Nem annyira bűnös élvezetek

Diétázol, de néha ölni tudnál valami édességért? Nem kell felrúgnod a szénhidrátszegény étrendedet, ugyanis nagyon finom süteményeket dobhatsz össze, ha megkívánsz egy kis nassit.

 

Gesztenyegolyó (forrás: www.receptlap.hu)

Hozzávalók (2 főre):

  • 250 g natúr gesztenyemassza
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 2 ek. rumaroma
  • 2 ek. vaníliaaroma
  • 1-2 ek. nyírfacukor vagy xilit
  • 1 ek. (koffeinmentes) feketekávé
  • cukor- és tartósítószermentes lekvár (amennyitől könnyen gyúrhatóvá válik a tészta, kb. 1-2 evőkanálnyi)
  • 1-2 kocka étcsokoládé (90%-os, lereszelve)

Elkészítés:

A gesztenyemasszát kiolvasztva használd fel. Az alapanyagokat tedd egy tálba és alaposan dolgozd össze. Formálj golyókat és mártogasd a lereszelt étcsokiba, majd helyezd egy tányérra vagy tálcára. Nagyjából 10 perc alatt kész az egész!

gesztenye golyó

 

Vegyes gyümölcsös süti (forrás: www.nosalty.hu)

Hozzávalók (4 főre):

  • 4-5 közepes méretű alma
  • 2 banán
  • 2 körte
  • fél kg cseresznye
  • 1 marék mazsola (elhagyható)
  • 5 tojás
  • 2-4 ek. nyírfacukor ízlés szerint
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. rum (elhagyható)
  • 1 vaníliarúd (elhagyható)
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • kb. 10 ek. zabpehelyliszt

Megjegyzés: bármilyen gyümölccsel elkészíthető!

Elkészítés:

1. Készítsd elő a gyümölcsöket: hámozd meg az almát és a körtét, reszeld le nagy lyukú reszelőn. A cseresznyét magozd ki, a banánt nyomkodd össze villával. Hogy ne legyen vizes a süti, az alma levét jól nyomkodd ki!

2. A gyümölcsökhöz add hozzá a többi összetevőt és keverd össze alaposan kézzel. Lisztből annyit kell hozzáadni, amennyitől összeáll a massza.

3. Előmelegített sütőben süsd 180 fokon kb. 30-40 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.

4. Rácsra téve hagyd hűlni, majd tálalhatod is a finomságot!

 

Áfonyás-mandulás “minitorta” (forrás: www.pocakpanna.blogspot.hu)

Hozzávalók a muffinokhoz (kb. 10 darabhoz):

  • 15 dkg mandula
  • 2 tojás
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 4 dkg méz
  • 4 dkg kókusz olaj
  • 3 ek. citrom leve
  • 8 dkg áfonya

Elkészítés:

A mandulát aprító gépben aprítsd finomra, majd add hozzá a többi hozzávalót, kivéve az áfonyát. Keverd simára, majd mehet bele az áfonya is. 175 fokon süsd kb. 13-15 percig.

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 tojás fehérje
  • 40 g juharszirup
  • 40g áfonya

Elkészítés:

A tojásfehérjét kezdd el felverni, majd amikor kész, lassan add hozzá a juharszirupot és keverd tovább, míg krémes, sűrű állagot kapsz. Az áfonyákat közben mosd meg és egy hőálló edényben magas lángon kb. 10 percig főzd lekvárrá. A kihűlt lekvárt keverd a tojásfehérjéhez. Nyomózsák segítségével nyomd az elkészült krémet a kihűlt muffinok tetejére.

panna muffin-

 

Almás-fahéjas süti (forrás: www.receptlap.hu)

Hozzávalók (2 főre):

  • 5 tojás
  • 3 maroknyi durvára reszelt alma
  • 1-2 csipetnyi mazsola (elhagyható)
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. vanília aroma
  • 1/2 tk. mandula aroma
  • 7 ek. őrölt mandula
  • 1/2-1 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 3 ek. nyírfacukor vagy xilit

Elkészítés:

A tojásokat keverd össze habverővel a cukor, őrölt fahéj, csipet só, vanília- és mandula aromával, hogy kicsit habos legyen. Majd tedd bele a szódabikarbónát és az őrölt mandulát, keverd el a habverővel. Kézzel adagold bele a mazsolát és az almát, majd azt is keverd össze alaposan.

Helyezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd előmelegített sütőben 180-190 fokon kb. 20 percig, ajánlatos közben a tűpróba. Vedd ki a sütőből és pár perc múlva óvatosan húzd le a sütőpapírt, kihűlés után szeletelhető.

 

Narancsos csokoládé torta (forrás: www.pocakpanna.blogspot.hu)

Hozzávalók a tortához (18 cm-es tortaformához)

  • 160 g mandulaliszt (mandula porrá aprítva)
  • 25 g holland kakaópor
  • 2 tojás
  • 1/4 tk. só
  • 1/2 tk. szódabikarbona
  • 150 ml méz vagy agávé (kevésbé édesszájúaknak 100 is elég)
  • 1tk. vanília kivonat

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 dl kókusztej
  • 3 dl frissen facsart narancs lé+rost
  • 2 tk. méz vagy agávé
  • 5 tojássárga
  • 4 ek. kókuszolaj
  • 2 tk. kukorica keményítő

paleo torta

Elkészítés:

1. A tortához daráld finomra a mandulát, majd keverd össze a kakaóval, sóval és szódabikarbonával.

2. Egy másik tálban a két tojást keverd össze a vaníliával és mézzel.

3. A mandula “lisztet” add hozzá a kakaós tojás keverékhez, majd mehet a sütőbe 175°C-on, 30 percre.

4. A krémhez a narancs levét és rostját rakd fel főni, és lekvárosítsd kb. 30 percig. Közben a kókusztejet is rakd fel forrni.

5. Verj fel 5 tojás sárgáját 2 teáskanál mézzel és mikor a narancslekvár kihűlt, keverd hozzá.

6. Ha a kókusztej felforrt, akkor húzd le a tűzről és öntsd lassan a tojásos narancshoz folyamatos keverés közben, majd rakd vissza a tűzre és lassú tűzön főzd krémmé.

7. A végén egy kis vízben keverd el a kukorica keményítőt és öntsd hozzá a krémhez, majd forrald fel. Keverd hozzá a kókuszolajat és egy tálban hagyd kihűlni, majd a hűtőben tárold a torta megkenéséig.

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.