Nem vesszük komolyan a diabéteszt

A diabétesz nagyon gyakori anyagcsere-betegség, évről-évre többeket érint. November 14. a cukorbetegség világnapja, ennek kapcsán összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a kórról, amiben dr. Pintér István, belgyógyász, nephrológus szakorvos és diabetológus volt segítségünkre.

hirdetés

Vegyük észre, ha baj van!

Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalon, többnyire valamilyen gyulladást követően jelentkezik, az illetőnek ilyenkor nagy szomjúságingere lesz. Ebben az esetben inzulinnal tartható életben a beteg. A 2-es típus idősebb korban lép fel, ilyenkor nincsenek hirtelen jelentkező tünetek. Szintén gyakori a szomjúságérzet, akár 4-5 liter folyadék bevitelére is igénye lehet a betegnek. Jellemző a jó étvágy melletti fogyás, nehezen gyógyuló sebek, genitáliákon jelentkező gyulladások, ezek mind felhívják a figyelmet a bajra. Sajnos azonban sokszor csak véletlenszerű laborvizsgálat során derül fény a betegségre.

[note note_color=”#fcfcba”]Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, az inzulinhiány okozza. A szervezet immunrendszere tulajdonképpen idegenként ismeri fel a saját sejtjei egy részét, és a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei egy autoimmun gyulladás miatt elpusztulnak.

A 2-es típusú diabéteszt (nem inzulinfüggő cukorbetegség) az izolált szénhidrátok (cukor, fehér liszt) okozzák. Ezek magas glikémiás indexük révén gyorsan szívódnak fel, ezért nagyobb inzulintermelésre serkentik a szervezetet. A betegség folyamán a hasnyálmirigy működése leáll. Ez a típus gyakoribb, mint az 1-es.[/note]

Ki veszélyeztetett?

Régen a 2-es típust időskori cukorbetegségnek tartották, ma már egyre korábban jelentkezik, aminek a mozgásszegén életmód és az elhízás az oka. Nincs kifejezetten veszélyeztetett korosztály, de a betegség öröklődhet, ezért nagyobb esélye van rá azoknak, akiknek a családjában előfordult már. A hirtelen történő intenzív testsúlynövekedés is komoly rizikófaktor.

cukorbeteg
Túlsúlyos személyeknél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség

Az életmód nagyon fontos!

Nagyon oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra és mozgásra. Egy amerikai vizsgálatban 80 ezer nőt figyeltek meg 18 éven keresztül és kiderült, a teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, zöldségek és gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, halak és telítetlen zsírsavak alkotta táplálkozást követőknél egyfajta védelem alakul ki a szervezetben a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Ezzel szemben a zsíros tejtermékek, telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek és a finomított lisztből készült termékek hajlamosítanak a betegségre. A betegség kialakulásának esélye csökkenthető, ha ezekre ügyelünk, a már kialakult 2-es típusnál a mozgás és a megfelelő diéta látványos javulást eredményez.

Kezelés

Az 1-es típusban szenvedőket csak inzulinnal lehet életben életben tartani, a 2-es típus esetében a diéta és a gyógyszerek segítenek. A cukorbetegséget sajnos nem lehet gyógyítani, csak kezelni.

Rettegett szövődmények

A cukorbetegség az ereket teszi tönkre, így azok a szervek betegszenek meg, amelyekben sok kis ér van: agy, szem, vesék, végtagok (főleg láb). Ha valaki nem tartja a diétát, ott agyvérzés, vakság, infarktus, amputáció, vesebetegség lehetnek a legsúlyosabb szövődmények.

diéta
A helyes táplálkozás nagyon fontos az elkerüléshez és a kezeléshez is

Jól jön a segítség

A diéta betartásakor sok múlik egy jó diétás nővéren és egy diabetológiai gondozó orvoson. A család szerepe azért fontos, mert egy cukorbeteg egymaga nehezen tudja tartani a diétáját. Ha a család tisztában van vele, mekkora a tét, akkor a betegnél is könnyebb javulást elérni. Életmódváltásról van szó, amelyet a családdal együtt könnyebb elérni, mint onnan kiragadva.

Ne izgasd fel magad!

Kevésbé köztudott, de a helytelen életmód mellett a stressz is komoly rizikófaktort jelent. Van, hogy valaki nagy traumán megy keresztül és azután alakul ki a betegsége. Sajnos ez a tényező nehezen befolyásolható, azonban érdemes odafigyelni, hogy ne terheljük túl magunkat.

 

[note note_color=”#f8f88b”]Mi az inzulinrezisztencia?

A szervezet sejtjei ellenállnak az inzulin hatásának. Veszélye, hogy a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, amitől egy idő múlva kimerül, közben a vércukor tovább emelkedik és idővel cukorbetegség alakul ki. Mindez hosszú folyamatot jelent. Kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Emellett a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás is emeli a kockázatot. Növelheti a probléma megjelenésének esélyét minden olyan tényező, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, és többletterhet róhat a sejtműködésre (gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység).[/note]