Ne féljünk a moderntől!

Kevés bútor, minimális kiegészítő, letisztult formák, fényes felületek. Van, akinek nagyon tetszik, és van, aki fél a túlságosan modern lakberendezéstől, pedig nem szükségszerű, hogy az otthonunk egy múzeumhoz hasonlítson.

hirdetés

Rideggé válhat a hangulat

Amikor valaki elkezdi kitalálni, hogy milyen legyen a lakása, két irányba indulhat el. Vagy követi az ösztöneit, és megpróbál a saját és családja egyéniségéhez, életviteléhez illő környezetet kialakítani, vagy megtetszik neki egy divatos, trendi stílus, és úgy dönt, hogy ő is ilyet szeretne.

Utóbbi esetben könnyen pórul járhatunk, ha választásunk a minimál, high-tech, vagy loft (gyárépülethez hasonló, csupasz, vakolatlan falak, nagy betonfelület és szabadon hagyott fűtéscsövek stb.) stílusra esik, sokan ugyanis nem számolnak azzal, hogy egy ilyen lakás bár nagyon jól mutat a lakberendezési újságok lapjain, de benne élni csak annak felemelő, akinek a személyiségéhez is közel áll ez a formavilág.

Az Abszolút Nő lakberendezőjétől, Vátyi Erikától ezért azt kértük, adjon néhány tippet, hogyan tehetjük otthonossá modern lakásunkat.

A körítésen múlik minden

A legfontosabb szabály, amit a modern belső tereknél érdemes betartani, az a rend és a minimális dekor. Ha valaki ilyen stílusban álmodta meg a lakását, akkor nem teheti meg, hogy eluralkodjon a káosz az otthonában. A letisztult formavilágot ugyanis rögvest agyoncsapja, ha minden apróság, csecsebecse és használati tárgy elöl van.

Tehát mivel a mindennapi élet ilyetén megmutatkozása nem teszi otthonossá ezeket a lakásokat, így máshogyan kell oldanunk a kiállítótermi hangulatot – mondja Vátyi Erika.

Textíliák

A modern lakások fényes, fémes, kő- és üvegburkolatait, szögletes bútorainak ridegségét jól megválasztott anyagokkal remekül tudjuk ellensúlyozni. Használjunk lágy esésű, puha textileket: díszpárnát, ha a stílus engedi, függönyöket, és nagy szálsűrűségű, pihe-puha szőnyeget. Így mindjárt otthonosabb lesz a légkör. A mintákkal visszafogottan bánjunk, részesítsük előnyben az egyszínű anyagokat, ezekből is lehet különlegeseket kapni. Léteznek nagyon szép nyomott mintásak, műszőrméből készültek, de például fémszálakkal átszőtt textilek is kimondottan illenek ehhez a stílushoz. Loft lakásnak pedig divatos kiegészítője a marhabőr szőnyeg vagy bútorhuzat.

Falak, burkolatok

A jó színválasztással szintén nagyon sokat tehetünk az otthonos hangulat érdekében. A hideg árnyalatok tovább keményítik a környezetet, de ha semleges, esetleg melegebb árnyalatokkal festjük le a falakat, lágyíthatjuk a múzeumi hangulatot. Ehhez a stílushoz vagy a pasztell, vagy az egészen sötét falszínek illenek, előbbi lágyítja, utóbbi viszont keményíti a teret, ezért csínján bánjunk vele – figyelmeztet a szakember.

A színválasztásnál is érdemes a stílusra figyelni, a terracottát például hagyjuk meg a mediterrán dizájn kedvelőinek, válasszunk inkább mályvát, sötétlilát, lágy szürkét, vagy semleges krém-bézs-drapp színeket, ami mellé már nyugodtan kereshetünk néhány élénk kiegészítőt. A fényes, modern hatást a falakon is visszahozhatjuk, ha fémesen pigmentált, például metál vagy gyöngyházfényű festéket használunk, de számtalan, fémes hatású hidegburkolat és már csillogó fuga is létezik. Ha semleges alapszínhez választunk ezüst, óarany vagy bronzos csillogást, akkor biztosan nem lesz rideg az enteriőr.

 

Kiegészítők

A modern lakásokban csínján kell bánnunk a kiegészítőkkel – figyelmeztet a szakember. Ehhez a stílushoz nem illik, hogy minden négyzetcentiméteren kint legyen valamilyen dísztárgy, csecsebecse, miniatűr hajómakett. Két dolgot tehetünk: vagy kiválasztunk a lakásban egy elszigetelt kis sarkot, ahová összegyűjtjük az emlékeinket, vagy elpakoljuk őket egy dobozba.

Ettől függetlenül szükség van kiegészítőkre, hogy a lakás élettel teli és harmonikus legyen. A színeket aszerint kell megválasztani, hogy milyenek a lakás alapszínei (fal, burkolat, nagyobb bútordarabok). Karakteres alapszínek esetén visszafogott dekorációkban gondolkodjunk, semleges alap esetén megengedett néhány erőteljes szín. Formavilágban viszont mindenképpen maradjunk az eredeti tervnél. Ne válasszunk például fonott kosárkát egy high-tech lakásba, vagy kovácsoltvas kiegészítőket egy minimál nappaliba.

Keressünk inkább egy kecses, letisztult vonalvezetésű, egyszínű padlóvázát, földre helyezhető, magasított kaspót vagy a falakra nagyméretű képeket. A fürdőszobában se legyenek felhalmozva a használati tárgyak, kozmetikumok, de nem kell mindent elpakolnunk, egy szép szappantartó, és egy-két törölköző szépen felsorakoztatva már stílushoz illően dekorálja a helyiséget, és mégis oldódik a múzeumi légkör. A növények pedig szintén sokat számítanak, egy minimál stílusú lakást is otthonossá varázsolnak.