Minket is átverhetnek!

Egyes élelmiszerek jelzései mögött fontos üzenetek rejtőznek, ám a vásárlók az esetek nagy részében nincsenek tisztában jelentésükkel. A teljesség igénye nélkül csokorba szedtük a megbízható piktogramokat és ábrákat.

hirdetés

Fontos, hogy bizonyos információkról csakis az élelmiszer csomagolásán levő piktogramokból, jelzésekből és védjegyekből értesülhetünk. Ezért ha tudatos vásárlók szeretnénk lenni, érdemes utánajárnunk, hogy ezek az ikonok mit is jelentenek valójában. Az eligazodáshoz a Tudatos Vásárlók Egyesületének termékcímke-adatbázisát hívtuk segítségül, ahol egy program használatával kiválaszthatjuk az adott szolgáltatás, vagy termék típusát (utazás, étel-ital), de  értékelés alapján is tájékozódhatunk a különböző jelzésekről.

Mi az itthoni élelmiszereken sokat látott piktogramok között kutakodtunk, és összeszedtük a legmegbízhatóbb jelzéseket.

Tudatos Vásárló 1

EU Organic

Ezt, a független szervezetek által tanúsított bio jelzést nem minden termék érdemelheti ki. A szigorú követelményrendszernek megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, húsokat vagy belőlük készült termékeket ugyanis csak “a természeti környezetet kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított” élelmiszerek kaphatják meg. Tehát ha valahol Bio Siegel, a Bio Suisse, Eco Garantie, Ecocert, HU-ÖKO-01: bio termék, Naturland és Soil Association beliratot, piktogramot látjuk,  akkor ezeket bátran vegyük le a polcokról!

Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ)

Az egészséges testtömegű, átlagosan mozgó felnőtteknek szóló adatokat mindig érdemes szemügyre vennünk. Ennek a jelölésnek a segítségével tájékozódhatunk a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalmáról, vagyis annak fehérje, a zsír, a szénhidrát és a só tartalmáról. Arról értesít minket a jelzés, hogy az adott élelmiszerben az adott alkotóelemből mennyi található meg a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

Zöld Pont

A német eredetű Der Grüne Punkt vagyis a Zöld Pont elnevezésű nemzetközi védjeggyel ellátott termék esetén az adott gyártó külön hangsúlyt fektet a hulladék-hasznosításra, így például külön díjat fizet azért, hogy elősegítse a csomagolási anyagok szelektív begyűjtését.

Tudatos vásárló 2

ÖKO-TEST

Az Öko-Test magazin emblémájával egyre több hazai terméken találkozhatunk. A német nyelvű vásárlói magazin több mint harminc éve teszteli a nemzetközi termékek összetevőit, hatóanyagait, káros anyagait és környezeti hatásait.  A magazin független laboratóriumi kísérletek keretein belül, állítólag a törvénynél is szigorúbban ítéli meg a termékeket, és mára már Németországban és Magyarországon megbízható, mérvadó véleményt képvisel.

Fair-Trade

Ez a védjegy  bizonyítja, hogy méltányos kereskedelemből származik a termék és tisztességes munkakörülmények között állították elő. Lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árat állapítanak meg az ilyen címkével ellátott termékeknek, mellyel segíthetjük fejlődő országok termelőit a szegénység és egyenlőtlenség leküzdésében.

Piktogramok
Ezek a piktogramok megbízhatóak!
[note note_color=”#bfec56″]

Nézzünk körül a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján, és tájékozódjunk bővebben. Ha olyan piktogrammal találkozunk, ami nem egyértelmű, inkább ne is vegyük le a polcról a terméket![/note]