Nem csak fenyő lehet a karácsonyfa

Persze, persze fontosak a hagyományok és tudjuk, hogy a karácsonyfa az ünnep egyik legfontosabb kelléke, mégis akadnak olyan helyzetek, amikor alternatív megoldásokkal szeretnénk pótolni a fenyőt. Kerestünk erre néhány mutatós változatot, amelyek egy része igazán könnyedén elkészíthető.

hirdetés

Miért kell az alternatíva?

Hogy valaki miért nem fenyőfát díszít karácsonykor, annak több oka lehet. Egyrészt ott van a környezetvédelmi és az anyagi megfontolás: a kivágott a fenyő is elég drága, a cserepesről már nem is beszélve.

De akkor is választhatunk ilyen megoldást, ha otthonunk több pontján is elhelyeznénk valamilyen dekorációt. Továbbá  jó megoldás lehet valamilyen fenyő formájú kellék, ha valaki alig van otthonában az ünnepek alatt. Sorolhatnánk még az okokat, de inkább megmutatjuk a mi kedvenc alternatív karácsonyfáinkat.

egyéb

A forma a lényeg

Az alternatív karácsonyfák lényege, hogy fenyőalakúaknak kell lenniük. Alapanyaguk szinte bármi lehet, ennek csak az eszközkészletünk, az időnk és a fantáziánk szabhat határt.

karifa

Fali dísz

A falon is elhelyezhetjük barkácsolt karácsonyfánkat, ehhez felhasználhatunk faágakat, háromszög alakú formákat egymásra helyezve, de akár egy vékony kötelet is.

botok a falon

 

háromszögek a falon

Díszek

Hogy alternatív karácsonyfákra teszünk-e díszt, és ha igen, akkor milyet, már szintén ízlés és kreativitás kérdése. Adott esetben maga a dísz fog a karácsonyi jelképre emlékeztetni miket.

deszka

Fények

Sokak szerint a karácsonyfa legszebb része a világítás, a gyertya vagy az égősor. És ebből kiindulva miért ne lehetne ünnepi otthonunk dísze csak egy égősor? Erre is szép példákat találtunk.

fények

Újrahasznosítás

Könyvből, papírból, de akár petpalackból is lehet karácsonyfa (utóbbi kevésbé mutatós). Ebben az esetben lényegében nem is kell alapanyagra költeni, elég csak körülnézni a lakásban.

könyv_papír

Egyéb anyagok

Boros dugó, lufi, masni – a lehetőségek szinte végtelenek. Persze ezekből az “alapanyagokból” fenyőformát készíteni már eggyel nagyobb feladat, eléggé időigényes.

egyéb anyagok

 

Létrát még nem ért ilyen megtiszteltetés!

Végezetül egy nagyon helyes változat: a feldíszített létra. Akik csak most költöztek be lakásukba, azoknak ideális megoldás lehet. Mellette az egyik legszebb, faágakból készített alternatív karácsonyfa látható.

nagy

 A képek forrása: Pinterest.com

  • Barby

    Rengeteg fenyőt vágnak ki ilyenkor, értem én az újítás szándékát. A műfenyőt is nehezen dolgoztam fel, de megnézném, ha mondjuk Brad Pitt-ék festett raklap alá teszik az ajándékot… Ez soha nem fog elterjedni. Vannak mutatósak, de ha nem is a hagyományoknál, legalább az ésszerű ötleteknél maradjunk. 🙂

  • igen

    , amíg ki nem vágják az összes fenyőt…..ostobíner

  • Fecóka

    Hmm ! Hát énnekem a karácsonyról mint ünnepről, nem az exrémitás, hanem a szó szép értelménél fogva, az igazi fenyőfa jut eszembe, finom fenyőfa illattal ! Bár nem szeretnék senki lelkivilágába belegázolni, a feltörekvő újjításokat látván, de maradjunk inkább a hagyományoknál . Zömében szerintem, legtöbben szintén ezen a véleményen osztoznak !