Milyen a jó babakocsi?

A gyermekvállalás sok-sok nehézsége között ott van az a pillanat is, amikor el kell dönteni, milyen babakocsit válasszunk születendő utódunknak. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni és felmerülhet az a kérdés is, vajon merjünk-e használt babakocsit vásárolni?

„Olyan, mint az autóvásárlás”

Így jellemezte Csák István, a pécsi Baby Center munkatársa a babakocsi kiválasztását, ugyanis legalább annyira számítanak az egyéni igények. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a többfunkciós darabok a legnépszerűbbek, hiszen ezek kocsiként, mózeskosárként és autóban egyaránt használhatóak. Vannak azonban olyan szempontok, amiket érdemes végiggondolni, mielőtt súlyos tízezreket költünk.

babakocsi
A vintage stílus itt is divatos, de nem feltétlenül a legpraktikusabb megoldás…

Férjen el

Először is érdemes felmérni otthonunk méreteit és adottságait, vagyis hogy például van-e lift és ha igen, mekkora. Ennek megfelelően javasolt kiválasztani a babakocsi méretét, ha pedig nincs lift, akkor a súly a mérvadó: bölcs dolog könnyűt választani, amit fel-le tudunk cipelni a lépcsőn. És mivel a kicsi apukája feltehetően dolgozni fog, ezt a feladatot csak néha lehet rátestálni, vagyis érdemes felmérni saját erőviszonyainkat. Természetesen a lakás méretei is számítanak, elvégre, ha pici helyen lakunk, nem biztos, hogy lehetőségünk lesz elpakolni a szerkezet cserélhető elemeit.

[box title=”Érdemes fórumozni” box_color=”#00e6bf”]Ha valaki nagyon tanácstalan, hogy az általa kinézett márka és típus vajon jó lesz-e gyermekének, érdemes rákeresni néhány használói véleményre a neten. A baba-mama fórumok tökéletesek erre a célra, innen sok információt szerezhetnek a leendő a szülők.[/box]

A hétköznapokhoz igazítva

Gondold végig, hogy közlekedsz a leggyakrabban: gyalog, tömegközlekedéssel vagy autóval. A gyalogos használat esetén nagyon fontos, milyenek a babakocsi kerekei, például ha rendszeresen macskakövön kell majd áthaladnod, akkor masszív darabot érdemes választani. Autózás esetén lényeges szempont, hogyan fog beférni a csomagtartóba: bizonyos babakocsik még összecsukva is hatalmas helyet foglalnak el. Aki sokat jár közösségi közlekedéssel, annak szintén egy kisebb darab ajánlott, ami nagyban megkönnyíti a fel-és leszállást, és hogy egyáltalán elférj a buszon.

babakocsi

Kényelem

Legyen árnyékolója a nap ellen, gyári esővédője és lehessen alaposan lezárni hidegben – banálisnak tűnő szempontok, azonban nem elhanyagolhatóak és nem minden babakocsira igazak. A kerekek legyenek fékezhetőek és igény szerint bolygósíthatóak. Ami a biztonságot illeti, nem kell különösebben aggódni, az új babakocsik számára komoly előírások léteznek, amiknek meg kell felelniük. Nagyon fontos, hogy legyen alul egy minél nagyobb tároló, méghozzá a magad érdekében: ez ugyanis nagy segítség lesz a bevásárlások során.

Használt: merjük vagy ne?

Csák István a Baby Centerből elmondta, hogy a jobb babakocsik 80 ezer forint körül mozognak, azonban ha figyelembe vesszük, hogy egy menyasszonyi ruhát ennek kétszereséért bérelhetünk ki egy éjszakára, akkor már nem is olyan vészes – tette hozzá. Azért a borsos árak miatt sokakban felmerülhet, hogy inkább használtat vesznek. Ebben az esetben az internetes rendelés nem ajánlott, jobb a saját szemünkkel meggyőződni az eszköz állapotáról.

– Már csak azért is, mert alkatrészeket szerezni nagyon nehéz, Pécsen nem is nagyon lehet, így összességében nem biztos, hogy megéri spórolni. Ha használtat szeretnénk, akkor inkább ismerőstől, rokontól, baráttól vásároljunk, nehogy pórul járjunk – javasolta a bababoltos.

[box title=”És a bacik?”]A higiénia kérdése is felmerülhet bennünk a használt babakocsi kapcsán. Gazdag Zoltán, a PTE-TTK egyetemi adjunktusa szerint a káros mikrobák eltüntethetőek, ha flóraszeptes vízzel áttöröljük a babakocsit. Hígítsuk a szert: egy evőkanállal tegyünk egy liter vízhez, és így amiatt sem kell aggódni, hogy a textília színe károsodik.[/box]