Ne pánikolj, cselekedj!

Spriccelő vér, kificamodott térd, ájulás a konyhakövön: bárkivel, bármikor előfordulhat ilyesmi, mégsem vagyunk elég felkészültek. A legtöbb ember sem fejben, sem eszköztár-ügyileg  nincs a topon, ha vészhelyzetet kell megoldani, hiszen többségünk a KRESZ-vizsga óta nem látott közelről elsősegélynyújtást.

hirdetés

Hagymaszeletelési balesetek

Általában artériás vérzés (tipikus helye a csukló ) szokott ilyenkor előfordulni, amelynek ismérve az élénkpiros, gyakran spriccelő vérzés – mondja Streicher Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Baranya megyei Szervezetének munkatársa.

Mit kell tennünk? 

Ebben az estben, a pánik leküzdésén túl, legyen az első dolgunk, hogy a szív fölé emeljük vérző végtagunkat, másik kezünk egyik ujjával pedig odaszorítjuk  a felkar lüktető ütőerét a csonthoz, hogy csillapítsuk a vérzést. Ezt akár még magunkon is el tudjuk végezni, ha esetleg egyedül érne minket a baleset.

A második lépés pedig a nyomókötés elkészítése volna. Vagyis először egy steril bucit belenyomunk a sebbe, ez fogja elszorítani az eret, majd menjen rá a steril mull lap, ezután egy összetekert pólyát nyomjunk rá a mull lapra és egy másik mull pólyával kössük át az egészet. Ha a seb átvérzik, akkor nem szedjük le a kötést, csak újabb összetekert pólyát helyezünk a tetejére. Ezután hívhatjuk a 104-et!

A sebet nem kell fertőtleníteni, mert a bő vérzés úgyis kimossa a szert!

————————————————————————————————————————-

elsősegély

————————————————————————————————————————-

Nyári balesetek

Jó időben a szabad levegőn jóval gyakoribbak a különféle balesetek. Kerti szerszámmal okozott sérülések, esések, játszótéri balesetek, üvegcserépbe lelépés és így tovább. A lábszár például tipikus vénás vérzést tud produkálni. Ilyenkor sötétpiros, bőségesen folyó vérzést tapasztalunk.

Mit kell tennünk?

Erre a sérülésre is nyomókötést kell helyeznünk, de a sebet nem tamponáljuk, vagyis a sorrend: mull lap, összetekert pólya, újabb pólyával átkötve, majd tárcsázhatjuk a 104-et.

[note note_color=”#ffbc66″]

Kisebb horzsolások, hajszáleres vérzések esetén a sebet először fertőtleníteni kell, lehetőleg Betadinnal vagy ha valaki jódérzékeny, akkor valami más szerrel. Fontos, hogy ne a seb köré, hanem a sebre kenjük a fertőtlenítőszert. Sima fedőkötés mehet rá.[/note]

————————————————————————————————————————-

Rándulás, törés, ficam

Egy rossz lépés a lépcsőn, egy “szép” esés biciklivel vagy motorral, létrás baleset. Ezek gyakran végződnek a fent említett sérülésekkel.

Mit kell tennünk?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne mozdítsuk meg a sérült végtagot,, mert könnyen életveszélyes helyzetbe hozhatjuk az illetőt. Helyette a talált helyzetet rögzítsük, de semmi esetre sem szilárd tárggyal, hanem valamilyen vastag textíliával, ruhaneművel, pléddel, ami felveszi a végtag helyzetét.

Kartörésnél egy háromszög alakú kendővel, pólóval, vagy ami kéznél van biztosítani kell a mozdulatlanságot, úgy, hogy a felkart tartó kendőt a nyakhoz rögzítjük. Ha a sérülés következtében ez a pozicionálás nem kivitelezhető, fáj a sérültnek vagy erőltetni kell, ne erőltessük – tanácsolja a szakember.

Ennél jobb videót nem találtunk róla, ezen legalább látható a módszer lényege:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=MCFQdhTsKIw” width=”670″]

————————————————————————————————————————-

Ha nagy a hőség 

Ájulás esetén mindkét lábát a magasba kell emelni, ettől viszonylag hamar magához fog térni az illető. Majd kis kortyokban vizet kell itatni vele, árnyékban vinni és felügyelni, amíg láthatóan nincs jobban.

Amennyiben lélegzik, de a külvilág ingereire nem reagál, úgy eszméletlenségről beszélünk. Ilyenkor a mentő hívásán túl a stabil oldalfekvés az egyetlen, amit tehetünk. Így biztosíthatjuk a szabad légutakat. Lényege, hogy a fejét szegjük hátra.

A napszúrás szintén ide tartozik, amit természetesen jobb megelőzni, ám ha már megtörtént, akkor nincs mit tenni, kezelni kell a helyzetet. A rosszullétet egy hűvös szobában tudjuk csak átvészelni, ám az égési sérüléseket gyógyítani kell. Elsőfokú égés esetén az égett bőrfelületet 15-20 percig hűtjük, lehetőleg folyó vízzel, majd bátran használhatóak a kereskedelmi forgalomban kapható hűsítő krémek, a másodfokú (hólyagos) égés esetén viszont fertőtleníteni kell a bőrfelületet, illetve laza steril fedőkötést kell rá tenni. Ilyenkor mihamarabb forduljunk orvoshoz! Mindkét esetben fontos a bőséges – nem alkoholtartalmú – folyadékpótlás.

Így néz ki a stabil oldalfekvés!

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=nejih1Sn_HQ” width=”670″]

————————————————————————————————————————-

Azok a fránya rovarok

Aki allergiás a rovarcsípésre, méhre, darázsra, annak mindenképpen legyen a keze ügyében calcimusc, hiszen rosszabb esetben halállal is végződhet a szervezet túlzott reakciója. Ám annak sem fog ártani, ha felhörpint egyet, aki elvileg nem allergiás.

A csípéseket normál esetben elegendő hűsítő gélekkel kezelni, de ha nagyon bedurran a duzzanat, akkor forduljunk orvoshoz!

Amennyiben kullancsot találunk magunkban, kiszedés után figyeljük a helyét, ha terebélyesedő piros folt alakul ki körülötte, akkor a Lyme-kór és egyéb kullancsok által terjesztett betegségek veszélye miatt mindenképpen keressük fel az orvost – figyelmeztet Streicher Szilvia.

————————————————————————————————————————-

[note note_color=”#646463″ text_color=”#ffffff”]

Amikor nincs más megoldás!

Sajnos olyan is előfordulhat, hogy halva találunk valakit. Erről kizárólag úgy győződhetünk meg, hogy a tenyerünkkel hátraszegezzük az állát és fölé hajolva a fülünkkel hallgatjuk, bőrünkkel érezzük és a mellkasát nézve látjuk, hogy vesz-e levegőt. Ha tíz másodperc alatt nem vett legalább kettőször levegőt, akkor az illető halott – magyarázza Streichner Szilvia. [/note]

Mit kell tennünk?

Ilyenkor jöhet a mellkaskompresszió, az alábbi technikával! Közben pedig hívni kell a 104-et!

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=CMstTrW4kmc” width=”670″] [note note_color=”#f4d2e3″]

A biztonság kedvéért!

Talán nem annyira életszerű, hogy életveszélyes helyzetben a telefonunkat kapjuk elő, de ártani biztosan nem ártunk senkinek, ha letöltjük a mobilunkra az Elsősegély – Mit kell tennem? elnevezésű app-ot. Érdemes időnként áttanulmányozni![/note]