Négy tuti mézeskalács recept

Mézeskalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Ez a legegyszerűbb és az egyik legtovább elálló ünnepi sütemény, ami ráadásul a gyerekekkel együtt is könnyen elkészíthető. Épp ezért minden háziasszony igyekszik kikísérletezni a sajátját. Aki megtalálta, annak gratulálunk, de aki még próbálkozna, íme négy recept. Tessék válogatni!

hirdetés

[box title=”Kakaós mézeskalács – forrás: nosalty.hu” box_color=”#c21f2a”]Hozzávalók:

  • 12,5 dkg folyékony méz
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs vanílliás cukor
  • 15 dkg vaj vagy Rama
  • 4 ek. tej
  • 3 csepp keserűmandula-aroma (elhagyható)
  • 1 csapott tk őrölt fahéj
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 2 csapott ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 20-25 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé[/box]

mézeskalács

 

 

[note note_color=”#be3732″ text_color=”#eeecec”]Elkészítés:

Egy lábosban lassan összeolvasztjuk a mézet, a cukrot, a vajat vagy margarint, a vaníliás cukrot és a tejet, míg a méz és a cukor teljesen el nem olvad. Utána egy keverőtálba öntjük és hagyjuk kicsit hűlni.

A félig kihűlt masszába robotgéppel beledolgozzuk a fahéjat és az aromát. A száraz hozzávalókat: liszt, étkezési keményítő, kakaópor és sütőpor összekeverjük és átszitáljuk, majd a mézes masszához keverjük a 2/3- át a robotgép segítségével. A maradék lisztkeveréket pedig kézzel dolgozzuk a tésztába. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, tegyük pár órára fóliába csomagolva a hűtőbe.

A tésztát lisztezett deszkán fél centiméteresre nyúltjuk és kiszúrjuk belőle a formákat, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk és betoljuk az előmelegített 160-180 fokos sütőbe úgy 10-15 percre. Mikor megsültek és kihűltek mézeskalácsok, a tojásfehérjéből és cukorból kikevert mázzal dekoráljuk őket.[/note]

 

[box title=”Pihentetős mézeskalács – forrás: mindmegette.hu” box_color=”#f5a657″ title_color=”#282020″]Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 2 dkg szalakáli
  • 70 dkg liszt[/box]

mézeskalács

 

[note note_color=”#f1aa31″]Elkészítés:

Langyosítsuk meg a mézet és a vajat, egy másik edénybe pedig tegyük az egész tojásokat, porcukrot, a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozzuk össze, majd öntsük bele a langyos vajas mézbe. Újból dolgozzuk össze, majd gyúrjunk bele kézzel 70 dkg sima lisztet.

Takarjuk le és pihentessük szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsuk ki kb. 4 mm vékonyra, szúrjuk ki tetszőleges formákkal, kenjük be felvert egész tojással a tetejét, majd tegyük fóliával bélelt tepsibe. Forró sütőben süssük mogyoróbarnára (4-5 perc). Ha kihűlt, díszítsük meg a sütiket.[/note] [box title=”Villámgyors mézeskalács” box_color=”#336525″]Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg Rama
  • 6 ek. méz
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész tojás+ 1 tojássárgája
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • fahéj ízlés szerint
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • díszítéshez pl.: étcsoki, aszalt gyümölcs, pirított mogyoró[/box]

mézeskalács

 

[note note_color=”#24752b” text_color=”#f3eded”] Elkészítés:

Minden fakszni nélkül összekeverjük a hozzávalókat. Ha nem érezzük elég lágynak a tésztát 1-2 ek. tejjel lágyíthatunk rajta, majd 2-3 órát pihentjük, de nem feltétlenül muszáj.

Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd 200 fokon megsütjük.[/note] [box title=”Bögrés mézes – forrás: mindmegette.hu” box_color=”#4e1c63″]Hozzávalók:

  • 2 bögre cukor
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál Rama
  • 25 dkg méz
  • 1 cs. fahéj
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 tojássárgája
  • annyi liszt, amennyit bevesz (kb. 1 kg)

Hab:

  • 3 tojásfehérje
  • 6 ek. porcukor[/box]

mézeskalács

 

[note note_color=”#5a206e” text_color=”#f1e4e4″]Elkészítés:

Egy bögre cukrot folyamatos kevergetés mellett (nehogy leégjen) karamellizálunk. Ha elolvadt, hozzáöntjük a mézet és bögre vizet. A vízzel óvatosan kell bánni, mert összekapja a cukrot, ezért eleinte csak nagyon kevés vizet öntsünk hozzá és folyamatosan kevergessük. Amikor a cukor elolvadt a vízben, levesszük a tűzről és megvárjuk, amíg kihűl.

Ezután a cukros, mézes vizet egy nagyobb edénybe öntjük és hozzáadjuk a maradék cukrot, 1 bögre tejet, 1 kanál Ramát, 1 cs. fahéjat, szódabikarbónát és 3 tojássárgát. Jó alaposan összekeverjük, hogy a Rama elolvadjon benne, majd elkezdjük hozzáönteni a lisztet, de vigyázzunk, mert ha többet öntünk hozzá, mint amennyit felvesz, akkor kemény lesz a mézeskalács.

Ha összeállt a tészta, kb. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk (a nyújtáshoz is csak minimális mennyiségű lisztet használjunk) kiszaggatjuk, és a Ramával kikent vagy kiolajozott tepsibe tesszük őket.

A díszítéshez felverjük a 3 tojásfehérjét, hozzáadunk 5 kanál porcukrot. Habzsákba töltjük és a kalácsok tetejét díszítjük vele. Ha készen vagyunk, akkor 190 fokon kb. 20 percig sütjük addig, amíg a hab világosbarnára nem pirul.[/note]

  • Kiwi

    mire kell a keményítő???????

  • Szerk.

    Köszönjük, pótoltuk.

  • pécsi

    A Bögrés mézes mitől mézes, ha nincs benne?

  • SE

    szalakáli -> szalalkáli