkozni a száz forintos boltokkal, nagykerekkel vagy olcsóbb diszkontokkal, mert kincsekre bukkanhatunk.

A képen látható alapanyagok mindegyike 290 forintba került. Nyilván ez sem kevés, de ha a csaknem 900 forintos (mini üveg) csillámporral hasonlítjuk össze,akkor máris jobban jártunk.

alapanyag2

Alternatív dekorációk

Ha az előre tervezés nem jött össze, más módon is spórolhatunk. Az interneten szerencsére rengeteg kreatív ötlettel találkozhatunk, melyek vagy újrahasznosítható hulladékból készülnek, vagy minimális, minden háztartásban megtalálható alapanyagokból összeállíthatóak. Ilyen például ez a két lakásdísz, amik jóval szerényebb költségvetésből is kihozhatóak.

A karácsonyfa kartonpapírból és muffin papírból készül, az ünnepi hatás kedvéért még néhány csillag alakú flitterrel van díszítve.

Az ajtódísz egy vastagabb kartonból (pl. pizzásdoboz-tető) kivágott koszorú forma, pattogatott kukoricával bevonva. Az extra a két zöld színű szalag, ami a rögzítéshez és az esztétikai élményhez szükséges.

alkotások

 

[box title=”Miért kerülnek egy vagyonba az alapanyagok?” box_color=”#c22828″]

A papír-írószer, hobbi és művészellátó boltok árait látva és tapasztalva igencsak kíváncsiak lettünk, mivel magyarázzák az üzletek a horribilis eladási árakat. Két pécsi boltban is érdeklődtünk a témával kapcsolatban.

Az indoklások:

“A hobbi alapanyagok 90%-a külföldről érkezik és euróért illetve svájci frankért vesszük meg a termékeket.”

“Az árak legnagyobb meghatározója mégis az, hogy az áru nem Magyarországon készül, valamit 27%-os áfa terheli, ahogy beérkezik hozzánk.”

“A papír például azért érkezik külföldről, mert magyar tulajdonban nincs papírgyár, mindegyiknek külföldi a tulajdonosa, ráadásul a művész és hobbipapírok mind nyugatiak, például olasz és francia.”

“A festékek egy része ugyan Magyarországon készül, de az alapanyagok akkor is külföldről érkeznek. A budapesti festékgyár monopolhelyzetben van és minden évben árat emel, mondván, megdrágultak a pigmentek, illetve kötőanyagok.”

“Csomagolási termék díjat is fizetnünk kell, méghozzá igen durva mértékben, még akkor is, ha az áru egy dobozban érkezik és nem csomagolják egyéb celofánba.”

“A szárított narancskarikák nagy kiszerelésben érkeznek, és minden egyes csomagot mi csomagolunk ki egyesével.”

A pécsi kreatív hobbibolt üzletvezetője hozzátette, a boltban dolgozó kollégák mindig próbálnak segíteni és alternatívákat ajánlani, így a vevők eldönthetik, melyik megoldást választják. Valamint előfordulhat, hogy kedvezőbb és magasabb árkategóriában is van hasonló termék az üzletben.

A pécsi művészellátó tulajdonosa szerint akkor sem lenne több vásárló, ha olcsóbban adnák a termékeiket.

“Én abszolút a sok kicsi sokra megy elvét követem és tartom jónak, de úgy vettük észre, hiába is hirdetjük az üzletünk előtti táblán nagy betűkkel, hogy egy festék, vagy papír akcióban van, nem nő meg a forgalmunk. Az embereknek sajnos alig van pénzük ilyesmire.”  [/box]

Egy kis ízelítő a végeredményekből

alkotások2

 • Valaki

  A nagykerben nem kerül ennyibe, fillérekért van csak a kisker üzletek a zsíros haszon miatt drágán adják!

 • Fecóka

  Azért kerülnek ennyibe ezek a kellékek, mert mindig a leg aktuálisabb,
  dolgokért lehet jól lehúzni a polgárokat, márpedig ez így karácsony tájékán így menő hogy legyen . Mert biztosak benne, a forgalmazók hogy keresik, vásárolják, és hogy biztos bevételt jelent, mert állitólag ilyenkor jobban költekeznek az emberek és hogy nem figyelnek annyira az anyagiakra . Vagy mégsem ????