Művirág: csak természetesen

Számtalan vizsgálat igazolja, hogy a növények kedvezően hatnak az ember közérzetére, megtöltik élettel a helyiségeket, a virágzók pedig kimondottan üdévé és vidámmá teszik a lakást. Ám vannak olyan helyzetek, amikor az igazi cserepesek egyszerűen nem élik túl a nekik szánt környezetben.

Ilyenkor két választásunk van. Vagy feladjuk és más dekorációs elemekkel dobjuk fel az otthonunkat, vagy bevetjük a jó öreg művirágot.

Művirág? Na neeee!!

A szó hallatán valószínűleg a legtöbb nő összerezzen. És ez nem csoda. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai bőven adnak okot a húzódzkodásra. Gondoljunk csak a temetőkben elhelyezett, lehetetlen színű és kinézetű műanyag liliomokra és krizantémokra.

Manapság azonban már egyáltalán nem ciki a művirág – mondja Vátyi Erika, az Equell Enterieur lakberendezője.

– Biztosan mindenkinek van olyan története, hogy egy üzletbe belépve hosszasan gyönyörködött a sarokban álló növényben, majd amikor odament, hogy közelebbről is szemügyre vette, kiderült, hogy művirágról van szó.

A gyártók mostanra mesteri szintre tökéletesítették a megtévesztés művészetét. Sokkal kidolgozottabb és élethűbb a műnövényeket készítenek. Jobban figyelnek a részletekre és többféle anyagot kombinálnak (poliészter, latex, organza, pergamen, selyem stb.). A virágok színei pedig természetesebb árnyalatokban pompáznak.

Hová és mikor?

A művirág aduászt természetesen csak akkor érdemes kijátszani, amikor a valódi növények végleg beadták kulcsot. Egy kis ablakos fürdőszobában, vagy egy északra néző helyiségben például könnyebben túléli egy szép utánzat. A sötét előszobák vagy lépcsőházak pedig szintén nem a legideálisabb helyek a növények nevelgetéséhez.

Persze az is megeshet, hogy a lakás vagy a ház tökéletesen ideális terep lenne egy botanikus kert kialakításához, de mi magunk képtelenek vagyunk életben tartani a virágokat.

Viola (30) már számtalan növényfajtával próbálkozott, de eddig egyszer sem járt sikerrel. Két-három hét után egyszerűen elkókadtak, elszáradtak vagy megsárgultak a növények, és semmilyen gyógykezelés, tápoldat vagy víz nem segített rajtuk.

Az olyanoknak, mint Viola, kifejezetten praktikus dekoráció lehet a szobanövény. Nem szárad el, nem igényel ápolást, elég ha néha egy nedves ronggyal leportalanítjuk a felületét.

Ezt az előnyös tulajdonságát egyébként az olyan helyeken is ki lehet használni, ahol senki nem érzi kellően magáénak a virágápolás feladatát. Például: munkahelyeken, irodákban, üzletekben vagy éttermekben.

Érdemes megfontolni a szobafikusz műanyagra cserélését ott is, ahol kúszó-mászó, járni tanuló kisgyerek cseperedik. Így megelőzhetjük, hogy homokozónak használja a virágföldes kaspót, vagy rosszabb esetben megkóstolja a leveleket – mondja a szakember.

Milyet vegyünk?

Gyakorlatilag ma már mindenféle növénynek van műváltozata, legyen az cserepes vagy vágott virág. Ám ha valóban vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes különlegesebb darabot választanunk. Az itthon nem honos virágokkal még dekoratívabb, érdekesebb hatást érhetünk el. Az ismeretlensége miatt pedig kisebb a lebukásveszély.

 

[frame]

Fontos a minőség…

Ha valóban ízléses dekorációt szeretnénk az otthonunkba, akkor mindenképpen minőségi művirágot válasszunk. Ezek ugyan drágábbak, mint élő társaik, de sokkal tartósabbak, és garantáltan nem száradnak el. [/frame]

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.