Nem szégyen bébiszittert fogadni

Tőlünk nyugatra régóta nagy hagyománya van, de már itthon is egyre többen veszik igénybe a bébiszitterek segítségét. Pécsett is van erre lehetőség és egyre többen élnek is vele. Aki eddig félt volna ettől a szolgáltatástól, azt most megnyugtatjuk: nem kell aggódnia, ráadásul nem is kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy dadát béreljünk.

hirdetés
Uránia Mozi

Elkél a segítség

Aki visszamenne dolgozni kisgyermeke mellett, de nem a bölcsit választja, annak lehet alternatíva a bébiszitter szolgálat (bár a kettő egymással párhuzamosan is működhet). Szerencsés esetben a nagyszülők – vagy egyéb, közelben élő rokonok – gondjaira bízhatjuk gyermekünket, azonban ez nem mindenki számára járható út, így nekik marad a bérelhető dada.

– Leggyakrabban 0-3 éves gyerekek mellé vesznek fel a magyar családok bébiszittert – kezdte Stettner Tímea, a Bébiszitter Információ elnevezésű honlap egyik üzemeltetője. – Általában olyan hölgyet választanak, aki 22-30 év között van, valamint előnyt jelent, ha az illetőnek van jogosítványa.

bébiszitter2

Megfizethető szolgáltatás

A családok és bébiszitterek egymásra találását segítő oldal üzemeltetőjének tapasztalatai szerint Magyarországon főként a néhány órás kisegítés a jellemző, csak ritkán fordul elő a “bentlakásos” megoldás. Ez azt mutatja, hogy a családoknak inkább kisebb besegítésre van szükségük: átmeneti felügyelet, fuvarozás, esetleg egy segítő kéz a háztartásban.

Az oldalon található, pécsi illetőségű bébiszitterek órabére 500-1000 forint között mozog, vagyis ha valakinek csak hetente néhány órányi segítségre van szüksége, akkor nem is kell annyira mélyen a zsebébe nyúlnia.

A jó bébiszitter elhivatott

Stettner Tímea szerint hamar kiderül, ha valaki nem gondolja komolyan a gyerekfelügyeletet. Gimnazistákat nem szívesen fogadnak fel a szülők, és maguk sem promotálják a nagyon fiatalokat, mert ők még jellemzően nincsenek tisztában a feladat komolyságával és a felelősség mértékével.

– A legfontosabb, hogy valaki kellően elhivatott legyen. A jobbaknak van pedagógiai végzettsége is vagy jelentkeznek valamilyen specifikus továbbképzésre, hogy minél magasabb színvonalú munkát végezhessenek – mesélte Timi.

Ők egyébként oldalukon minimális tagsági díjjal igyekeznek kiszűrni a komolytalan jelentkezőket, illetve azokat, akik egyszerűen csak munkanélküliek és válogatás nélkül bármire jelentkeznek.

[box title=”Ki mellette, ki ellene” box_color=”#3cd394″]

“Azért kellett bébiszittert fogadnunk, mert a nagyszülők tőlünk messze élnek, így az ő segítségükre nem számíthatunk. Ezt egyébként nem is bánom, mert így legalább nem kell azon aggódnom, hogy konfliktusom lesz az én vagy a párom szüleivel az esetleges eltérő nevelési módszerek miatt. A bébiszitter lényegében szolgáltatást nyújt, aminek persze a bizalom az alapja, de közben megmondhatom neki, mit hogy szoktam csinálni és elvárhatom tőle, hogy tényleg így is fog tenni, elvégre ezért kap fizetést.” (Judit, 26)

“Nem fogadnék bébiszittert, igyekszem inkább valamelyik barátomat, közeli ismerősömet megkérni, hogy vigyázzon másfél éves kisfiamra, amikor én vagy a párom nem érünk rá. Elképzelhetetlen számomra, hogy beengedjek egy idegent az otthonomba. Egyrészt, mert a legnagyobb kincsemet, a gyerekemet nem bíznám akárkire, másrészt pedig azért, mert folyamatosan attól rettegnék, hogy valaki beles a személyes holmim közé.” (Erika, 31)[/box]

“Már 10 évesen is vigyáztam gyerekekre”

Évi anyukája egy időben hivatásszerűen űzte a bébiszitterkedést, így ő már gyerekkorában is vigyázott nála kisebb gyerkőcökre. Úgy látja, leginkább ismerősökön keresztül fogadnak fel dadust a szülők, akik nagyjából a harmadik alkalom után hagyják az illetőt magára szemük fényével.

bébiszitter3

– Általában pár órára kellett beugranom, ha a páros valamilyen programot szervezett magának kettesben és gyakori volt a bölcsiből, óvodából való fuvarozás is, 1-2 órás felügyelettel egybekötve. Ritkán előfordult olyan is, hogy egy teljes hétvégét vigyáztam gyerekere. Ami az elvégzett munkákat illeti, elsősorban a gyerekekkel kapcsolatos teendőket csináltam én, a házimunkába ritkán kellett besegíteni. Esetleg olyan apróságokra kértek meg, mint a vasalás vagy a szemét levitele. Úgy látom, egyre többen veszik igénybe a bébiszitterek segítségét, ugyanis a szülőkben megvan az igény arra, hogy néha kettesben legyenek, kikapcsolódjanak – mondja a most 25 éves Évi, aki egy ideje már csak családtagokra vigyáz.

[box title=”Nem kell félni tőle” box_color=”#af1550″]Hallani lehet olyan rémtörténeteket, miszerint a gyerekekre felügyelők ezt-azt meglovasítanak a háztartásból: mosószer, papírkéztörlő, egyéb tisztítószerek – olyan dolgok, amiknek az eltűnése nem szúr szemet vagy legalábbis nem azonnal. Ha valaki bébiszittert keres, de bizonytalan, jobban teszi, ha a fent említett vagy ahhoz hasonló oldalakról válogat, esetleg ismerősökön keresztül, így nagyobb eséllyel elkerüli a kellemetlen helyzeteket. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a visszaélések elenyészőek.[/box]

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Bocsánat, nem a kor számít, nem csak – sőt – fiatalokat keresnek, mint ahogy fent írják.
  Tehát nem a huszon-harmincasok a választás fő céljai.

  Ennek természetesen több oka is van.

  A tapasztalat, s bizony a kedves anyukák vigyáznak a férjükre, ez nyílt titok.

 2. Van igény a babysitterre.

  Elég sok családban az édesanya dönthet a karrier és a gyermeknevelés között.

  Van, aki éppen akkor fejlesztheti a karrierjét, amikor megszületett a csemetéje. Van, ahol a munkahely csak pár hónapra, egyetlen évre engedi el dolgozóját.

  Mivel babysitter vagyok, sokféle családdal találkoztam, s nem itélem el Őket azért, mert a munka is fontos számukra.

  Akinek igazán fontos a gyermeke az ajánlásra vagy esetleg több körös beszélgetés után választja ki babacsőszét.
  Jómagam általában beszélgetés után leszek kiválasztott.

  Volt, ahol a család elmondta, hogy 60-80 emberből választott ki engem. Kell némi emberismeret is, de bevallom nem minden esetben segít.

  A fenti családnál pl. közel 4 éven át neveltem, tereltem, szerettem a kicsit, s a mai napig járok hozzájuk, ha szükség van rám /mondjuk a szülők kikapcsolódása miatt/. Sőt a kicsi is jár hozzánk.

  Külföldön is jártam három alkalommal, a második családnál kétszer, velük is tartom a kapcsolatot, nyári szünetben, amikor a nagymamához jönnek, nálunk is eltöltenek pár napot.

  A lényeg, hogy legyen az emberfia gyermekcentrikus, ne lustuljon el a gyermek mellett, sokat foglalkozzon a kicsivel, Ő legyen a fontos számára.
  Már a csecsemővel is “beszélgetni” lehet, sőt kell!

  Mivel mindig pedagógusnak készültem és élvezem a gyermekek társaságát, elhivatott vagyok. /Nem lett belőlem pedagógus, de a szülők szerint fantasztikus babysitter igen./

  A gyermek bizalmát elnyerni, szeretetét kivívni hatalmas cél, de csodálatos dolog.

 3. Kedves Marietta !
  Buta kérdést tettél fel a Szerkesztőknek. Talán előbb gondolkodnod kellett volna mielőtt leírod azt, hogy közmunkás fizetésedből nem telik bébiszitterre. Internet előfizetésre jut a közmunkás bérből két gyerek mellett ? Az előfizetés nem két fillérbe kerül, ennek az árából talán kosztot is vehetnél.

 4. Mariettának írtam az előbb, köszönöm, hogy megfogalmaztad azt, amit én sokkos állapotom miatt nem tudtam….

 5. nem tudja a bébiszitter segítségét megfizetni, valamint nincs olyan időnkénti segítsége, aki szívességből segítene, hát annak nyílván másképp kell megoldani a dolgot!
  Épp ezért nem helyén való a Pécs Ma szerkesztőknek feltenni a pénzt adás kérdését!)))
  Marietta drága inkább gondolkozz, mielőtt leírsz valamit!

 6. Akkor válaszd a bölcsődét…milyen szerencse, hogy netezni jut időd….majom

 7. Kedves Pécs Ma szerkesztők! Jó ötlet a bébiszitter, de pénzt is adnak hozzá? Mert nekem két gyerekkel még kosztra és rezsire sem igen jut a közmunkás fizetésemből.

Comments are closed.