Mozgásba foglalt érzelmek

Még a klasszikus táncokban járatlan emberek is fel tudják sorolni néhány balettelőadás címét. Sőt, a világ egyik leghíresebb táncművészének, Mikhail Baryshnikovnak neve is sokunk előtt ismerősen cseng. Akár az ő nyomdokaiba is léphet az, aki kora gyermekkorában balettozni kezd. Sportajánló sorozatunkban az Apáczai Nevelési Központ Művészeti Iskolájában folyó képzést mutatjuk be.

Mit nyújt a balett?

Blanka hatéves kora óta az ANK Művészeti Iskola tagja. Társaihoz hasonlóan két éven át balettelőkészítő gimnasztikát tanult, ahol felkészítették a tánctanulmányokra. Immár tíz éve az intézmény tanulója, jelenleg gimnáziumi órái mellett vesz részt a heti három délutáni próbán. Édesanyja szerint ez sem igényel több energiát, mint bármely más sport vagy zenetanulás, és hosszú távon megtérül a sok pozitív hatása miatt.

– A balett kitartásra, igényességre nevel, szép mozgást, testtartást eredményez. Már az első nyilvános vizsgán feltűnt, hogy mekkora koncentrációt igényel a gyermekektől – mondja Blanka édesanyja, Joli.

Az iskola tanára, Papp Anita szerint minden olyan kisgyermeknek érdemes felhívni a figyelmét erre a művészeti ágra, aki a zene és a tánc iránt egyaránt érdeklődik – mindegy, hogy lány, vagy fiú.

– A balett és gimnasztika elősegíti a testséma kialakulását, térészlelés fejlődését, helyes testtartást és egyensúlyérzéket fejleszt. A keresztmozgások által az agy két féltekéjének harmonikus együttműködését segíti elő, ami fontos az olyan általános iskolai tanulmányoknál, mint például a matematika vagy rajz. Javítja a koordinációt, ritmus- és formaérzéket fejleszt. A gyermek teste hajlékonyabb, izmai erősebbek lesznek, rugalmasabb lesz a mozgása. A tánc tanulása pozitívan hat a verbális és nonverbális kommunikációjára, együttműködésre késztet, toleranciára, empátiára és konfliktusmegoldásra nevel. Segíti a pozitív énkép kifejlődését, tudatosságra ösztönöz. A gyermek memóriáját és mozgásmemóriáját fejleszti. A figyelem fókuszálása, terjedelmének és időtartamának bővülése is „mellékhatása” a balett tanulásának – ismerteti a jótékony hatásokat a pedagógus.

Az órákon egyébként először rúdgyakorlatokat végeznek a növendékek, majd a középgyakorlatok között forgásokkal ismerkednek, végül az allegro szakasszal, azaz az ugrásgyakorlatokkal zárnak. A növendékek általában életkoruknak megegyező társaikkal tanulnak, de van olyan tehetséges táncos is, aki 3-4 évvel idősebb tanulók társaságában, azok tananyagát sajátítja el.

Dr. Mészáros Kálmán sport szakorvos felhívja a figyelmet arra is, hogy a balettban alkalmazott lábujjhegyen járás jótékony hatással van a lábizomzat fejlődésére, illetve megelőzi a lúdtalp kialakulását, bár eleinte megterhelő lehet a lábízületeknek.

Mennyi az annyi?

A pécsi művészeti iskolában, hatéves kortól az előkészítő gimnasztikai órák látogatására van lehetőség, és 3. osztálytól kezdődik a balettoktatás. Az érdeklődők délutáni képzés keretében tanulhatnak féléves térítési díj ellenében. Az induló összeg jelenleg 7.000 forint, a második félévtől tanulmányi eredmény alapján fizetendő. Érdemes a tanév elején jelentkezni, de van lehetőség félévkor történő csatlakozásra is. A családoknak be kell szerezniük a dresszt, a megfelelő cipőt, de külön költséget jelent a versenyekre, bemutatókra való eljutás, a nevezési díjak megfizetése. A fellépő ruhákat lehetőség szerint az iskola biztosítja, sokszor azonban ez is szülők kasszáját terheli.

Hirdetés