Nem várható bébibumm, sőt inkább kevesebb baba fog születni a járvány miatt

Több okból is hezitálnak, félnek most családot alapítani a párok

Itt-ott megjelentek olyan előrejelzések, amik alapján azt feltételezhetnénk, hogy a koronavírus-járvány miatti otthon töltött órák számának növekedése a születésszám növekedését vonja maga után. Sajnos ez nem egészen ilyen egyszerű, sőt a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint inkább az ellenkező forgatókönyv fog lejátszódni, és kevesebben vállalnak majd gyermeket a járvány és annak következményei miatt. 

Ha belegondolunk, ez logikus is, a lehetséges – vagy inkább valószínű – gazdasági válságtól és nyilvánvalóan a betegségtől való félelem nagy visszatartóerő a gyermekvállaláson gondolkozó párok számára a koronavírus-járvány alatt.

– Minden neves, szociológiával és demográfiával foglalkozó szakértő világszerte egyértelműen elmondja, hogy kifejezett csökkenés várható. Ennek az oka az, hogy a családtervezésben a legnagyobb befolyásoló tényező a gazdasági környezet. Az elmúlt két évtizedből a legjobb példa a 2007-ben kezdődött nagyfokú gazdasági recesszió az USA-ban, amely akkoriban olyan fokú élveszületés-csökkenést okozott, amiből az ottani társadalom azóta sem tért vissza. Sajnos most is ehhez hasonló következményekre lehet számítani a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatása miatt – válaszolta lapunk erre vonatkozó kérdésére dr. Koppán Miklós professzor, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Hozzátette:

„Saját tapasztalataim szerint rendkívüli fokú hezitálás jellemzi azokat a párokat, akik engem megkeresnek gyermekvállalás kapcsán. Tízből nyolcan végül biztosan azt mondják, hogy most nem vágnak bele a babaprojektbe.”

Természetesen nem csak gazdasági oka van a gyermekvállalási hajlandóság csökkenésének. Sok kismamajelölt egyszerűen fél tőle, hogy megbetegszik és a koronavírus születendő gyermekére is káros hatással lesz; illetve attól is tartanak, hogy a kijárási korlátozás miatt esetleg nem tudnának eljárni a terhességi vizsgálatokra. Vagyis nem érzik magukat biztonságban a nők a klinikaigazgató szerint. Hozzátette, ezen nem is csodálkozik, hiszen rendkívül kevés tudományos adat áll rendelkezésre a várandósságra vonatkozólag az új típusú koronavírussal kapcsolatban.

Koppán Miklós megjegyezte, azért van kevés irodalmi adat, mert a tudományos vagy klinikai következtetések levonásához sok ezres esetszámra és hosszas megfigyelésre lenne szükség, így ő inkább választja az egészséget, mint azt, hogy kiderüljön, hogyan alakul a már megbetegedett kismamák és magzatuk sorsa. A pécsi klinikán eddig nem fordult még meg olyan nő, aki igazoltan víruspozitív lett volna, sőt szerencsére az országban sem hallott még ilyen esetről, tette hozzá.

Dr. Koppán Miklós professzor

– A klinikán miniszteri utasításra szüneteltetünk mindennemű elektív, vagyis nem sürgősségi jellegű beavatkozást a járvány idejére, ebbe a kategóriába tartozik az asszisztált reprodukció is, amely az országban jelenleg mindenhol áll az említett miniszteri rendelkezés miatt. Hozzáteszem, az asszisztált reprodukció a teljes születésszámnak kicsiny részéhez járul hozzá, körülbelül 2-3 százaléka a 86-88 ezer szülésnek, így nem ez lesz a fő oka a várható csökkenésnek. A pécsi lombikcentrumban most a kismamákat fogadjuk, hogy minél jobban elválasszuk térben is őket a nem várandós, más nőgyógyászati panaszokkal érkező vagy daganatos betegektől. A működésünket gyakorlatilag teljesen átszerveztük, és igyekszünk felkészülni minden eshetőségre – így a professzor.

Pécsett továbbra is él a szigorú, ámde szükségszerű szabályozás annak tekintetében, milyen formában léphet be kísérő a várandóssal a klinikára. Ezzel kapcsolatban az igazgató elmondta, jók a tapasztalatok, egy-egy esettől eltekintve gyorsan és rugalmasan alkalmazkodtak az új rendhez a páciensek és családtagjaik, kísérőik. Elmondta, most már szerencsére rendkívül fegyelmezettek és nyugodtak a betegek és a munkatársak is. Valamint hozzátette azt is, hogy a félelem és a bizonytalanság elkerülése érdekében fontosnak tartják a teljes transzparenciát, minden megbeszélésen elhangzanak a vírussal kapcsolatos új információk, aktuális kérdések a kollégák között.

– Tudomásom szerint a napokban újraindult régiónkban a védőnői szolgálat, arra biztatom a hozzánk, a pécsi klinikára nehezebben eljutó kismamákat, hogy keressék fel a nagyon hasznos tevékenységet ellátó helyi védőnőket. Fontos, hogy a terhesgondozás ezen része újra működik és igénybe vehető – mondta végezetül Koppán Miklós.

hirdetés