Női népbetegséget is gyógyíthat a spirál

Olcsóbb, kényelmesebb és egészségileg is kifizetődőbb? A spirálról sok nő hallhatott már, amikor a fogamzásgátlás útvesztőiben próbált eligazodni, azt azonban nem mindenki tudja, hogy egy bizonyos változata még az endometriózis kialakulását is meggátolhatja.

hirdetés

Többféle igény, többféle lehetőség

Elsőként fontos leszögezni, hogy spirálból nem csak egyféle létezik, hanem két típust különíthetünk el, úgynevezett hagyományos és hormontartalmú változatot.

– A hagyományos spiráloknál a mai napig nem lehet pontosan tudni, miként gátolják meg a teherbeesést, de nagy valószínűséggel idegentest hatásuk révén a petesejt méhfalba történő beágyazódását akadályozzák meg. Ugyanakkor megváltoztatják a petevezető és a spermiumok mozgását is, ezáltal lehetetlenné téve a megtermékenyülést – magyarázza dr. Bálint Írisz Boglárka, nőgyógyász.

A hormontartalmú spirál ezzel szemben kis mennyiségben gesztagén hormont bocsájt ki a méh űrében, így elvékonyodik a méhnyálkahártya, és meggátlódik a megtermékenyülés – teszi hozzá a szakember.

fogamzásgátlás, spirál

Kinek és miért? 

A spirál elsősorban a már szült nők fogamzásgátló módszere lehet, de a hormontartalmú változat a még nem szült hölgyeknek is felhelyezhető. Korábban ezt egyébként nem javasolták a nőgyógyászok, mert a hagyományos spirál mellett gyakrabban fordulhat elő kismedencei gyulladás, amely súlyos esetben meddőséghez vezethet. Ám mivel a hormontartalmú eszköz véd a felszálló fertőzések ellen, ezért emellett ez a veszély már nem áll fenn.

A spirál azok számára is ideális lehet, akik nem szeretnének, vagy egészségügyi indokból nem szedhetnek ösztrogén tartalmú fogamzásgátlót. További előnye, hogy hosszútávon ez a legolcsóbb, nem végleges fogamzásgátló módszer, ráadásul nem is igényel mindennapos odafigyelést.

[note note_color=”#ddc5e3″]

Az ár dönt?

A hagyományos spirál 7-8 évig lehet fenn a méhűrben és ára 5-20 ezer Ft között mozog, még a hormontartalmú változat 47-52 ezer Ft-ba kerül,  és 5 évente cserélendő. [/note]

Nem csak terhesség ellen

A hormontartalmú spirál számos pozitív mellékhatással rendelkezik. Megszünteti a vérzészavarok jelentős részét, csökkenti a menstruáció hosszát és erősségét, gátolja a miómák növekedését és kedvező hatással van az endometriózisos elváltozásokra is. Az endometriozis alapja ugyanis a hasüregben megtapadó méhnyálkahártya szigetek jelenléte, melyekre a kibocsájtott hormon ugyanolyan sorvasztó hatással van, mint a méhen belüli nyálkahártyára – mondja dr. Bálint Írisz Boglárka.

Persze ennek is vannak korlátai. Súlyos endometriózis és kiterjedt mióma esetén önmagában már nem biztos, hogy hatékony gyógymód.

spirál

Kockázati tényezők

A hagyományos változat mellett általában erősebbek és elhúzódóbbak a menstruációs vérzések, és gyakrabban alakulhat ki kismedencei gyulladás.

– A hormontartalmú méhen belüli eszköz felhelyezését követően 3-6 hónapig lehet pecsételő vérzés, utána viszont a méhnyálkahártya elvékonyodása miatt a nők többsége egyáltalán nem, vagy csak pár napig, pecsételő jelleggel menstruál – szögezi le a szakember.

Bizonyos hölgyek pedig alhasi diszkomfort érzés, vagy tartósan fennálló vérzészavarok miatt nem tudnak spirált viselni.