Nincs pénzed kozmetikusra? Szépülj otthon!

Ki ne szeretné minden hónapban egyszer kozmetikusnál kényeztetni az arcbőrét? Ezzel szemben egy átlagos nő örülhet, ha félévente eljut egy nagyobb kezelésre. Na, de ne keseregjünk ezen tovább, inkább nézzük meg mit tehetünk, ha fogytán a pénzünk, a bőrünk viszont megújulásért könyörög!

hirdetés

[note note_color=”#fbfba8″]

Münsterné Turi Ildikó, pécsi kozmetikus egy teljes programot állított össze nekünk, amit otthon, alacsony költségvetésből is kihozhatunk. Egyetlen szabályt azonban érdemes betartani: ha lehet arcunk nyomkodását bízzuk szakemberre és ne hazardírozzunk a tükör előtt![/note]

1. lépés – tisztítás, tonizálás

Elsőként tisztítsuk meg a bőrt a szennyeződésektől egy könnyű arctej vagy gél segítségével. Zsíros bőrre jobb a gél, száraz, vízhiányos bőrre inkább arctejet használjunk. Végül állítsuk vissza a bőr ph-ját tonikkal.

tonizál, arctisztítás, kozmetika, fürdőszoba

2. lépés – radírozás 

Ezután radírozzuk át az arcbőrünket, távolítsuk el az elhalt hámsejteket. A legjobb, ha saját készítésű kencével dolgozunk. Sót, cukrot vagy kókuszreszeléket keverjünk bele olívaolajba, tejszínbe, vagy tejfölbe, illetve ha zsíros a bőrünk, akkor kefirbe vagy joghurtba. A só fertőtlenít, a cukor pedig magas szénhidrát tartalma miatt hidratál.

Amennyiben érzékeny a bőrünk, alkalmazzunk enzimes hámlasztót, peelinget. Ilyesmit a boltban is vásárolhatunk, de az ananász például tökéletes erre a célra. Készítsünk masszát a gyümölcsből vagy egyszerűen csak tegyünk ananász szeleteket az arcunkra.

3. lépés – gőzölés

Forraljunk vizet, kínáljuk meg egy kis kamillával és hajoljunk a gőz fölé néhány perc erejéig. Az egész procedúra célja elsősorban az, hogy beindítsa a vérkeringést a bőrünkben és ezáltal a hidratáló pakolás és a nappali krém a bőr mélyebb rétegeibe is eljusson.

Arcpakolás 2

4. lépés – pakolás

A gőzölést követően jöhet egy tápanyagban gazdag pakolás. A banán például szuper erre a célra, mert minden bőrtípusra kiváló és könnyen beszerezhető a zöldségesnél. Tuningolhatjuk mandula -, olíva, vagy szőlőmagolajjal, esetleg valamilyen tejtermékkel. Amennyiben a pakolás nagyon folyós lett, bekeverhetjük egy kis liszttel vagy kókuszporral. Tizenöt-húsz percig hagyjuk fent a pakolást.

5. lépés – hidratálás

Mossuk le a pakolást, majd kenjük be az arcunkat nappali hidratálókrémmel

Fontos: egyetlen alkalom nem sokat ér. A megújulás időszakában érdemes hetente egyszer elvégezni az egészet lépésről lépésre. Emellett itt az ideje különös figyelmet fordítani a fényvédelemre. Használjunk BB krémet, fényvédős alapozót vagy naptejet!

[note note_color=”#cdfedd”]

Mit kenjünk a bőrünkre?

Ha zsíros: joghurtot, kefirt, aludttejet, magas savtartalmú gyümölcsöket

Ha vízhiányos, zsírhiányos: olívaolajat, tejszínt, tejet, tejfölt, magas szénhidráttartalmú, édes gyümölcsöket

Ha érzékeny: túrót[/note]