Négy remek karácsonyi ital a forralt boron túl

Nem azt mondjuk, hogy a karácsonyt alkoholos ital nélkül nem lehet átvészelni, de minek? Ha a forralt bor és a pálinka már a fülünkön jön ki, érdemes valami igazán finomat készíteni, amiből az egész család kortyolgathat, és jó passzol a karácsonyi menühöz. Négy ilyen receptet mutatunk!

hirdetés

Az igazi karácsonyi vaníliás puncs

Hozzávalók:

  • 1 liter forró vaníliás fekete tea
  • 5 cl rum
  • 8 dkg barnacukor
  • 3 szem ánizs
  • 2 rúd vanília
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs
  • 1 citrom

Elkészítés: A vaníliarudakat vágjuk félbe, kaparjuk ki a belsejüket és a rummal együtt tegyük a teába. Mehet bele a barnacukor, a fahéj és az ánizs, így együtt hagyjuk állni egy tíz percig. Hámozzuk meg a narancsot és a citromot, a héját vágjuk fel vékony csíkokra, és tegyük bele azt is a puncsba. Facsarjuk ki a levüket, és azt is adjuk hozzá az italhoz.

“Részeges” kávé a fáradt délutánokra

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 3 tubus sűrített tej
  • 1 dl kávé
  • 3-4 dl whisky
  • 10 dkg cukor

Elkészítés: Forraljuk fel a tejszínt a cukorral, majd vegyük le a tűzről, aztán keverjük hozzá a sűrített tejet és a kávét. Ha kihűlt, adjuk hozzá az aromát és a whiskyt. Legalább két órát pihentessük, de a legjobb, ha egész éjszakára, vagy tovább hagyjuk összeérni az ízeket.

Puerto Ricó-i tojáslikőr

Hozzávalók:

  • 360 ml sűrített tej
  • 420 ml cukrozott sűrített tej
  • 450 ml tejszín, amelyet felfőzünk kókuszreszelékkel előző nap
  • 420 ml tej vagy kókusztej
  • 750 ml fehér rum
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 1 tk fahéj

Elkészítés: Az összes hozzávalót keverjük jól össze, majd legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe. Poharakba adagolva, egész fahéjjal tálaljuk!

Limoncello, az olasz citromlikőr

Hozzávalók:

  • 500 ml alkohol – 70%-os
  • 4 db citrom
  • 200 g kristálycukor
  • 400 ml víz

Elkészítés: A citromokat mossuk meg, egy hámozóval válasszuk le a héjuk felső sárga rétegét. Vigyázzunk arra, hogy a héj fehér része keserűvé teszi az italt, így gondosan csak a sárga réteget tegyük az italba. A héjakra öntsük rá az alkoholt, majd fóliázzuk le egy kancsóban vagy edényben, és hagyjuk érni egy hétig. A cukorból meg a vízből főzzünk szirupot, hagyjuk kihűlni, azután öntsük össze a citromos alkohollal. Jól hűtsük le, majd befagyasztott pohárból kortyoljuk!