Gyerekek lóháton

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés a lovassportok iránt, egyre több szülő ismeri fel ezen mozgásforma jótékony hatásait. Pár éve például már gyermek és póniversenyeket is rendeznek, kifejezetten a kezdő és gyermek korosztály számára.

hirdetés

Egyszer egy ló- és kutyamentő központ alapítója úgy fogalmazott: „ A ló ugyanúgy évezredek óta társa az embernek, mint a kutya. Csak egyiküket magunk alá gyűrtük, míg másikuk a csontért ácsingózott.” Aki ült már lovon életében, sosem felejti el azt az érzést, amelyben megtapasztalja, hogy egy nála sokkal hatalmasabb állatot irányíthat. Ez az élmény még nagyobb lehet, ha valaki gyermekként kerül kapcsolatba ezekkel a csodálatos lényekkel.

Sport és terápia

– Luca 6 éve került kapcsolatba a lovaglással. 4 évesen egy értelmi sérült barátnőjét kísérte foglalkozásra, akit az orvos utalt lovasterápiára, majd ott ragadt a Pécsi Lovasklub Üszögpusztai lovasiskolájában. Luca ma már régiós bajnokságokon indul – meséli Tamás, a nagypapa.

Gadó Zsuzsanna lovasoktató a sport sokszínűségét abban látja, hogy nem csak egészséges gyermekeknek és felnőtteknek ajánlott, hanem értelmi- és testi sérülteknek is. Lovasterápiával gyógyítják például a börtönbe zárt viselkedési problémákkal küzdő elítélteket.

– A túl élénk gyerekek lecsillapodnak, a félénkebbek magabiztosak lesznek az állatokkal való foglalkozás során. Akár 2 évesen is kezdhető a lóhoz való szoktatás, ami elsőként simogatásból, később rövid lovassétákból áll. Már ezeknek fejlesztő hatásuk van, hiszen a lovaglás az egyetlen olyan mozgásforma, amellyel a gerincvelő és az agy egyes részei ingerelhetőek. A ló mozgásával másodpercenként több száz idegingerületet ad át a gerincnek, az agytörzsnek, ahol a tanulás központja található. 5-6 éves korban már a komolyabb lovasoktatás is elkezdődhet – fogalmaz a szakember, aki elmondja azt is, hogy a lovaglóóra már az istállóban, az állatok tisztításával, ápolásával, kantározásával, nyergelésével elkezdődik, de van lehetőség a lovak répával, almával etetésére is. Ez azt jelenti, hogy nem elég alkalmanként csupán egy órát szánni a tevékenységre.

Fejlesztő hatások

Tamás elmondja, hogy Luca unokáját megdicsérte az ortopéd orvos tartása és a derekának állapota miatt. Ezen kívül úgy látja, hogy a kislány rendkívül összeszedett, a ló ápolásában odafigyelő, ha felül, felelősségteljesen viselkedik. Gadó Zsuzsanna hozzáteszi, hogy aki gyermekkorában lovagolni kezd, felnőttként általában fegyelmezett, céltudatos, határozott, ugyanakkor elfogadó emberré válik, hiszen a lovakkal határozottan, amellett szeretettel kell bánni.

– A lovaglás, mivel a tanulás központját serkenti, a legtöbb képességet fejleszti. Kiváló hatással van az írás-olvasásra, kisgyermekeknél fejleszti a beszédkészséget, javítja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, és még folytathatnám szinte az összes képességgel – sorolja a tudnivalókat a lovarda munkatársa.

A csoportos oktatás előnyei

A kisebb gyerekek pónilovakkal kezdenek foglalkozni, mert ezeken a gondozási feladatokat is végre tudják hajtani. Ezalatt a ló és lovasa között kialakul egyfajta kommunikáció. Mivel az óvodás és kisiskolás korú gyermekek utánzással tanulnak, jó ha a vegyes életkorú és tudásszintű csoportban van jobb lovas, aki jó példával jár elöl.

– Miután ráülünk a lóra, ugyanúgy bemelegítünk, mint bármely más sportágnál, csak itt az állatnak is be kell melegednie. Ezután következnek a feladatok előbb lépésben, majd ügetésben, az óra végén az ügyesebbeknek már vágtában. A komolyabb feladatok közé játékos dolgokat is beépítünk, hiszen ez a korosztály 15-20 percnél többet nem tud még koncentrálni, a lovon töltött idő pedig körülbelül 40 perc – ismerteti az óramenetet Gadó Zsuzsanna.

Nyáron, napközis táborokban is lehet lovagolni tanulni. Itt napi két foglalkozás szerepel a programban.

Mennyiért, hol?

A gyerekek gerinc- és fejvédőt használnak a foglalkozásokon, hogy a nagyobb sérüléseket elkerüljék. A védőfelszerelést a lovasiskola biztosítja, de a saját „kobak” és gerincvédő beszerzésére 10-10000 Ft-os összeget, a csizma megvásárlására 5-6000 forintot kell szánni.  Pécsett lovasoktatással a Pécsi Lovasklub Üszögpusztai lovasiskolájában, Pogányban az Ideál lovasklubban, valamint a Misina Állatmenhelyen foglalkoznak. Egy lovaglóóra 2000-3000 forintba kerül. Mindenki maga dönti el, hogy hetente mennyi időt és pénzt szán a lovaglásra, mivel nincs kötelező óraszám. Tamásék 18000 Ft-ot fizetnek 8 alkalmas bérletért. Ezért hetente kétszer, versenyek előtt háromszor látogatnak ki a lovardába.