Népbetegséget gyógyíthat ez a vitamin

A D-vitamin bevitelét is elősegíti a sok folyadék

A legújabb kutatások szerint egy bizonyos vitamin a csontritkulás megelőzésében, az érelmeszesedés megakadályozásában és a tumorok növekedésének gátlásában is kulcsszerepet játszik. Az eddig kevéssé ismert K2-vitamin ugyanis megoldást jelenthet a ma már népbetegségnek számító csontritkulásra. Utánajártunk, hogy hogyan segíti szervezetünket, illetve miben található a vitamin.

hirdetés

A csontritkulás különösen veszélyes, hiszen nem lehet gyógyítani ha már kialakult a betegség, ugyanis a folyamat nem visszafordítható, csupán megállítható vagy megelőzhető. Halálos balesetek oka is lehet a csontvesztés, ugyanis a combnyaktörésnek halálos szövődményei is lehetnek.

Jelenleg is folynak kutatások a K2-vitaminnal kapcsolatban szerte Európában, azonban néhány hatása már tudományosan is igazolt. Ilyen a csontvesztésben, az érelmeszesedésben illetve a tumorok kialakulása ellen vívott szerepe  – mondta dr. Világi Szabolcs, a PTE nőgyógyászati klinika menopausa szakambulancia orvosa. Hozzáteszi, hogy alapvető szerepet tölt be az egészséges erek falának karbantartásában, a csont és az ízületi rendszer, illetve a fogak anyagcseréjében és ezen sejtek növekedésében.

Csontritkulás 2

Visszafordíthatatlan a csontvesztés

A nemek között különbség van: a hölgyeknél a változó kor után, a férfiaknál korábban kezdődik a folyamat. A nőknél a petefészek működésének megszűnése utáni időszakban fokozott a veszélye a csontritkulásnak. Ekkor ugyanis a szervezet ösztrogéntermelése lelassul, ami a csontszövetek regenerálódásában komoly szerepet játszik. Ösztrogén hiányában így megkezdődik a csontok gyors leépülése. Férfiaknál ez a folyamat lassabb, azonban náluk is elkezdődik a csontvesztés.

A csontoknak is jó, és az ereknek is

Amellett, hogy a csontritkulást megakadályozza, a kalcium-hidroxid-apatit (vagyis a kalcium) kristályok lerakódását is akadályozza az érfalakon, így az érelmeszesedés következményét, a stroke és a szívinfarktus kialakulását is meggátolja. Tehát a K2-vitamin jelenlétével egyszerre két betegségen is segíthetünk. Sőt, a pécsi orvos szerint  a tumorsejtek növekedését is gátolja, de ezzel kapcsolatban jelenleg is folynak kutatások.

Csontritkulás 4

Hárman együtt hatnak

A csontok egészségét azonban a három tápanyag együtt szolgálja: K2-vitamin, a kalcium és a D-vitamin. Ez utóbbi az UV-B sugárzással, napsütéssel keletkezik szervezetünkben, és segíti a kalcium felszívódását. A K2-vitamin pedig a kalciumot segíti beépülni a csontokba. Komoly orvosi szaklapok szerint ez a három anyag jelentős szereppel bír a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.

[box title=”Miben található a K2?” box_color=”#f27b4f”]

A K2 vitamin zsírban oldódó vitamin, így a táplálkozási szokások is befolyásolják a jelenlétét. Elsősorban az állatok belében lévő baktérium, a bacillus suptilis termeli a zöld növényekből, így például a marhahúsokban megtalálható, ám ma már elenyésző mennyiségben, ugyanis egyre kevesebb K2 található a nagyüzemi állattartás miatt. Leginkább a fermentált sajtokban fordul elő manapság. Így pótlása mindenképpen indokolt annak érdekében, hogy csontjaink egészségét megőrizzük, ugyanis idős korral csökken a felszívódási lehetősége. Ma már vannak olyan speciális készítmények is, amelyek mindhárom tápanyagot egyszerre tartalmazzák.[/box]