Ne bonyolítsd túl a befőzést!

Ezer fok a teraszon, a nappaliban és a hálóban, úgyhogy inkább ne is beszéljünk arról, milyen meleg lehet a konyhában! Mégis bekényszerül a tűzhely mellé az, aki megtermelte vagy megvásárolta már a télre valókat. Szezonja van a paradicsomnak, fügének és még számos finomságnak, így szükségszerűen munkába állunk. Hogy pár szellemes megoldással segítsünk a befőzésben, vagy csak feldobjuk kicsit a kedved, összeszedtünk néhány hasznos tanácsot!

hirdetés

Mire jó egy vállfa a konyhában?

Jó, persze nem a hagyományos fajta, hanem a csíptetős, amire szükséged lehet! Méghozzá a szakácskönyv, magazin vagy a kinyomtatott receptek felakasztására, barackpempőben úszva ugyanis körülményes lapozgatni ezeket. Szóval, nem lenne szuper, ha csak fel kéne lesned, ha egy hozzávaló nem jut eszedbe?

szakácskönyv

Citromfacsarás

Mi sem egyszerűbb, mint kinyerni egy citrom levét. De azt tudtad, hogy, ha a művelet előtt beteszed 20 másodpercre a mikrosütőbe a hűtött gyümölcsöt, akkor könnyebb lesz kinyerni minden levét? Jó technika még, ha facsarás előtt kicsit meghengergeted a pulton, hiszen ez segít összetörni a levet visszatartó citromrostokat.

Szorongasd meg!

Szorítsd tányérok közé a szőlőt, vagy a koktélparadicsomot, és vágj! Ez a taktika, nemcsak a darabos dzsemek esetében, de a saláták készítésekor is hasznos lehet.

szőlő

Mag nélkül

A meggy és cseresznye ugyan már régen leérett, de mivel mi nagyon szeretjük, így nem maradhatott le a listánkról. A könnyebb magozáshoz segítségünkre lehet egy szétnyitott gémkapocs, amellyel szabályosan kiemelhetjük a magot a gyümölcsből, vagy használhatunk sörösüveget és szívószálat is, a következő módon:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=yYjZIKpi_lA&feature=youtu.be” width=”670″]

Így nem fog kifutni!

Nem árt szemmel tartani, hogy mikor forr a víz a fazékban. Viszont hacsak valaki nem igazi mestere a multitaskingnak, azaz nem tud egyszerre több dologra figyelni és ezer helyen lenni, annak hasznos tanács a következő: rakj egy fakanalat a fazék tetejére! Kísérletekkel bizonyított, hogy akkor nem fut ki a víz! Nem hiszed, nézd meg ezt a videót:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RXKHCaSBLGM&feature=youtu.be” width=”670″]

Tudományos magyarázatról pedig ITT olvashatsz (ugyan angolul), ha érdekel.

A színes muffin papírok másik élete

Amikor előszedsz egy adag dzsemet a reggeli pirítóshoz, vagy elajándékozol egy üveg saját készítésű lekvárt egy kedves barátodnak, sokat dobhat a finomságon, ha szépen van becsomagolva. Elbűvölő kiegészítő lehet egy muffin sütőpapír, amelyet egy szalaggal vagy raffiával rögzíthetsz a befőttes üveg tetején.

Elrakás főzés nélkül

Az évnek ebben az időszakában nemcsak a zöldségeket és gyümölcsöket, de a fűszernövények is jó ötlet eltenni az ínségesebb időkre. Jó módszer a fűszerek olívaolajban történő elrakása. Esetleg kis adagokra porciózva lefagyasztod egy jégkockatartóban, ezzel a technikával egyébként, a megmaradt szószokat is elteheted későbbi felhasználásra.

fűszerek

Rend a lelke

Valamit sikerült felrobbantani a mikródban? És nem volt időd azonnal kipucolni? Nem gond, ha van otthon eceted. Egy üvegtálba rakj egy rész vizet, egy rész ecetet és mehet pár percre a mikrosütőbe. Nemsokára könnyedén kitisztíthatod a masinát.

Ha neked is van valami jópofa befőzéssel kapcsolatos ötlet a tarsolyodban, kérlek, oszd meg velünk kommentben!