Ne hagyd ki: ezek minden szülőnek járnak!

A többgyermekes családok jól tudják, minden forint jól jön a háznál, még akkor is, ha ez egy rendkívül olcsó vonatjegyben, vagy ingyenes tankönyvekben nyilvánul meg. Kutattunk egy kicsit, hogy milyen lehetőségeik vannak spórolásra a pécsi családoknak, milyen, kifejezetten nagycsaládosoknak szóló támogatások, adókedvezmények vagy pályázatok léteznek.

hirdetés

Bár a legtöbb házastársnak, szülőnek a csecsemőgondozási díj (csed), a gyermekgondozási díj (gyed) és a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) ismerősen hangozhat, számos lehetősége van a szülőknek további támogatásokat és kedvezményeket igénybe venni. Pető Ákos okleveles pécsi közgazdász, mérlegképes könyvelő és a Pécsimami.hu segítségével végeztük gyűjtőmunkákat, hogy megmutassuk a lehetőségeket.

Friss házasok adókedvezménye

Pető Ákos okleveles közgazdász, a Szálkai Könyvelő- és Adótanácsadó Iroda könyvelője szerint az első házasok összesen havonta 5000 forintot tudnak a személyi jövedelemadóból kedvezményként igénybe venni. Dönthetnek úgy, hogy csak egyikőjük veszi igénybe, de meg is oszthatják; az összeg maximuum 5000 forint lehet együtt.

Anyasági támogatás

Az egyszeri, 64 125 forint – ikergyermekek esetén 85 500 forint – összeget nem érdemes elfelejtenünk, ugyanis minden olyan anya igényelheti a pici születését követő 6 hónapon belül, aki legalább négy terhesgondozáson vett részt. Erről igazolást az orvostól, vagy a védőnőtől kérhetünk.

pexels-photo-341378

Babakötvény

Életkezdési támogatás jár a 2005. december 31. után született csecsemőknek! A babakötvényt ráadásul nem kell igényelni, hiszen automatikus, postai úton értesítést küld róla a Magyar Államkincstár. Az egyszeri kezdőtámogatás mértéke 42 500 forint, amit gyerek a 18. életévét követően vehet fel a Magyar Államkincstár letéti Start számlájáról, és például tanulmányaira, lakhatásra, gyermekvállalásra vagy pályakezdésre fordíthatja. A babakötvényre természetesen folyamatosan tehetünk félre.

Szinte ingyen vonatozhatunk

Azok az apukák és anyukák, akik három porontyukkal együtt utaznak, maguknak és a kicsiknek is 90%-kal olcsóbban vásárolhatnak belföldi vonatjegyet. A kedvezmény igénybevételéhez csupán az apróságok igazolványát kell felmutatni, és már utazhatunk is.

Az adóból is lefaraghatunk

A családi kedvezménynek köszönhetően a nagycsaládosok akár 99 000 forinttal kedvesebb adót és járulékot is fizethetnek. Idén az egygyermekes családoknál 10 000 forinttal, kétgyermekes családoknál gyermekenként 15 000 forinttal, három- és többgyermekes családok esetén gyermekenként 33 000 forinttal csökken a fizetendő adók és járulékok mértéke. Ennyi adót persze nem mindenki fizet, így ha a szülő a kedvezmény teljes összegét nem tudja igénybe venni, akkor a 7%-os egészségbiztosítási és 10%-os nyugdíjjárulék is csökkenthető.

pexels-photo-377058

Ingyenes közétkeztetés és tankönyvek

Az jogosult a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, akinek gyermeke szociálisan rászoruló – ezt a pécsi területi szociális központok állapítják meg. Aki részesül a kedvezményben, annak a gyermekétkeztetés ingyenes, továbbá a tankönyvek is költségmentesek, de egyéb engedményeket is igénybe vehetnek a szülők. Az erre vonatkozó információkat megtalálhatjuk ide kattintva.

Forrás: Pécsimami.hu